Eva Nová sa vo svete nestratila

Celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015) zaznamenal veľký úspech už vlani, hneď po svetovej premiére na áčkovom festivale v Toronte.

26.12.2016 09:00
Emília Vášáryová Foto:
Marko Škop a Emília Vášáryová v Londýne, kde sa film takisto premietal.
debata

Tvorcovia si vtedy z Kanady priniesli cenu kritikov FIPRESCI. Záujem o príbeh preliečenej alkoholičky Evy Novej (Emília Vášáryová), ktorá zbiera čriepky rozbitých rodinných vzťahov a hľadá spôsob, ako dôstojne naložiť so svojím "strateným svetom”, mali aj tuzemskí diváci. Počas prvého týždňa od uvedenia v slovenských kinách sa stal štvrtým najnavštevovanejším titulom.

Úspechy sprevádzali Evu Novú aj tento rok. V apríli Slovenská filmová a televízna akadémia udelila snímke päť národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách scenár, réžia (Marko Škop), herečka (Emília Vášáryová) a herec (Milan Ondrík) v hlavných úlohách a vyhlásili ho za najlepší hraný film. Okrem toho zastupoval slovenskú kinematografiu v boji o nomináciu na Oscara pre cudzojazyčný film.

"Máme radosť z toho, koľko ľudí si prišlo film pozrieť do kina, a divácky úspech zaznamenal aj v televíznej premiére. Máme informáciu, že si ho pozrelo 280-tisíc divákov, čo je nadpriemerné číslo. Na budúci rok bude Evu Novú vysielať HBO v pätnástich krajinách strednej a východnej Európy,” hovorí režisér a scenárista filmu Marko Škop. Pozitívne reagovali aj popredné zahraničné médiá. Vlani pochválil filmárov kritik britského Variety, nedávno si snímku všimli v americkom Hollywood Reporter.

"Eva Nová stojí na bravúrnom výkone Emílie Vášáryovej – Meryl Streepovej slovenského filmu a divadla. Je to malý, no pôsobivo zvládnutý celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa,” píše o filme recenzent Hollywood Reporter. Film by bol podľa neho "nepredstaviteľný bez impozantnej Emílie Vášáryovej, ktorá stojí v jeho centre.

Sedemdesiatšty­riročná veteránka s chuťou využíva príležitosti zahrať všetky nuansy a protikladné boje v človeku.” Okrem hlavnej predstaviteľky a režiséra vyzdvihuje aj výkony Milana Ondríka a Anikó Vargovej, kameru Jána Meliša a kostýmy Eriky Gadus.

A ako reagujú na film zahraniční diváci? "Na diskusiách kladú väčšinou otázky tí diváci, ktorých film zaujal alebo sa chcú podeliť s pozitívnou skúsenosťou, nepovažoval by som to preto za objektívne meradlo, no film má v zahraničí dobrý ohlas. Omnoho reprezentatívnejšie sú však ohlasy v zahraničných médiách. Teší nás, že v rámci predoscarovej kampane si film všímali a písali o ňom. Pre všetkých, ktorí sa na Eve Novej podieľali, je satisfakciou, že reakcie kritikov a novinárov sú takmer unisono kladné,” hovorí Škop.

Ako videl šance na postup do boja o Oscara pre cudzojazyčný film? "Šance v rámci tejto súťaže vnímame realisticky, ak by sme sa dostali na shortlist, považoval by som to za zázrak. Sme v konkurencii s vynikajúcimi filmami, ktoré majú omnoho väčšie rozpočty, no sme radi, že o našej malej psychologickej dráme sa za veľkou mlákou tak pekne píše,” hovoril Škop ešte pred vyhlásením deviatich filmov, ktoré postúpili do užšieho oscarového výberu a Eva Nová sa medzi ne nezmestila.

Ani úspech a kvality filmu však nezaručia, že financovanie budúcich projektov bude pre filmára jednoduchšie. "Aj po úspechu dokumentu Iné svety, ktorý získal v Karlových Varoch cenu divákov a zvláštne uznanie poroty, sme mali s nasledujúcim filmom Osadné problémy, neboli sme podporení. Ani po tom, čo film Osadné získal vo Varoch hlavnú cenu v kategórii dokumentárnych filmov nad 30 minút, sa opäť nedarilo financovať Evu Novú – v jednej chvíli bola aj ,pod stolom',” spomína režisér Marko Škop. "Každý, kto sa pohybuje v tejto oblasti, musí byť pripravený na to, že bude odmietnutý. Samozrejme, máme nádej, že to bude jednoduchšie, no skúsenosť z minulosti je takáto,” uzatvára Škop.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #sledovanosť #Eva Nová #Marko Škop