V hre o Oscara pre najlepší film je 336 snímok

Nominácie v 89. ročníku zverejnia 24. januára a udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa bude konať v nedeľu 26. februára v hollywoodskom Dolby Theatre.

22.12.2016 10:00
Meryl Streep Božská Florence Foster Jenkins Foto:
Božská Meryl Streep ako najhoršia speváčka minulého storočia Florence Foster Jenkins. Film sa uchádza o Oscara za najlepšie masky.
debata

Aby sa film mohol uchádzať o hlasy členov americkej Akadémie filmových umení a vied, musia ho najneskôr do polnoci 31. decembra uviesť v komerčnom kine v okrese Los Angeles a premietať ho tam minimálne sedem po sebe nasledujúcich dní. Podľa pravidiel má mať celovečerná snímka viac ako 40 minút a v kinách ju musia premietať na 35 alebo 70-milimetrovom filme, prípadne v zodpovedajúcom digitálnom formáte. Okrem toho tiež nesmie mať premiéru inak ako v kine, čo vylučuje diela premiérované v televízii alebo na internete.

Predstavitelia Akadémie okrem toho zverejnili aj zoznam siedmich filmov, ktoré zostali v boji o nomináciu na Oscara v kategórii masiek. Ide o snímky Deadpool, Krajčírka, Božská Florence, Ave, Caesar!, Muž menom Ove, Star Trek: Do neznáma a Jednotka samovrahov. V sobotu 7. januára si porota pozrie desaťminútové ukážky zo všetkých menovaných filmov a následne určí tri nominované diela.

Nominácie v aktuálnom ročníku zverejnia 24. januára a udeľovanie Oscarov sa bude konať v nedeľu 26. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Ceremoniál bude moderovať Jimmy Kimmel.

Prehľad uchádzačov o nomináciu na Oscara v kategórii masiek ako ich zverejnila webstránka www.oscars.org:

  • Deadpool
  • Krajčírka
  • Božská Florence
  • Ave, Caesar!
  • Muž menom Ove
  • Star Trek: Do neznáma
  • Jednotka samovrahov
debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #Oscar 2017