Filmové premiéry: Nespoznaný Richard Müller aj svet Harryho Pottera v novom šate

Od štvrtka 17. novembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť nový dokument Mira Rema Nespoznaný, rodinnú snímku Fantastické zvery a ich výskyt či drámu Americká idyla.

17.11.2016 16:00
Fantastické zvery a ich výskyt Foto:
Príbeh snímky Fantastické zvery a ich výskyt sa odohráva v roku 1926, dávno predtým, ako sa narodil Harry Potter.
debata

Richard Müller: Nespoznaný

Už 25 rokov patrí Richard Müller k najvýraznejším osobnostiam hudobnej brandže na Slovensku. Zažil dramatický vzostup i pád, po ktorom vyhlásil, že s hudbou nadobro končí. Opätovne sa však vrátil na scénu. Nespoznaný je nový dokumentárny film režiséra Mira Rema, vďaka ktorému sa mu splnil dlhoročný sen vytvoriť film o Richardovi Müllerovi. Nakrúcal ho tri roky a pokúsil sa vyskladať mnohovrstevný portrét svojho obľúbeného speváka, ktorého songy ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov. Snímka zobrazuje nielen lesk reflektorov, bulváru či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi Richarda Müllera. Nekonečné cestovania, úsmevy pri rozhovoroch s cudzími ľuďmi, izolácia, stres aj únava – aj to je cena, ktorú musí Richard Müller platiť za to, že môže robiť prácu, ktorú ma rád – hudbu.

Fantastické zvery a ich výskyt

Fantastické zvery a ich výskyt je úplne novým čarodejníckym dobrodružstvom, ktoré nás vracia do sveta čarodejníkov a zvláštnych bytostí vytvoreného spisovateľkou a autorkou príbehov o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou. Fantastické zvery a ich výskyt začínajú v roku 1926, kedy Newt Scamender práve dokončil svetovú výpravu za hľadaním a dokumentáciou výnimočného výskytu magických stvorení. Jeho krátke zastavenie v New Yorku by sa zaobišlo bez nehody, keby nebolo mukla menom Jacob, strateného magického kufríka a úteku niektorých newtových fantasticých zverov, ktoré môžu byť veľkým problémom rovnako pre svet čarodejníkov, ako muklov…

Sieranevada

Tri dni po teroristických útokoch na parížsku redakciu časopisu Charlie Hebdo a štyridsať dní po smrti otca prichádza Lary, úspešný lekár, do ošarpaného rodičovského bytu, aby tu strávil sobotu so zvyškom rodiny a uctil si pamiatku zosnulého. Vrcholom dňa má byť príchod kňaza a zádušná hostina. Všetko je presne naplánované, ale nič nevychádza. Program neustále narúšajú drobné nehody, neskoré príchody, vpády nepozvaných hostí, neustávajúci sled drobných roztržiek. Medzi hosťami vyplávajú na povrch staré i nové krivdy, rozhovory sa neustále točia okolo pálčivých tém. Pokoj tak nie je dopriaty ani živým, ani mŕtvym. Jeden z „praotcov“ rumunskej novej vlny Cristi Puiu vytvára na niekoľkých metroch štvorcových strhujúce panoptikum rôznych ľudských typov, ktoré je zároveň symbolickým obrazom stavu post-komunistických spoločností, uväznených v stereotypoch, hoaxoch, ideových nezhodách a úplnej absencii elít. Sieranevada je smrteľne vážnou komédiou o živote v klamstve a neustálom očakávaní vecí, ktoré neprichádzajú.

Planetárium

Koniec 30. rokov 19. storočia. Laura a Kate, dve americké sestry, ktoré sú na európskom turné. Na svojich seansách sa snažia vyvolávať duchov. Ku koncu ich turné sa stretávajú s Andrém, francúzskym filmovým producentom. André sa nechá prehovoriť a ide na osobnú seansu sestier. Výsledok ho obrovsky prekvapí, zjaví sa mu zosnulý brat. Ponúkne dievčatám možnosť bývať v jeho vile a dá im ročný kontrakt s tým, že chce rozbehnúť veľkú show… Chce sestry obsadiť do prvého filmu o duchoch. Lenže plány o veľkolepom filme prekazia zamotané vzťahy, ktoré ústia do katastrofy.

Americká idyla

Film Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda“ Levova (Ewan McGregor). Švéd bol svojho času na univerzite úspešný športovec, oženil sa s kráľovnou krásy, ktorá mu porodila krásnu dcéru Merry. Neskôr sa stáva úspešným podnikateľom, vezie sa na vlne americkej povojnovej prosperity. Všetci traja spoločne žijú správny život, ale ich rodinný „americký sen“ netrvá dlho. Je koniec 60. rokov a z Merry sa na obrovské prekvapenie rodičov stáva politickou aktivistkou, bojujúcou proti nepopulárnej vojne vo Vietname. Keď sa Merry zapojí do prípravy bombového atentátu, utečie z domu. Švédova predstava trvalého rodinného šťastia je v troskách a v jedinom krutom okamihu je vytrhnutý zo svojho krásneho sna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Müller #planetárium #filmové premiéry #Fantastické zvery a ich výskyt