Nočné zvieratá odkrývajú odvrátenú tvár partnerského života

Nočné zvieratá si nemusíme všimnúť, ľahko splynú s prostredím. Neceria na nás tesáky, ani nezazerajú svojimi veľkými svietiacimi očami z tmy. Pokým však spíte, vedia nenápadne prekĺznuť do domácností a spální a zasiať semienko pochybnosti...

25.11.2016 09:00
NOCTURNAL ANIMALS Foto:
Amy Adamsová, ktorá v snímke Toma Forda Nočné zvieratá stvárnila úspešnú kurátorku Susan Morrowovú.
debata

Vtedy sa na ne ľudia začínajú podobať, vzťah sa mení na drámu a rozchod so sebou nesie straty na životoch, aj keď nemusia byť fyzické. Režisér Tom Ford sa v novej snímke Nočné zvieratá zameriava na partnerský vzťah, no hlavne na dôsledky rozhodnutí, ktoré počas neho urobíme.

Nočné zvieratá sú už druhým celovečerným filmom tohto amerického režiséra. Rovnako, ako v prípade svojho debutu Single Man z roku 2009, aj tentoraz stojí okrem réžie aj za scenárom snímky. Čerpal pri ňom najmä z románovej predlohy amerického spisovateľa Austina Wrighta z roku 1993 s názvom Tony and Susan.

Film sleduje príbeh úspešnej kurátorky galérie moderného umenia Susan Morrowovej (Amy Adamsová), ktorá dostane od svojho bývalého manžela Edwarda (Jake Gyllenhaal) nečakaný darček – rukopis jeho novej knihy s názvom Nočné zvieratá, ktorú venoval práve jej… Čím ďalej sa Susan ponára do fiktívneho príbehu plného straty a násilia, tým viac začína ľutovať niektoré rozhodnutia z minulosti.

Noc verzus deň. Sila verzus slabosť. Materializmus verzus skutočné hodnoty. Ford sa neustále pohráva s dvoma rozdielnymi svetmi, ktoré stavia do kontrastu. Na jednej strane je to neosobný a citovo vyprázdnený svet Susan, ktorá u svojho súčasného muža nenachádza útechu. Ford pri jej postave vďaka minimalistickej architektúre dokonale dotvára pocit odcudzenosti a sterility. Sústreďuje sa najmä na vizuálnu dokonalosť a „prešperkovanosť“, nejde však len po povrchu ako režisér Nicolas Winding Refn pri poslednom filme Neónový démon, ktorý sa takisto sústredil na vonkajšiu estetiku.

Druhú rovinu tvorí dej románu, ktorý sa odohráva v slnkom zaliatom západnom Texase. Edwardov hrdina príbehu Tony (takisto ho hrá Jake Gyllenhaal) sa dostane do prostredia, kde neplatia žiadne pravidlá, možno jediné: buď si muž, alebo slaboch.

Nie je náhoda, že Ford oba svety vykresľuje veľmi vierohodne. Odzrkadľuje v nich svoju vlastnú životnú skúsenosť. „Postava, ktorú hrá Amy, žije vo svete, ktorý poznám aj ja, vo svete privilegovaných. Svet, kde je materializmus predpokladom k tomu, že budete šťastný. Ja som však vyrástol v západnom Texase a Novom Mexiku, takže rozumiem aj jednoduchému životu. Je vo mne veľa z Amy, ale tiež z postavy Jakea. V Texase je obraz pravého muža spojený s tým, že musí byť tvrdý, silný, musí nosiť zbraň a tak podobne… Ja som taký nebol. Bol som tichý a citlivý. Ľudia si o mne tiež pravdepodobne nemysleli, že niečo v živote dosiahnem,“ priznal Ford v rozhovore pre denník Guardian.

Nočné zvieratá sú na jednej strane rutinným vzťahovým príbehom, kde jeden z dvojice už nespĺňa požiadavky toho druhého a namiesto citov víťazí vlastné ego. Ford však ide do extrémov. Vykresľuje vnútorný stav a utrpenie, ktoré, aj keď zachytené iba v slovách, vyznieva reálnejšie ako čokoľvek iné. Stačí len jeden okamih a láska sa razom môže zmeniť na bezbrehú nenávisť s jediným cieľom – pomstou. A na spytovanie, či to bola len mladícka nerozvážnosť, možno neschopnosť rozoznať lásku od zamilovanosti, je v takom prípade už neskoro. Snímku si môžete v slovenských kinách pozrieť od štvrtka 24. novembra.

Tom Ford

Tom Ford

Tom Ford (55) sa narodil v roku 1961 v Texase, neskôr sa s rodičmi presťahoval do Santa Fe. Študoval históriu umenia na univerzite v New Yorku, po roku to však vzdal z dôvodov účinkovania v niekoľkých reklamných kampaniach. Neskôr sa na univerzitu vrátil, ako odbor si však vybral interiérovú architektúru.

Láska k móde ho viedla k tomu, aby si našiel prácu v módnom priemysle. Začínal v značke Chloé, neskôr Perry Ellis. Keď dostal ponuku od módneho domu Gucci, presťahoval sa do Talianska. Tam sa v roku 1994 vypracoval až na pozíciu kreatívneho riaditeľa, ktorým bol až do roku 2004. Nakrátko bol aj kreatívnym riaditeľom značky Yves Saint Laurent, no svoje skúsenosti v roku 2005 využil pri založení vlastnej značky Tom Ford.

Do sveta filmu sa zapísal svojím režisérskym debutom Single Man z roku 2009. Ten sleduje príbeh osamelého profesora Georgea Falconera (Colin Firth), ktorý sa po smrti svojho dlhoročného partnera nevie zaradiť do bežného života. Za stvárnenie hlavnej úlohy získal Colin Firth cenu za herecký výkon na MFF v Benátkach, cenu BAFTA a nomináciu na Oscara. Nočné zvieratá sú jeho druhou snímkou a takisto ho sprevádza hviezdne obsadenie hercov ako Amy Adamsová, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon či Aaron Taylor-Johnson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jake Gyllenhaal #Amy Adams #Tom Ford #Nočné zvieratá