Cenu Lux získal film Toni Erdmann

Víťazom tohtoročnej Ceny Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament (EP) na podporu rozmanitosti európskej kultúry, sa stal film Toni Erdmann (2016) nemeckej režisérky Maren Ade.

24.11.2016 07:00
Toni Erdmann Foto:
Film Toni Erdmann rozpráva o snahe Winfrieda, otca Ines, opäť sa začleniť do dcérinho života.
debata

Ohlásil to predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. „Vyslovujem srdečnú gratuláciu tímu víťazného filmu. Tento film, ktorý je kombináciou čiernej komédie a vtipnej drámy, popisuje ťažký, nežný a niekedy absurdný vzťah medzi mladou ženou žijúcou v zahraničí a jej otcom. Dojemne opisuje zmenu rodinných vzťahov a ich vplyv na nás v starnúcej a súťaživej spoločnosti. Tento film neponúka jednoduché odpovede, avšak medzi vlnami smiechu nás povzbudzuje k hľadaniu toho, čo musíme chrániť a opatrovať,“ uviedol Schulz. „Filmové umenie sa pred viac ako sto rokmi zrodilo v Európe a naša kinematografia predstavovala vždy svetovú špičku, čo sa týka kvality a nastoľovania aktuálnych tém. Víťazný film Toni Erdmann opisuje krízu súčasnej rodiny, ale vyjadruje aj nádej na jej prekonanie. Víťazovi aj ostatným finalistom srdečne gratulujem,“ povedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Tento rok boli medzi finalistami aj snímky Keď otvorím oči (2015), ktorú režírovala tuniská filmárka Leyla Bouzid a animovaný film Ja ako Tekvička (2016) švajčiarskeho režiséra Claudea Barrasa. O víťazovi rozhodli poslanci hlasovaním.

Parlament financuje aj vznik titulkov k finálovým snímkam, a to vo všetkých 24 oficiálnych jazykoch Európskej únie. Víťaznú snímku tiež vyhotovia vo verzii pre ľudí so zrakovým a sluchovým postihnutím. „Sto filmov v priebehu desiatich rokov bolo v kinách naprieč Európou propagovaných vďaka Cene Lux, ktorá im poskytla hlas a pritiahla oči divákov. Cena Lux umožnila mnohým nezávislým režisérom a mladým autorom osloviť verejnosť v iných krajinách vďaka titulkom v 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Cena vyzdvihla rôznorodosť a bohatstvo európskej kinematografie, jej témy, cítenie a jazyk. Spoliehanie sa na európsku kinematografiu a investovanie do jej príbehov, je kľúčové v budovaní európskej kultúry, v ktorú veríme. Naším záväzkom do budúcnosti je posilnenie tejto ceny, podpora finálových filmov aj za hranicami Európy, na začiatku v krajinách Stredomoria,“ vyhlásila predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie Silvia Costa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Toni Erdmann #Cena Lux