Nový príbeh Star Wars ide svojím vlastným smerom

Minulý rok v decembri zažila séria Star Wars veľkolepý návrat. Prvý diel novej trilógie Star Wars: Sila sa prebúdza v réžii J. J. Abramsa počas otváracieho víkendu prekonal niekoľko rekordov, uspokojil recenzentov i divákov a dokonale tak naplnil plány Disney štúdií.

17.12.2016 05:00
Rogue One Star Wars Foto:
Ústrednou postavou novej starwarsovky je opäť žena. Jyn Erso stvárnila herečka Felicity Jonesová.
debata

Kým sa fanúšikovia dočkajú druhej časti trilógie Star Wars: Episode 8, zabaviť by ich mala spin-off snímka Rogue One: A Star Wars Story. Jej príbeh a postavy rozširujú ikonický vesmír a od štvrtka ju môžete vidieť aj v našich kinách.

Star Wars po svojom

Licenciu na novú „lucasovku“ dostal expert na blockbustre – anglický režisér Gareth Edwards a film natočil podľa scenára Chrisa Weitza a Tonyho Gilroya. Rogue One nadväzuje na tradíciu epických „starwarsovských“ príbehov, rozprávanie sa nesie v „spielbergovskom“ old school štýle, tvorcovia sa však snažili známe prvky osviežovať a miešať. „Práve kontrast medzi týmito dvomi štýlmi mám na Rogue One najradšej,“ priznal v rozhovore pre britský filmový magazín Little White Lies režisér. Podľa neho sú všetky snímky série majstrovskými dielami, prenášajú ho späť do detstva a pripomínajú mu, prečo miluje filmy.

Edwards sa pred dvomi rokmi postaral o návrat kultového monštra v remaku Godzilla a pri Rogue One sa snažil vybalansovať striktnú profesionalitu, ktorú si drahá produkcia vyžaduje a zároveň si zachovať tvorivú nezávislosť. Predstaviteľka hlavnej ženskej hrdinky – Britka Felicity Jonesová prezradila, že Edwards nespadá do kategórie „naškrobených“ hollywoodskych režisérov, ktorí natáčajú výhradne podľa presného storyboardu. Je vraj otvorený novým impulzom a hercom radí, aby sa riadili inštinktom.

Filmár priznal, že je najšťastnejší, keď pri strihaní materiálu objaví neúmyselnú chybu. Verí totiž, že náhody pri natáčaní dajú jeho predstavám o filme nový rozmer, autenticitu, ktorú plánovanie tlmí. Preto vždy, keď si to mohol dovoliť, otvoril sa „šťastným nehodám“, ako ich sám nazval a improvizoval.

Príbeh filmu Rogue One by sme mohli vsadiť do obdobia niekde medzi snímkami Star Wars 3: Vojna Stihov a Star Wars 4: Nová nádej. Premisa je jednoduchá – vzbúrení odpadlíci sa snažia ukradnúť plány ničivej zbrane Hviezda smrti. Ústrednou rebelkou je Jyn Erso (Felicity Jonesová), dcéra vedca Galena Ersa (Mads Mikkelsen), ktorý pracuje pre znepriatelenú stranu…

Kritici sa rozchádzajú

Recenzent portálu The Verge analyzuje film z rôznych uhlov a dospieva k záveru, že Rogue One je „svoje vlastné zviera.“ Podľa neho ide o moderný akčný film, s klasickými problémami a kritizuje predovšetkým nedotiahnuté charaktery. Analýzu uzatvára tvrdením, že fanúšikovia Star Wars nebudú mať chuť na jeho pokračovanie…

Britský Guardian píše, že Rogue One nie je popkultúrnou pozvánkou ako Abramsov Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) a pravdepodobne ho trilógia u skalných fanúšikov zatieni. Kritik však vyzdvihuje tajomne snovú atmosféru a to, ako Edwards reorganizuje vzťahy a javy známe zo starších filmov série. Rogue One vraj „predpovedá“ už známu budúcnosť, odkazuje na Star Wars tradíciu, a čo je zásadné, zostáva samostatným filmom, ktorý nás svojou estetikou nostalgicky prenesie do 70. rokov minulého storočia.

Autor recenzie na portáli Indie Wire filmu fandí. Podľa neho má Rogue One: A Star Wars Story potenciál začať novú éru „starwarsoviek“. Esteticky i historicky nadväzuje na originál a zároveň načrtáva vlastné charaktery, tón a štylistické konvencie, čím sa rozhodujúco odkláňa od známej filmovej série.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #Mads Mikkelsen #Rogue One: A Star Wars Story #Felicity Jonesová