Zsa Zsa Gabor vynašla večný stredný vek

Čím bola slávna? Tým, že bola slávna. Hollywoodska celebrita a herečka zomrela v nedeľu vo svojom dome v Los Angeles vo veku 99 rokov.

20.12.2016 12:00
debata

Podľa jej manžela bol príčinou smrti infarkt. So zdravotnými problémami bojovala herečka už dlhšie. V roku 2002 mala vážnu autonehodu, neskôr ju postihli dve mŕtvice. V roku 2010 po páde podstúpila operáciu bedrového kĺba. Už vtedy si vyžiadala posledné pomazanie. O rok neskôr jej museli amputovať nohu. Na výslní sa Zsa Zsa Gabor držala desiatky rokov. Viac ako svojimi filmami však pútala pozornosť hektickým manželským životom.

Zsa Zsa Gabor v čase nakrúcania snímky Moulin... Foto: DOCTORMACRO.COM
Zsa Zsa Gabor Zsa Zsa Gabor v čase nakrúcania snímky Moulin Rouge (1952).

Najlepší maďarský export

Píše sa rok 1950. Mladá Marilyn Monroe je v hollywoodskej jedálni. Náhodou sa tu stretla so známym hercom Georgom Sandersom a náhodou si k nemu prisadla. Herca po chvíli odvolali k telefónu. Keď sa vrátil, rýchlo zaplatil svoj účet, a hoci ešte pred chvíľkou tvrdil, že je hladný ako vlk, zberal sa od ledva načatého kuracieho šalátu na odchod. Ponuku Marilyn Monroe, že ho odvezie, odmietol a po svojom asistentovi jej odkázal, že v budúcnosti ho má zdraviť iba z diaľky. „Zrazu som si uvedomila, čo sa stalo. Žena pána Sandersa, Zsa Zsa Gabor, mala na pľaci očividne špeha, ktorý jej hneď zvestoval správy, že sedíme pri jednom stole, a slečna Gabor mu okamžite telefonovala a dala mu presné inštrukcie,“ napísala Marilyn Monroe vo svojej knihe My Story. Zsa Zsa Gabor síce o žiarlivosti na krásnu ženu povedala, že vďaka nej nikto neskrásnie, zároveň však mala filozofiu, že vážne veci netreba brať až tak vážne, na rozdiel od tých menej vážnych.

Práve manželstvá patrili medzi veci, ktoré jej zaisťovali záujem médií. Jej prvým manželom bol turecký diplomat, v jednej zo svojich dvoch autobiografií však tvrdí, že spolu nikdy nemali intímny pomer a o panenstvo ju vraj pripravil zakladateľ moderného Turecka Kemal Atatürk. Či je to pravda, vie len ona. Podľa Cindy Adamsovej, ktorá spolupracovala na autobiografii Zsa Zsinej matky Jolie, si Gaborovci vždy prispôsobovali fakty tak, ako momentálne potrebovali. Ako povedala pre Vanity Fair, hoci Gaborovci boli Židia, v pripravovanej knihe chcela Jolie Gaborová, aby z nich urobila kresťanov – pretože nastávajúci manžel jednej z jej dcér „nenávidel Židov“.

Jolie Gaborová, prezývaná aj Mama Gabor, mala tri dcéry a všetkým sa podarilo presadiť vo svete šoubiznisu. „Spolu s gulášom, teľacím paprikášom a tokajom sú sestry Gaborové najluxusnejším maďarským exportom“, písali o nich v 60. rokoch. Zsa Zsa bola prostredná zo sestier, ktoré sa v Hollywoode uplatnili ako exotické krásky s prízvukom z východnej Európy. Až na výnimky však viac ako svojím filmovým umením pútali pozornosť excentrickým životným štýlom, búrlivými vzťahmi s mužmi a luxusom, ktorým sa obklopovali.

Zsa Zsa Gabor ako 73-ročná. Foto: SITA/AP
Zsa Zsa Gabor Zsa Zsa Gabor ako 73-ročná.

Prototyp modernej celebrity

„Je to absolútne smiešne. Nakrútila som štyridsať filmov, nielen tu (v Amerike, pozn. red), ale aj v Anglicku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku. Objavila som sa v tuctoch hier. A napriek tomu si niektorí ľudia myslia, že jediné, čo dokážem robiť, sú mizerné talk shows,“ povedala v roku 1978 pre washingtonský Observer-Reporter. V tom čase obchádzala Ameriku a pomáhala predávať autá pre Montgomery Ward Auto Club a tešila sa, že sa vďaka tomu dostane na Aljašku. „Problém so životom v Los Angeles je ten, že tu nemôžem nosiť svoje kožuchy.“ Okrem toho, že sa objavovala v reklame na autá, obchádzala aj obchody a odpovedala na zvedavé otázky žien – o tom, ako si udržať muža, ale aj ako čistiť diamanty. Rady ženám, ale aj ďalšie postrehy zo života poskytla vo svojej knihe Ako uloviť muža, ako si udržať muža, ako sa zbaviť muža z roku 1970.

Do Ameriky sa Zsa Zsa Gabor dostala v 40. rokoch. Utiekla tam pred nacistami. Už v roku 1942 sa vydala za hoteliera Conrada Hiltona, pradedka Paris Hiltonovej. Zsa Zsa Gabor bola prototypom celebrity, ako je Hiltonová alebo Kim Kardashianová – bola slávna tým, že bola slávna.

Celkovo bola vydatá deväťkrát, sedemkrát sa rozviedla, raz jej manželstvo anulovali. Za svojho posledného manžela sa vydala v roku 1986. Mala jedinú dcéru. Francesca, ktorá sa narodila zo vzťahu s Conradom Hiltonom, zomrela vlani.

Žiadne zo svojich manželstiev nepovažovala za chybu a z každého sa niečo naučila. „Kýmkoľvek ste, pani Rockefellerovou alebo pani Kováčovou, máte iba jeden život. Nikdy nemôžete byť taká nešťastná sama, ako môžete byť nešťastná s niekým, s kým nechcete byť,“ napísala vo svojej knihe Gaborová, ktorá zahmlievala svoj pravý vek. Na začiatku kariéry si vraj musela pridávať roky, aj preto si mnohí myslia, že má viac ako v skutočnosti. Označovali ju aj za ženu, ktorá objavila tajomstvo večného stredného veku.

Byť Zsa Zsa nie je jednoduché

Hereckú kariéru rozbehla Zsa Zsa Gabor na začiatku 50. rokov. K najvýraznejším titulom, v ktorých sa objavila, patril Moulin Rouge (1952) režiséra Johna Houstona. V snímke, ktorá sleduje osudy maliara Henriho de Toulouse-Lautreca, si zahrala kankánovú tanečnicu Jane Avrilovú. Objavila sa aj po boku Ginger Rogersovej a Marilyn Monroe v komédii We're Not Married (1952) či v muzikáli Lily (1953). V malej úlohe sa mihla v Dotyku zla (1958) Orsona Wellesa a hlavnú úlohu stvárnila v sci-fi snímke Kráľovná z vesmíru (1958) o mužskej posádke, ktorá pristane na čisto ženskej Venuši. V rovnakom roku získala Zlatý glóbus pre najočarujúcejšiu herečku. Objavila sa aj v komédii Bláznivá strela 2 1/2: Vôňa strachu (1991), kde rovnako ako v Nočnej more z Elm Street 3 (1987) a viacerých ďalších filmoch hrala samu seba. Angažmán mala aj v Las Vegas. Keď sa na tamojšie pódiá vracala v roku 1990 po 20 rokoch, pýtali sa jej, čím bude zabávať publikum. Odpovedala: „Budem Zsa Zsa Gabor – nie je to také jednoduché,“ citovala ju vtedy agentúra UPI.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Zsa Zsa Gabor