Čo sa nevošlo do cyklu, vychádza ako bonus na DVD Zlatá lýra

Spievala bosá. Tým, ale aj chytľavými pesničkami zaujala britská speváčka Sandy Shaw svet. Keď hosťovala na 2. ročníku Bratislavskej lýry, zaskočila organizátorov nečakanou požiadavkou. Po vystúpení by si chcela umyť nohy. V Parku kultúry a oddychu sprchy neboli, narýchlo bolo treba zohnať aspoň lavór. Prvý, ktorý ktosi doniesol z obchodu, spadol na zem, čím sa poškodil smalt. Aby festival v hanbe neostal, bolo treba kúpiť ďalší...

02.12.2016 09:00
Marta Kubišová Foto:
Medzi bonusmi je aj celý rozhovor s Martou Kubišovou, na snímke s režisérom Petrom Hledíkom.
debata (1)

Spomienka na „nehodu“ i hroziacu blamáž nechýba medzi bonusmi na DVD Zlatá lýra, ktorý vo štvrtok krstili v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei. Z desaťdielneho dokumentárneho cyklu, ktorý pritiahol k obrazovkám Dvojky RTVS viac ako milión stotisíc divákov, prináša prvé dve časti: Roky nádeje (1966 – 1967) a Zlomové roky (1968 – 1969).

„Zachránili a zdigitalizovali sme archív, o ktorý nikto nemal záujem. Cyklus sa vydaril, ale dostal sa doňho len zlomok materiálov, ktoré z Bratislavskej lýry zostali. Naše DVD obsahuje preto veľmi veľa bonusov, ktoré ponesú zvyšok zaujímavého archívneho materiálu. A pridávame k nemu aj množstvo rozhovorov, ktoré sa nedostali do definitívnej podoby dokumentov,“ povedal scenárista Róbert Valovič. Už len urobiť desaťdielny cyklus sa mu zdalo príliš veľa. Na to, že raz vyjde Zlatá lýra na DVD s množstvom atraktívnych bonusov, nepomyslel.

Náročnejšia bola práca na cykle

„Chcela som sa pozrieť, ako to vyzerá za železnou oponou,“ spomínala po rokoch Sandy Shaw. Medzi bonusmi nechýba ani časť jej vystúpenia na Bratislavskej lýre, kam prišla v roku 1967 ako čerstvá víťazka Veľkej ceny Eurovízie a najpopulárnejšia speváčka Veľkej Británie. Scenárista a autor projektu objavil materiál v archíve Českej televízie, v Bratislave sa uchoval len malý fragment, na ktorom nespievala.

„Nedokážem opísať pocit, ktorý som zažíval vo chvíli, keď som prvýkrát videl záznam časti z vystúpenia britskej skupiny The Shadows. Predpokladám, že v tých, čo ho uvidia na DVD, vyvolá podobné emócie,“ pokračoval scenárista a autor projektu. Objavil ho nečakane a náhodou v Slovenskom filmovom ústave, pretože po prvých rešeršoch nikto netušil, že by tam vôbec mohol byť. „Nie je to záznam celého vystúpenia v Bratislave. Len tri pesničky a v strede sólo pre bicie. Ale rozhodne je to vzácnosť,“ spomenul Róbert Valovič.

Trio Golden Kids (Kubišová, Neckář, Vondráčková), Karel Gott, Hana Hegerová a ďalší zažiarili v Cannes, kde boli v roku 1968 hosťami medzinárodného hudobného veľtrhu MIDEM. „Na Bratislavskú lýru chodili zahraniční manažéri, interpreti aj hľadači talentov. Obrodená česká a slovenská populárna hudba začala vďaka festivalu zaujímať aj Európu. A turbulencie okolo politickej situácie v Československu roku 1968 vyvolali záujem aj o oblasť populárnej hudby. Preto dostalo na MIDEM-e Československo vlastný večer, čo sa dovtedy podarilo len trom krajinám z celého sveta,“ vysvetlil scenárista, ktorý na projekte pracoval viac ako desať rokov. Aj súbor Československí speváci v Cannes 1968 je medzi bonusmi DVD.

„Podstatne náročnejšia bola tvorba cyklu dokumentov. Najmä nevyhnutnosť nájsť tvar, ktorý čo najlepšie vystihne nielen festival, ale aj dobu, jej atmosféru a kontexty, v ktorých sa odohrával. Časovo sa práca na dokumentoch a práca na DVD ani veľmi nelíšila. Bonusy znamenali prejsť znovu celý materiál, na tých pre ďalšie DVD ešte robím,“ povedal režisér Peter Hledík.

Stále hľadáme finančné zdroje

„Do poslednej chvíle sme cyklus dorábali. Nebola kapacita na to, aby sme sa venovali spracovávaniu bonusov,“ vysvetlil producent Patrik Pašš zo spoločnosti Trigon Production. Dôvodov, prečo nevychádza všetkých desať častí naraz, ale postupne, bolo však viac. Napokon, rozhodnutie, že sa Zlatá lýra bude šíriť aj na inom nosiči, padlo až vo chvíli, keď bola na svete viac ako polovica jednotlivých častí. Hlavný dôvod? Priveľa cenných materiálov, z ktorých sa do dokumentov dostali len fragmenty.

„Ďalším faktorom je, že stále hľadáme finančné zdroje, ako zabezpečiť vydanie Zlatej lýry na DVD. Aj preto žiadame Audiovizuálny fond, aby tento projekt v budúcom roku podporil,“ spomenul producent. Aj obchodníci podľa neho tvrdia, že je lepšie, keď sa cyklus vydáva postupne. So záujmom sledovali Zlatú lýru nielen pamätníci, ale aj ľudia, ktorí v čase vzniku festivalu ešte neboli na svete. Nie je totiž len záznamom súťaží a reťazcom koncertov zahraničných hviezd. Veľa prezrádza o dianí a atmosfére, ktorou žila spoločnosť, a zvedavo nakúka aj do zákulisia. Kvôli mimoriadnemu diváckemu ohlasu bude Dvojka RTVS reprízovať Zlatú lýru od 27. decembra desať podvečerov za sebou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DVD #Bratislavská lýra #Zlatá lýra #Róbert Valovič #Sandy Shaw #The Shadows