Grand Prix z popradského festivalu horských filmov putuje do Ameriky

Víťazom 24. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade sa stala snímka Reel Rock 10: Naprieč oblohou (Reel Rock 10: A Line Across the Sky) amerických režisérov Josha Lowella a Petera Mortimera.

17.10.2016 16:00
Reel Rock 10: Naprieč oblohou festival horských... Foto:
Bolo to vynikajúco natočené a bol tam výborný výkon, povedal k víťaznej snímke Reel Rock 10: Naprieč oblohou jeden z porotcov Tomáš Hulík.
debata

Cenu Grand Prix jej porota udelila za výnimočný horolezecký výkon prezentovaný s profesionalitou, ľahkosťou a humorom oboch protagonistov, ktorí sa vybrali na výpravu jedným z najvyhľadáva­nejších cieľov moderného alpinizmu, traverzom Fitz Roya. Porota rozdelila aj ďalších päť cien, ako aj jedno čestné uznanie. Slovenský režisér Pavol Barabáš získal so svojou Slobodou pod nákladom Cenu za dokument, a to za najlepšie dokumentárne spracovanie príbehu tatranských nosičov.

„Bolo to vynikajúco natočené a bol tam výborný výkon, išlo o príjemnú synergiu,“ uviedol na margo víťaznej snímky jeden z porotcov Tomáš Hulík, slovenský dokumentarista a fotograf. „Ten film musel vyhrať, spĺňa všetky kritériá filmového festivalu,“ doplnil poľský porotca, novinár Aleksander Lwow. Porotu rovnako zaujala aj snímka Honba za Niagarou (Chasing Niagara) režiséra Rusha Sturgesa, ktorý sa spolu s profesionálnym kajakárom Rafaom Ortizom a partiou kamarátov vydal na trojročnú cestu od riek v mexických dažďových pralesoch až po vysoké vodopády na severozápade USA.

Cenu za ľudskosť získala na festivale snímka Taliana Claudia Rossoniho I-View, a to za nádherný príbeh ľudskosti, obetavosti a pomoci pri založení záchrannej služby v Nepále. Cenu za všestrannosť porota udelila Španielovi Pablovi Martínovi a jeho snímke Umrieť pre vrchol (Dying for Summit) za výnimočný prístup k adrenalínovým športom a uvedomenie si ceny života. Ďalej za brilantne sfilmovaný prvovýstup výnimočnou 1 200 metrov dlhou hranou hory Citadela si Cenu za vizuálne stvárnenie odniesol režisér Alastair Lee zo Spojeného kráľovstva so svojou Citadelou. Čestné uznanie získal nepálsky režisér Bhojraj Bhat za snímku Sunakali, v ktorom zobrazil nádej na lepší život pre nepálske dievčatá.

Cenu za dokument udelila porota Pavlovi... Foto: K2 Studio
Sloboda pod nákladom Barabáš Cenu za dokument udelila porota Pavlovi Barabášovi a jeho Slobode pod nákladom.

„Filmy sa mi páčili, sedel som už v niekoľkých porotách, kde bolo napríklad niektoré filmy ťažké dopozerať, ale tu sa dali dopozerať absolútne všetky, bol som milo prekvapený. Keď už napríklad neboli dobre natočené, tak tam bolo vynikajúce posolstvo alebo príbeh,“ povedal Hulík. Čo sa týka slovenských snímok, ktorých bolo na festivale prihlásených sedem, ocenený Pavol Barabáš zaujal porotu aj vynikajúcim námetom. „Generácia takýchto nosičov tu už nemusí byť dlho medzi nami, je to teda aj také zaznamenanie tatranskej histórie,“ dodal Hulík.

Podľa poroty bola veľmi dobrá aj snímka Rastislava Hatiara Obyčajní chlapci o legendárnej dvojici slovenských skialpinistov Dušana Triznu a Milana Madaja. „Čo sa týka tých ostatných, všetky mali podľa mňa výbornú úroveň, ale chýbala tam možno nejaká tá čerešnička na torte,“ dodal Hulík, ktorý rozhodoval o oceneniach spolu so spomínaným poľským novinárom Aleksanderom Lwowom, zakladateľom prvého poľského horolezeckého časopisu a tiež s Mariou Jirmannovou, riaditeľkou Medzinárodného filmového festivalu v Tepliciach nad Metují.

Medzinárodný festival horských filmov sa tento rok tešil záujmu u enormného počtu divákov. Podľa jeho riaditeľky Márie Hámorovej zaznamenali už na jeho otvorení v stredu 12. októbra viac ľudí v porovnaní s minulým rokom. Odvtedy si mohli jeho návštevníci pozrieť v sále Mestského úradu v Poprade 51 súťažných snímok zo 14 krajín sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Medzinárodný festival horských filmov #Sloboda pod nákladom