Winnetou chce zaujať aj v 21. storočí

Náčelník Apačov Winnetou a s ním aj atmosféra divokého západu a boja za zachovanie slobody Indiánov vtrhnú počas tohtoročných Vianoc na televízne obrazovky nielen v Nemecku, ale aj na Slovensku.

21.12.2016 16:00
debata (9)

Nová trojdielna filmová séria televízie RTL zhruba po 50 rokoch oživí aj jeho pokrvného brata Old Shatterhanda alebo krásnu Indiánku Nšo-či.

Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring... Foto: RTL
Nik Xhelilaj Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring ako Old Shatterhand.

Na filmoch o Winnetouovi nakrútených v 60. rokoch minulého storočia vyrástli generácie nemeckých aj slovenských divákov. S akým nadšením budú sledovať trojicu nových filmov, sa ešte len ukáže, nemecké médiá, z ktorých niektoré nakrúcanie sledovali s veľkou skepsou, však už teraz hovoria o tom, že snahy režiséra Philippa Stölzla a jeho tímu rozhodne nevyšli nazmar. Na svoje by si tak podľa predstáv tvorcov mali prísť nielen starší milovníci mayoviek, ale aj tí, ktorí apačského náčelníka uvidia v akcii prvýkrát.

Do úlohy nerozlučných priateľov obsadil päťdesiatročný nemecký režisér namiesto Bricea a Lexa Barkera medzinárodne neveľmi známeho tridsaťtriročného Albánca Nika Xhelilaja a štyridsaťdeväťroč­ného Nemca Wotana Wilkeho Möhringa, ktorý sa na obrazovkách objavuje ako komisár v detektívnom cykle Miesto činu.

Nového Winnetoua hľadal režisér a jeho tím na kastingoch po celom svete. „Je veľmi ťažké obuť niekomu mokasíny Pierra Bricea,“ povedal novinám Bild am Sonntag. Samotný Xhelilaj pôvodné snímky a príbehy nepoznal. V niektorých ohľadoch to podľa neho bolo aj výhodou. „V scenári boli postavy veľmi dobre vykreslené a príbeh tak dobre napísaný, že to, že som ich predtým nepoznal, mi nerobilo žiadne problémy – skôr naopak. Mohol som sa zamerať na scenár namiesto toho, aby ma vyrušovali ďalšie informácie,“ povedal pre Deutsche Welle herec, ktorý si však po tom, čo úlohu získal, pozrel pôvodné snímky.
Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring...
Nik Xhelilaj ako Winnetou.
+3Nik Xhelilaj ako Winnetou a Wotan Wilke Möhring...
Veľkou výzvou bola pre neho aj jazda na koni. „Predtým mi jazda na koni vždy naháňala hrôzu. V inom filme, asi pred tromi rokmi, som mal nepeknú nehodu na koni. Odvtedy som bol presvedčený, že na koňa už nesadnem. Ale teraz dokážem jazdiť na koni aj bez sedla, presne ako Winnetou,“ povedal Deutsche Welle.

Trojica nových filmov, ktoré budú mať podtituly Nový svet, Záhada Strieborného jazera a Posledný boj ponúkne okrem odkazov na pôvodné filmy aj modernejší prístup k látke, ktorý chce zaujať aj v 21. storočí. Podobností so staršími snímkami o Winnetouovi bude viacero. Nové filmy, ktoré vyšli celkovo na 13 miliónov eur, sa rovnako ako tie klasické nakrúcali z veľkej časti v krásnej prírode Chorvátska. Chýbať nebudú ani kostýmy, ktoré sa veľmi podobajú tým pôvodným, alebo aj známa ústredná melódia.

Odlišný je príbeh. Na jeho počiatku totiž stojí cesta saského zememerača Karla Maya za oceán. Prisťahovalec z Nemecka chce v Spojených štátoch začať nový život a nájde si prácu pri stavbe železnice cez šíre stepi Nového Mexika. Sprvu sa pritom pramálo zaujíma o to, že na tomto území už dávno pred rokom 1860 žili Indiáni. K tým ho privedie až konfrontácia, pri ktorej takmer príde o život. U Apačov spozná nový život, ktorý ho začne fascinovať. Láska k Nšo-či, ktorú stvárnila pôvodom mexická herečka Iazua Lariosová, a predovšetkým čoraz silnejšie priateľstvo s Winnetouom potom z Karla Maya urobia nového človeka – Old Shatterhanda.

V nových filmoch Indiáni medzi sebou nehovoria po nemecky, ale jazykom Siouxov. V Nemecku sa Winnetou bude vysielať 25., 27. a 29. decembra. Slovenskí diváci nebudú pozadu, na Jednotke ho uvidia v pondelok 26. decembra, stredu 28. decembra a piatok 30. decembra. Hereckou spojnicou medzi filmami, ktoré delí päť desaťročí, mal byť Pierre Brice. Režisér Stölzl si pre neho pripravil postavu Winnetouovho otca Inču-čunu. Predstaviteľ pôvodného Winnetoua však vlani v júni zomrel. Navyše z nápadu nebol nadšený.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Winnetou #RTL