Filmové premiéry: Očakávaný Snowden aj mimozemský Prvý kontakt

Od štvrtka 10. novembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť film IMT Smile a Lúčnica - Made in Slovakia aj provokatívnu snímku Egon Schiele.

10.11.2016 15:44
32 snowden Foto:
Hlavná úloha v snímke Snowden pripadla na herca Josepha Gordon-Levitta.
debata

Snowden

Zamestnanec americkej NSA (Národná bezpečnostná agentúra) Edward Snowden poskytne novinárom dokumenty o jej sledovacích aktivitách.

Prvý kontakt

Planéta Zem opäť stojí v centre pozornosti mimozemskej civilizácie. V dvanástich metropolách pristáli zvláštne vesmírne lode a nik netuší, aké sú zámery votrelcov. Prišli v mieri alebo sa ľudstvo má začať obávať? V hlavných úlohách filmu sa predstavia Amy Adams a Jeremy Renner.

IMT Smile a Lúčnica – Made in Slovakia

Snímka opisuje jedinečný projekt, ktorý pobláznil celé Slovensko a dostal sa dokonca i za jeho hranice do Čiech. Spojenie tradičného v podobe súboru Lúčnica s kapelou IMT Smile na čele s obľúbeným a charizmatickým spevákom Ivanom Táslerom a režisérsky počin Jána Ďurovčíka, nenechalo divákov chladnými, podmanivé tóny ľudovej hudby v unikátnej kombinácii s tvorbou prešovskej hudobnej formácie zmenilo mnoho divákov na tanečníkov.

Sedem statočných (1960)

Malú dedinku Ixcatlan v mexickej púšti ovláda strach z Calvera a jeho banditov. Zúfalí, okrádaní a ponižovaní dedinčania sa odhodlajú vyhľadať pomoc v pohraničí. Na cestu sa vydáva sedem statočných neohrozených bojovníkov, odhodlaných zviesť boj na život a smrť …

Egon Schiele

Maliar a grafik Egon Schiele bol jedným z najprovokatív­nejších viedenských umelcov začiatku 20. storočia. Doby, behom ktorej sa pomaly a takmer nepozorovane chýlila ku koncu jedna veľká dejinná éra. Doby, kedy sa v kultúre a vo výtvarnom umení snáď najvýraznejšie začali búrlivo presadzovať celkom nové smery. Návštevníci galérií boli prvýkrát vystavení trúfalej tvorbe expresionistov a kubistov, objavujú sa aj prvé abstraktné diela. A do verejného priestoru, vďaka tvorcom ako bol Schiele, vstúpila erotika. Mladý Egon Schiele je najprv fascinovaný secesiou a tvorbou svojho krajana Gustava Klimta, ale čoskoro nachádza vlastné výrazové prostriedky v expresionizme a odvážnych aktoch.

Bobo

Učiteľ na strednej škole (Vjeko) celý svoj život venoval štúdiám o histórii. Žije v zanedbanom a špinavom byte v centre Záhrebu so svojim otcom (Hrvoje). Vjekovi tragicky zahynula láska jeho života – Bobo. Ostal bezradný a smutný, najradšej si život užíval len nočnými prechádzkami prázdnym mestom namaľovaný a prezlečený za ženu. Raz v noci ho zastavila skupinka mladíkov, ktorí ho zmlátili, pošpinili a nechali bezvládne ležať. V nemocnici sa o neho stará zdravotná sestra (Maja), ktorá býva v tom istom paneláku ako Vjeko. Po tom čo mu Maja pomôže dostať sa domov, začne sa starať nielen o Vjeka, ale aj o jeho otca. Tu začína príbeh o úplne troch odlišných ľuďoch, ktorí žijú v jednej budove a ktorí sú nečakane a proti ich vôli spojení a závislí jeden na druhom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Egon Schiele #filmové novinky #IMT Smile a Lúčnica - Made in Slovakia