Piata loď pripláva do slovenských kín budúci rok v marci

Slovensko-česko-maďarský film Piata loď sa dostane do slovenských kín 16. marca. Snímku režírovala Iveta Grófová, ktorá sa spolu s Marekom Leščákom postarala aj o scenár. Vychádzali pritom z knihy Piata loď (2010) spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá za dielo dostala ocenenie Anasoft litera.

16.12.2016 07:00
Piata loď film Foto:
Nakrúcanie filmu Piata loď na jednej z hlavných lokácií.
debata

Hlavnú hrdinku Jarku si zahrala jedenásťročná Bratislavčanka Vanessa Szamuhelová, ktorá mala v čase nakrúcania o rok menej. Režisérka si ju vybrala na základe skúšok spomedzi sto adeptiek, pričom ju objavila na chodbe jednej z bratislavských škôl. „V živote som to ešte neskúšala a tak som ani nevedela, aké to bude, ale bola som šťastná. Filmovačka nie je taká ľahká, ako to vyzerá, je to veľká makačka. V tomto sa môj pohľad na filmy zmenil. Najťažšie sú opakovania scén dookola, až kým to nie je perfektné,“ uviedla mladá herečka, ktorá by sa rada stala interiérovou architektkou.

„Film bol aj o tom, že mama si ma nevšímala, musela som byť samostatný človek, jej to bolo v podstate jedno a to nebolo pre mňa veľmi dobre. Mala som tam malé bábätká, a pri nich som zistila, aké je to ťažké vychovávať malé dieťa, keď aj ja som vlastne malá,“ dodala.

Snímka Piata loď vychádza z rovnomennej knihy... Foto: Pravda, ĽUBOŠ PILC
Monika Kompaníková Snímka Piata loď vychádza z rovnomennej knihy spisovateľky Moniky Kompaníkovej.

Ďalšieho detského herca Matúša Bačišina z Vranova nad Topľou našla režisérka v letnom tábore na severe Slovenska. „Obsadenie hlavných postáv filmu Piata loď bolo pre mňa náročnou výzvou. Nehľadala som známe herecké tváre, kritériá boli úplne iné. Hľadala som predstaviteľov so silnou charizmou. Príťažlivé osobnosti, ktoré sa podobajú na hrdinov z knižnej predlohy,“ prezradila režiséra.

Hereckou debutantkou je aj Katarína Kamencová, ktorá sa objavila v show Hlas Česko Slovenska 2014. O kameru sa postarala Denisa Buranová, ktorá pracovala na celovečernej snímke po prvý raz. Film priniesol príležitosť aj pre speváčku a hudobníčku Katarziu, ktorá v súčasnosti pracuje na piesni k filmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #predloha #Iveta Grófová #Marek Leščák #Monika Kompaníková #Piata loď