Bruselskú filmovú prehliadku zaplaví Československá nová vlna

V bruselskom kultúrnom centre Bozar predstavia počas dvoch podujatí slovenské filmy.

29.11.2016 09:00
Obrazy starého sveta Foto:
Tvorbu Dušana Hanáka bude v Bruseli zastupovať aj dokument Obrazy starého sveta (1972).
debata

V stredu 30. novembra sa začne nesúťažná prehliadka Brussels Cinema Days, ktorá potrvá do 4. decembra a vo svojom programe uvedie aj snímku Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Za účasti režiséra Dušana Hanáka premietnu dokument Papierové hlavy (1995), pričom tvorbu 78-ročného filmára bude zastupovať aj dokument Obrazy starého sveta (1972).

Na podujatí sa tiež stretnú filmoví profesionáli z celej Európy, ktorí budú spoločne diskutovať o budúcnosti európskeho audiovizuálneho sektoru. V centre Bozar sa uskutoční pri príležitosti 25. výročia programu Media aj posledné tohtoročné Európske filmové fórum. Jeho účastníci sa budú zaoberať témou spájania minulosti, súčasnosti a budúcnosti kinematografie, technologickým vývojom a jeho vplyvom na filmovú tvorbu i otázkou diváckej prístupnosti.

Na rovnakom mieste sa bude konať od 17. decembra do 20. januára aj prehliadka Slovenská filmová panoráma, prostredníctvom ktorej chcú organizátori predstaviť slovenskú tvorbu ako jednu z menej známych kinematografií stredoeurópskeho regiónu. „Slovenská kinematografia je fascinujúca a náruživá. Aj keď Slovensko dosiahlo svoju nezávislosť až v roku 1993, bohatá filmová história tejto malej krajiny sa významne odzrkadlila v jednom z najdôležitejších období slovenskej kinematografie, ktorým je Československá nová vlna a výrazne tak obohatila tradíciu filmov sociálneho realizmu,“ uviedli tvorcovia výberu filmov z centra Bozar a filmového archívu Cinematek.

V rámci tejto prehliadky predstavia snímky Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Slnko v sieti (1962) a Veľká noc a veľký deň (1974) Štefana Uhra, Ružové sny (1976) a Ja milujem, ty miluješ (1980) Dušana Hanáka, Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera, Záhrada (1995) Martina Šulíka a Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského. Najväčšie zastúpenie bude mať tvorba Juraja Jakubiska. Z jeho filmografie uvedú tituly Kristove roky (1967), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Bubeník Červeného kríža (1977) a Sedím na konári a je mi dobre (1989).

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Dušan Hanák #film #filmová prehliadka #Československá nová vlna