Quentin Tarantino: Ešte dva filmy a končím

Americký režisér Quentin Tarantino sa chystá do režisérskeho dôchodku. Hovorí o tom už dlho, a teraz svoje zámery opäť potvrdil na konferencii Adobe Max v San Diegu. Ešte predtým, než sa rozlúči s režisérskou stoličkou, chce natočiť ďalšie dva filmy. Celkovo ich tak bude desať.

05.11.2016 12:00
Quentin Tarantino Foto:
Režisér Quentin Tarantino sa podľa svojich slov pomaly chystá do dôchodku.
debata (4)

„Dúfajme, že po tom, čo ukončím svoju kariéru, definujem úspech tak, že budem považovaný za jedného z najväčších filmárov, akí kedy žili. A ak pôjdeme ďalej, veľkého umelca, nielen filmára,“ odpovedal na otázku, ako definuje úspech, s humorom filmár, ktorý už štyri roky zbiera materiál k projektu z obdobia 70. rokov minulého storočia. Či to bude film, však nie je jasné.

„Čo spravím s týmto projektom? Napíšem o tom knihu? Možno. Spravím z toho šesťdielny podcast? Možno. Neviem, snažím sa to zistiť, citoval jeho slová z polovice októbra portál Slashfilm.com. Slová zazneli na filmovom festivale v Lyone, pre ktorého program Tarantino vybral 14 filmov – práve z obdobia 70. rokov. Boli medzi nimi romanca Arthura Hillera Love Story, MASH Roberta Altmana, režijný debut Jacka Nicholsona Drive, He Said, „najserióznejší“ film Russa Meyera Za údolím bábik, Antonioniho Zabriskie Point aj debut talianskeho hororového filmára Daria Argenta Vták s krištáľovým perím: Prízrak teroru. Všetky z roku 1970.

Filmové 70. roky ho fascinujú aj vďaka premene, ktorá sa vtedy v Hollywoode odohrala. Prišli noví tvorcovia, nové témy aj nové postupy, skončila sa jedna éra, začala sa druhá. „Čím viac som chodil do archívu a hľadal, aké filmy v ten rok prišli, uvedomil som si – áno, Nový Hollywood vyhral revolúciu, ale či prežije, nebolo jasné, pretože kinematografia sa tak drasticky zmenila, že odcudzila množstvo divákov, na ktorých sa Hollywood roky a roky a roky spoliehal. Najmä rodinné publikum, publikum, vďaka ktorému sa My Fair Lady alebo Za zvukov hudby hrali v kinách päť rokov,“ citoval Tarantina portál Deadline.

Americká nová vlna, ako sa obdobie Nového Hollywoodu tiež nazýva, sa však nezačala v roku 1970, ale o pár rokov skôr. Za jeden z prvých filmov tejto éry je považovaná gangsterka Bonnie a Clyde režiséra Arthura Penna. A práve tá by mohla slúžiť ako inšpirácia pre ďalší Tarantinov projekt. Ešte začiatkom roka vyhlásil, že jeho ďalším projektom by mohla byť snímka na spôsob príbehu Bonnie a Clydea, ktorá by sa odohrávala v Austrálii v 30. rokoch minulého storočia. Či sa tento projekt zmestí do Tarantinom plánovanej desiatky filmov, ktoré chce po sebe zanechať, nie je jasné. V minulosti sa spomínalo, že by mohol nakrútiť aj pokračovanie projektu Kill Bill.

Režisér už dlhšie trvá na tom, že po desiatom filme končí, jeho minulé vyjadrenia však môžu dať fanúšikom nádej, že to tak predsa len nebude. „Neverím, že by ste mali zostať na scéne, až kým vás ľudia nezačnú prosiť, aby ste odišli. Páči sa mi predstava odchodu, keď ľudia od vás ešte chcú niečo ďalšie,“ povedal filmár v roku 2014 portálu Deadline. Zároveň však o svojom odchode dodal: „Nie je to vytesané do kameňa, ale taký je plán. (…) Ak neskôr narazím na dobrý film, nerozhodnem sa nespraviť ho iba preto, lebo som to povedal.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #film #režisér #Quentin Tarantino #Bonnie a Clyde #Kill Bill