Oscarová aktivistka Susan Sarandon

Oscarová Susan Sarandon je samouk, k herectvu sa dostala bizarnou náhodou. Jednoducho bola v správnom čase na správnom mieste. Šarmantná rusovláska oslávila začiatkom októbra sedemdesiatku.

08.10.2016 16:00
debata
Susan Sarandon vie svoju slávu využiť v... Foto: SITA/AP, Hal Horowitz
Susan Sarandon Susan Sarandon vie svoju slávu využiť v prospech dobrej veci.

Susan Sarandon viedli k prísnej katolíckej viere. Dramatické umenie začala študovať na washingtonskej Katolíckej univerzite, no s konzervatívnym a úzkoprsým prostredím sa jej rebelantská povaha zakrátko rozlúčila. Radšej vzala prácu telefonistky na Úrade dramatických umení, vďaka tomu vraj videla mnoho divadelných predstavení. K čiernobielym filmom a poézii ju doviedol spolužiak a neskôr manžel Chris Sarandon. Počas návštevy New Yorku dostala ponuku príležitostne si privyrobiť modelingom a herectvom. To, ako sa dostala k herectvu, považuje za zhodu náhod, jednoducho stretla správnych ľudí na správnom mieste.

V sedemdesiatych rokoch účinkovala v nízkorozpočtových filmoch a dokonca telenovelách, čo jej pomáhalo zaplatiť nájomné. Viacerí si spomínajú na snímku Čarodejnice z Eastwicku, kde si strihla rolu po boku Jacka Nicolsona a Michelle Pfeifferovej. Postupne ju herectvo pohltilo a vyprofilovala sa na sebavedomú umelkyňu. V roku 1982 Susan Sarandon po prvýkrát nominovali na Oscara za film Louisa Malleho Atlantic City, za úlohu mladej ženy, ktorá chce preraziť v Las Vegas ako krupiérka.

Herečka počas tlačovej konferencie k filmu...
Susan Sarandon počas slávnostného...
+3Susan Sarandon a Geena Davis vo filme Thelma a...

Malle očaril Susan nielen ako režisér, so Sarandonom sa kvôli nemu rozviedla. Hollywoodskou hviezdou sa však stala až vďaka Ridleymu Scottovi. Ten ju spolu s Geenou Davis obsadil do roadmovie Thelma a Louisa. V snímke o ženskej sile a slobode dosiahli kontrastné herečky dokonalú súhru a film sa stal kultovým. Po štyroch nepremenených nomináciách na Oscara si prvú a zatiaľ poslednú sošku odniesla v roku 1996. Za úlohu ženy, ktorá sa snaží zmierniť utrpenie muža odsúdeného na smrť, vo filme Mŕtvy muž prichádza získala status rešpektovanej umelkyne. Jej hereckým partnerom bol Sean Penn a istý čas tvorili pár aj v súkromí.

Takmer po štyridsiatich rokoch pri filme účinkovala v stovke filmov a seriálov. Hranie prirovnáva k milovaniu – herec sa otvára srdcom. Je to intímny akt, ktorý sa nedá plánovať. Nejestvujú kompromisy, buď „to“ funguje, alebo nie. Potrebuje mať pri sebe režiséra, ktorému môže plne dôverovať, aby sa cítila slobodne a nemusela sa kontrolovať. „Herec by mal skúsiť čo najviac nových vecí, toľko, koľko je to len možné, nasať život a byť dokorán otvorený svetu,“ povedala v rozhovore pre magazín Interview.

Susan Sarandon vie svoju slávu využiť v prospech dobrej veci. Nie sú jej ľahostajné práva žien a aktívne sa angažuje aj za lepší život ľudí v krajinách tretieho sveta. Už na strednej škole protestovala proti vojne vo Vietname a na vrchole slávy sa stala vyslankyňou dobrej vôle UNICEF.

3-krát Susan Sarandon

  • Dôležitosť vždy prikladá scenáru, od toho sa odráža jej herectvo.
  • Jej partnerom bol aj režisér filmu Mŕtvy muž prichádza Tim Robbins.
  • Má vraj rebelantského ducha a využíva ho pri spoločenskej angažovanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Unicef #Susan Sarandon #Čarodejnice z Eastwicku #Thelma a Louisa