Inferno nie je presná kópia knihy

Romány majstra konšpiračných teórií, svetoznámeho amerického spisovateľa Dana Browna sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých rodinných knižníc.

13.10.2016 12:00
41 inferno Foto:
Ako profesor Langdon sa florentskými ulicami preženie Tom Hanks.
debata (3)

Fanúšikov si získali aj filmové adaptácie dvoch častí štvordielnej série, ktorá sa umiestnila v top desiatke najpredávanejších na svete – Da Vinciho kód (2006) a Anjeli a démoni (2009). Po siedmich rokoch sa diváci dočkali tretieho filmového pokračovania, zajtra má v našich kinách premiéru film Inferno. Zašifrované tajomstvá odkrýva ako profesor náboženstva a ikonografie Robert Langdon opäť oscarový Tom Hanks. Po jeho boku sa v medzinárodne obsadenej snímke predstavia britská herečka Felicity Jonesová (Teória všetkého) či Francúz Omar Sy (Nedotknuteľní).

V hre je polovica ľudstva

Biochemik a bilionár Bertrand Zobrist (Ben Foster) chce dopomôcť renesancii ľudstva a rozhodne sa, že polovicu populácie vyhubí morovou bombou. Profesor Langdon sa zobúdza z kómy vo florentskej nemocnici, krátko po tom, čo sa zorientuje v rozbitých spomienkach, zisťuje, že veci vonkoncom nie sú na svojom mieste, hrozí mu totiž nebezpečenstvo. Vybieha do ulíc pôvabnej Florencie a s múdrou doktorkou Siennou Brooks (Felicity Jonesová) v pätách sa púšťa do únavného pátrania. Ako obyčajne – majú na to necelý deň…

Podľa režiséra snímky Rona Howarda (Čistá duša), ktorý sa podieľal aj na predošlých dvoch „brownovkách“, prináša Inferno čosi iné, ako ostatné dva diely. Načrtáva totiž teórie o vesmíre a pokúša šteklivými špekuláciami o rozriešení jeho najhlbších záhad. DaVinciho kód bol podľa Howarda klasickejší, Anjeli a démoni sa zas niesli v napínavom akčnom duchu a snímka Inferno by mala byť psychologickým trilerom stojacim na dobre napísaných charakteroch.

Brown pracoval na knihe niekoľko rokov a práve lokáciu – talianske mesto Florenciu – rodisko básnika Dante Alighieriho, ktorého dielo Božská komédia spisovateľa priamo inšpirovalo, považuje za rovnocenného „hráča“ ovplyvňujúceho dej. Natáčanie prebiehalo v uliciach Florencie, prevažne v exteriéroch.

David Koepp, scenárista, ktorý písal aj scenár k filmu Anjeli a démoni, pomohol nájsť v Brownovom príbehu nosný motív a dramaticky ho vygradovať. Adaptovanie symbolmi a príbehovými odbočkami nabitých „brownoviek“ je podľa režiséra Rona Howarda reťazou rozhodnutí a ústupkov. Keby totiž chceli preniesť na plátno celú knihu, výsledný film by mal pravdepodobne päť až šesť hodín.

„Román má skvelý koniec, mnohoznačný, dáva možnosti výkladu, ale potrebovali sme silné vyvrcholenie, aké očakáva filmové publikum,“ priznal Howard. Preto sa rozhodli od literárnej predlohy mierne odkloniť a pristúpili k viacerým zmenám. Scenár však v princípe stojí na Brownových základoch, ktoré sú podľa režiséra originálne, múdre a zaujímavé. „Ani pri kastingu som sa knihou striktne neriadil, nezaujímalo ma, odkiaľ herci pochádzajú, chcel som výrazné charaktery, fascinujúce, charizmatické figúry,“ prezradil Howard. Podľa Toma Hanksa je Inferno taký záhadný film, že po rozlúštení tajomstva si divák zaručene povzdychne: „ha, to som nečakal“.

Až také ružové to nebude

Inferno malo celosvetovú premiéru vo florentskom New Opera Theater v sobotu. Čo na film hovoria prví recenzenti? Nespokojného Davida Jenkinsa, kritika britského filmového magazínu Little White Lies, Inferno sklamalo, jednu hviezdičku filmu udelil z milosti. Podľa neho sa narácia zúžila na presúvanie postáv z miesta na miesto a „šachovanie“ s dialógmi. Hrdinovia vraj nepretržite behajú a zastavujú, len aby si odovzdali informácie. Vzápätí utekajú inam, kde sa opäť zastavia, aby rozprávali ešte viac…

Hanksovej postave Jenkins vyčíta, že nedáva charizmatickému hercovi jeho kvalít priestor rozvinúť charakter, stále sa totiž, v znamení „akčného hrdinu“, niekam ponáhľa. Medzi ním a jeho „spolubežcami“ vraj nedochádza ku konfrontácii ani prehlbovaniu vzťahov, na čom údajne stroskotáva konflikt filmu. Vraj ide o nefiltrovanú, konštantnú nudu.

V podobnom duchu sa nesie aj recenzia britského The Guardian. Inferno je vraj „príšerne nudný triler“. Navyše, „brownmániu“ považujú za starú a nateraz zažehnanú, pozornosť hltačov bestsellerov sa podľa nich preniesla na Päťdesiat odtieňov šedej či Dievča vo vlaku. Či je to pravda, ukážu diváci.

Dan Brown v číslach

  • Zatiaľ vydal sedem románov, v štyroch z nich vystupuje ako hlavná postava profesor Robert Langdon
  • Vyšli v 54 jazykoch a celosvetovo sa predalo viac ako 200 miliónov kópií
  • V románe z roku 1999 Anjeli a démoni sa po prvýkrát objavil profesor Robert Langdon
  • Druhé pokračovanie Da Vinciho kód vyšlo v roku 2003 a stalo sa celosvetovým bestsellerom
  • Filmové spracovanie Da Vinciho kódu zarobilo celosvetovo 550 miliónov eur
  • V roku 2005 zaradil magazín TIME Browna medzi sto najvplyvnejších ľudí sveta
  • Nový Langdonov príbeh má názov Origin a vyjsť by mal na budúcu jeseň

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Brown - Inferno-Peklo #Tom Hanks #Dan Brown