Recenzia: Strangeovou zbraňou je humor a pokora

Filmová novinka z dielne štúdia Marvel Doctor Strange v réžii Scotta Derricksona môže byť príjemným prekvapením pre všetkých, ktorí neholdujú klasickým komiksovkám, a zároveň osviežením pre tých, ktorí sú obdobným žánrom tak trochu prejedení.

09.11.2016 12:00
32 dr strange 3x Foto:
Benedict Cumberbatch bojuje proti silám zla v novej marvelovskej snímke Doctor Strange.
debata

Okrem pôsobivých vizuálnych efektov, vďaka ktorým dosahujú akčné scény celkom novú perspektívu, má film nákazlivého protagonistu. Superhrdia Doctor Strange je totiž "týpek“ so zmyslom pre naozaj dobrý humor.

Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) je rešpektovaný neurochirurg a svoju výnimočnosť si právoplatne aj keď trochu prehnane užíva. Ku kolegom sa správa, akoby mu vypadli z nosa, a svojej (ex)priateľke doktorke Palmerovej (Rachel McAdamsová) tiež s obľubou dokazuje, že svet sa točí výhradne okolo jeho osi.

Namyslený egocentrik však dostane tvrdú facku. Pri autonehode si zraní ruky a ako chirurg je odpísaný. Tvrdohlavý perfekcionista sa nemieni vzdať, no zakrátko sa presvedčí, že medicína má neprekonateľné limity. Rozhodne sa teda pristúpiť na alternatívu a nájde mystický chrám uzdravenia Kamar-Taj.

Tu nachádza komunitu "vyliečených“, ktorých Prastará čarodejnica (Tilda Swintonová) naučila využívať ich vnútornú silu. V Strangeovi vidí potenciál stať sa veľkým čarodejníkom a posilou v boji proti odpadlíkovi Kaeciliusovi, má to však háčik, v Kamar-Taj sa povýšenecké pózy nenosia. Ak sa chce Strange vyliečiť, bude musieť obetovať svoje ego…

Predsa iná klasika

Stephen Strange je výborne poskladaný charakter, tak trochu antihrdina, no v zásade správny chlap. Nadpriemerne inteligentný cynik má byť na čo namyslený, a toto privilégium si nemieni upierať. Z toho vyplýva množstvo skvele mierených a načasovaných vtipov. Práve humor je esenciou inak klasického príbehu, v ktorom bojuje dobro s temnými silami a protagonista tvrdo drie, aby sa stal superhrdinom. Príbeh je aj napriek schéme svieži, aj keď divák vopred vytuší, čo bude nasledovať, ani na okamih sa nenudí.

Prestaň myslieť na seba a odhalíš skrytú silu – to je hlavná myšlienka filmu a dobre mierená rada od prastarej Strangeovej tútorky, ktorá dáva buržoáznemu pôžitkárovi lekcie pokory. Aj keď snímka zaváňa tézou, v zásade jej to neubližuje. Môžu za to skvelo napísaní hrdinovia a „odsýpajúci“ dej bez zbytočnej vaty.

Egocentrici meditujte

Strange síce postupne nachádza harmóniu, objavuje svoje skromnejšie a rozvážnejšie ja, no v jadre je stále sympatickým rebelantom. Navyše zisťuje, že utíšiť vlastné ego mu vynáša viac, ako si myslel, čo môže fungovať ako minimotivácia pre všetkých postmoderných narcisov.

Filozofické a duchovné úvahy o tom, či je cesta askézy a osobného pokánia správna, prekvapujúco nepôsobia ako patetický konštrukt, ale účelne príbeh metaforizujú. Vynaliezavo a vtipne je rozvíjaný aj ľúbostný motív. Strange buduje vzťah s Palmerovou na diaľku a navyše na pracovisku. Z paralelného fantasy sveta si odskakuje do nemocnice, kde mu za asistencie Strangeovho "astrálneho ja“ zachraňuje život.

Tvorcovia sa vybláznili okrem iného aj na fyzikálnych zákonoch – čas zamykajú do slučiek a priestor nepodlieha gravitácii ani matematickým pravidlám. Perspektíva nadobúda pôsobivú podobu najmä pri akčných scénach a súbojoch. Starobylo-futuristická estetika magického sveta navyše nápadne pripomína vizuál kultovej sci-fi série Star Wars, Strangeov luxusný život zas evokuje technické výdobytky v Batmanovom milionárskom sídle.

Doctor Strange je akčná a zábavná oddychovka, no pošteklí v divákovi úvahy o tom, či to so sebavedomím sám tak trochu nepreháňa. Stačí byť preventívne pokorný, Strange na to však zabudol a zaplatil najvyššiu daň – musel sa stať superhrdinom.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Doctor Strange / USA 2016 / réžia: Scott Derrickson / scenár: Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Jon Spaihts / hrajú: Benedict Cumberbatch, Tilda Swintonová, Rachel McAdamsová, Mads Mikkelsen a ďalší / premiéra: 3. novembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Doctor Strange