Televízne tipy Pravdy: Príbeh zakázanej lásky Carol aj oscarový Most špiónov

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 13.- 20. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

13.10.2016 08:59
Rooney Mara a Cate Blanchett v dráme Carol,... Foto:
Rooney Mara a Cate Blanchett v dráme Carol.
debata

Štvrtok 13. 10.

Poklady sveta II.: Córdoba – od mešity ku katedrále, Dvojka, 17.10
Ak sa ocitnete v španielskej Andalúzii, určite nevynechajte Córdobu. A keď budete v Córdobe, nesmiete obísť tamojšiu katedrálu. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že je to fascinujúca stavba. Za córdobského kalifátu bolo mesto centrom európskej civilizácie, žil tu neuveriteľný milión obyvateľov, ktorí využívali stovky verejných kúpeľov, knižnicu s miliónom zväzkov či pouličné osvetlenie. V meste sa v priebehu stáročí menilo obyvateľstvo i vierovyznanie, dokument zrejme objasní aj to, ako Córdoba postupne upadala, až v 18. storočí klesol počet jej obyvateľov na 20 000. Návrat slávy prišiel až s koncom 20. storočia, keď sa mesto dostalo na zoznam UNESCO a začali doň prúdiť turisti. Aj kvôli katedrále, ktorá sa dnes rozkladá na ploche obdĺžniku so stranami 175 a 128 metrov, čo je ako dve futbalové ihriská vedľa seba.

Rumový denník, Film+, 20.30
Pre niekoho príjemná oddychovka, iným komédia z roku 2011 pripomína video z Deppovej dovolenky. Nuž, Johnny tu hrá novinára na voľnej nohe, ktorý píše pre krachujúci plátok kdesi v Karibiku. Čím viac sa snaží, tým menší úspech má. Ako sa dá tušiť z názvu, za najlepšieho priateľa si zvolí fľašu rumu. Má tu však byť aj Aaron Eckhart a na toho sa teším viac.

Živý bič (1), Jednotka, 21.25
Celkom inú atmosféru očakávam od slovenskej balady z roku 1966. Milo Urban je zaujímavý spisovateľ a v jeho sfilmovanom románe hrajú samí skvelí herci – Viera Strnisková, Emília Vášáryová, Štefan Kvietik, Mikuláš Huba… Režíroval Marek Ťapák.

Piatok 14. 10.

Kráľovná Alžbeta, Film+, 15.15
Filmy o anglickej histórii, to je moje. Toto je verzia z roku 2005 od Toma Hoopera v hlavnej úlohe s Helen Mirrenovou. A okrem nej hrajú aj Jeremy Irons a Hugh Dancy. Vraj sú tam parádne hysterické staropanenské výlevy. Mirrenová je výborná herečka, na ňu ako Alžbetu sa teším.

Hon, Dvojka, 21.10

Vynikajúci film z celkom iného súdka. Dánsky režisér Thomas Vinterberg v roku 2012 natočil strhujúcu drámu o štvanici na muža, ktorý musí čeliť krivému obvineniu z pedofílie. Hrá ho populárny Mads Mikkelsen.

Sobota 15. 10.

Most špiónov, HBO, 22.10

V kinách som súdno-špionážnu drámu Stevena Spielberga nestihla, v telke mi neunikne. Tom Hanks tu hrá amerického právnika, ktorý má za studenej vojny pri súde obhajovať zatknutého sovietskeho špióna. Celý národ ruského špeha nenávidí a útoky sa čoskoro obrátia aj proti advokátovi… O pár rokov neskôr má právnik pomôcť CIA dohodnúť výmenu práve onoho špióna za zajatého amerického pilota, ktorého zostrelili nad Sovietskym zväzom. Snímka vychádza zo skutočnosti a bola nominovaná na šesť Oscarov. Nakoniec sošku získal Mark Rylance za stvárnenie sovietskeho špeha.

Nedeľa 16. 10.

Carol, HBO, 20.00

A ďalšou lahôdkou by mal byť nevšedný príbeh o zakázanej láske dvoch žien v New Yorku 50. rokov – adaptácia románu Cena soli (neskôr vyšiel pod názvom Carol) spisovateľky Patricie Highsmithovej. Medzi dvadsaťročnou predavačkou Theresou (Rooney Mara) a vydatou staršou dámou Carol (Cate Blanchett) preskočí iskra… a ďalej uvidíme. Obe herečky nominovali za ich roly na Oscara.

Pondelok 17. 10.

Rozvod, HBO, 21.00
Vraj rozvod môže byť zábava – aspoň pre divákov, chce nás presvedčiť nový desaťdielny komediálny seriál HBO so Sarah Jessicou Parkerovou v hlavnej úlohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Carol #Most špiónov #Hon #Živý bič