Simpsonovci šliapu na päty westernu Gunsmoke

Fanúšikovia a fanúšičky animovaného komediálneho seriálu Simpsonovci (1989) si v USA mohli v pozrieť jeho 600. epizódu. Projekt o obľúbenej žltej rodinke sa tak stal druhým seriálom v primetime vysielaní, ktorému sa podarilo túto hranicu prekročiť. Prvým je western Gunsmoke (1955 - 1975), ktorý je okrem toho s počtom 635 častí aj rekordmanom v počte odvysielaných epizód.

18.10.2016 14:00
debata
So Simpsonovcami sa diváci stretávajú od roku... Foto: SITA/AP
Simpsonovci So Simpsonovcami sa diváci stretávajú od roku 1987, keď ich v krátkych filmoch predstavili ako súčasť televíznej relácie The Tracey Ullman Show.

Šesťstou epizódou bol Halloweensky špeciál, ktorý tvorcovia už 27 sérií vysielajú v októbri a často v nich parodujú trilery či hororové filmy. V nedeľňajšej časti tak mohli priaznivci programu vidieť napríklad paródiu na dobrodružnú sci-fi sériu Hry o život (2012 – 2015) či akčnú komédiu Kingsman: Tajná služba (2014).

So spomínanou rodinkou sa diváci a diváčky stretávajú od roku 1987, keď ich v krátkych filmoch predstavili ako súčasť televíznej relácie The Tracey Ullman Show (1987 – 1990). O dva roky neskôr v decembri odštartoval ich vlastný projekt, ktorý sa od jeho 21. sezóny stal najdlhšie vysielaným seriálom v primetime. Rekord v počte odvysielaných epizód spomínaného Gunsmoke, ktorý mal len 20 sérií, by Simpsonovci mohli prekonať, ak by pokračovali zatiaľ nepotvrdenou 29. sezónou. Mohlo by sa tak stať v roku 2018, keď by sa na televízne obrazovky dostala jej 16. časť.

V januári 2017 plánujú tvorcovia projektu odvysielať zatiaľ najdlhšiu epizódu. Mala by trvať hodinu a ukázať by sa v nej malo veľa známych osobností. V špeciálnom diele sa predstaví pán Burns, ktorého podvedie vplyvná hudobná osobnosť a bude potrebovať pomoc od Homera, Barta či rappera Jazzyho Jamesa.

Tvorcom žltej rodinky, ktorú tvoria Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie, je Matt Groening. Seriál od svojho vzniku získal 31 cien Primetime Emmy, rodina má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a Homerov výkrik D’oh! sa v roku 2001 dostal do Oxfordského slovníka anglického jazyka. Vysielajú ho vo viac ako sto krajinách a je preložený do päťdesiatich jazykov. V roku 2007 sa do kín dostala aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Simpsonovci #Matt Groening #Halloweensky špeciál #Gunsmoke