Filmové premiéry: Aktuálny Oheň na mori, Tom Cruise ako záchranca žien aj romantika s hrobárom

Od štvrtka 20. októbra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť ocenený dokument Oheň na mori, akčný triler Jack Reacher: Nevracaj sa či českú komédiu Bezva ženská na krku.

20.10.2016 16:00
30 31 cinematik Foto:
Tohtoročný víťaz festivalu Berlinale, dokument Oheň na mori.
debata

Oheň na mori

Dokument ukazuje život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa nachádza asi 200 km od južného pobrežia Talianska. V posledných rokoch sa spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Režisér Gianfranco Rosi strávil na tomto ostrove niekoľko mesiacov, zachytil jeho históriu, kultúry a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach. Lampadusa má 6-tisíc obyvateľov, každý týždeň sa však na ňom vylodia stovky migrantov.

Jack Reacher: Nevracaj sa

Reacher (Tom Cruise) najradšej pracuje na prípadoch, kde by bol oficiálny postup len zdĺhavou prekážkou. Ako bývalý major vojenskej polície má rád zločiny s armádnou príchuťou a najradšej má tie, ktoré na prvý pohľad nedávajú žiadny zmysel. Presne ako obvinenie veliteľky Susan Turnerovej (Cobie Smuldersová) zo špionáže. Krásku s doteraz nepoškvrnenou povesťou, okolo ktorej začali náhle v podozrivo vysokom tempe umierať ľudia, chcel Reacher pôvodne pozvať na večeru.

Bezva ženská na krku

Sympatická Eliška (Petra Hřebíčková) je manželka charizmatického a bohatého Pavla (Jiří Langmajer) na plný úväzok. Je ňou ale len dovtedy, kým ju na prahu štyridsiatky roztomilým a korektným spôsobom nepožiada o rozvod. Keď nový život, tak s celou parádou. Eliška sa rozhodne začať od nuly ako učiteľka v malej stredočeskej dedinke. Svojrázny a hyperaktívny starosta (Miroslav Táborský) nasťahuje Elišku do jedného domu s grobianskym Božíčkom (Ondřej Vetchý), ktorý vďaka svojim vlastným nemilým skúsenostiam s „ženskými navždy skoncoval“. Jeho zádrapčivosť a hulvátstvo môže tromfnúť snáď len jeho povolanie – Božíček pracuje v dedine ako hrobár. Eliška má momentálne tiež chlapov akurát dosť, takže si rozhodne po nose brnkať nenechá…

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Bezva ženská na krku #Oheň na mori #Jack Reacher: Nevracaj sa