Televízne tipy Pravdy: Rozprávkové Vianoce, televízie ponúkajú novinky

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 22. do 28. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

22.12.2016 12:00
Zázračný nos Foto:
Jednu z princezien si v novej rozprávke Zázračný nos zahrala aj česká herečka Petra Šimberová.
debata

Piatok 23. 12.

Liečiteľ, Dvojka, 20.00
Film sa odohráva v stredoveku, v 11. storočí, keď ešte ľudí liečili potulní ránhojiči. Jeden z nich, Angličan Rob Cole, však vie, že v Perzii už o chorobách vedia viac. Je tam aj slávna lekárska škola, do ktorej Rob putuje za vzdelaním. Zaujímavé!

Sloboda pod nákladom, ČT2, 20.10 O mužoch, ktorí vynášajú ťažké náklady na vrcholky hôr, je nový film Pavla Barabáša. Nádherný námet! V diskusii k filmu som si prečítala, že je to asi najlepší Barabášov film a že: „…tí starí páni sú príkladom pre nás – ako oni hovoria – tam dole.“ A sú to vraj poslední vysokohorskí nosiči v Európe. Volajú sa Beránek, Chudík, Petras a Kulanga.

Medveď, Jednotka, 0.05
Milý film o medvedej rodine, ktorú postretla tragédia – malý medvedík prišiel o mamu, ale našiel si nového otca, starého medveďa. Francúzsky film z roku 1988 je unikátnym polohraným dokumentom o živote zvierat v divokej prírode (v 19. st. v Britskej Kolumbii). Keďže sa nakrúcalo podľa románu Jamesa Olivera Curwooda, je to aj silný príbeh.

Sobota 24.12.

Kocúr v čižmách: Vianočné prekvapenie, Markíza, 10.50
Kto má rád mačičky, ten si príde na svoje – pyšný a silný kocúr v čižmách s mušketierskym klobúkom je veľmi šarmantný. Tri malé mačiatka, s ktorými najprv zápasí, potom si ich získa, sú zasa rozkošné, ozaj ako z rozprávky. Ešte tanier cukroviniek a sladký vianočný večer sa môže začať. Animovaná komédia o večnom svetoznámom hrdinovi – Kocúrovi v čižmách – nesklame. Mňau!

Pravý rytíř, ČT1, 19.00
Celkom nová česká rozprávka je plná hereckých hviezd či aspoň zaujímavých tvárí. Hrá napríklad aj Iva Pazderková, Táňa Pauhofová, Jaromír  Hanzlík, Jiří Korn, Zdeněk Piškula… A kráľa hrá Lukáš Vaculík. Ide vraj o vzťah otca a syna, kráľa a kráľoviča, ktorí si najprv nerozumejú, potom sa zblížia. A zrejme pôjde aj o rytierske spôsoby, čo je téma viac ako aktuálna!

Zázračný nos, Jednotka, 19.45 Dobrý názov filmu! Predosiela, že na pravú lásku treba mať zázračný nos!

Nedeľa 25.12.

Johankino tajomstvo, Jednotka, 17.35 Toto by som si pozrela už len kvôli Dominike Zeleníkovej, ktorú uznávam vďaka humoristickej pesničke Je nám teplo. Ale v tejto rozprávke hrajú aj iné hviezdy – napr. Emília Vášáryová, Ondřej  Vetchý. Vraj je tam pani Milka v roli veľmi smiešnej víly – to je tiež lákavé.

Sľúbená princezná, ČT1, 20.00
Výpravná rozprávka, v ktorej hrá Jitka Čvančarová, Ondrej Kovaľ aj nový objav Jan Cina, ktorý hral frajera starostkinej dcéry v seriáli Pustina. Tu hrá láskavého Jiříka!

Vojna a mier (1), Dvojka, 20.10
Vojna a mier je román o vojne a o láske. Sfilmovali ho už viac ráz, ale toto je najnovšia anglická verzia (seriál) z roku 2016. Pre mňa bola prvá verzia tá americká z roku 1956, kde Natašu Rostovovú hrala Audrey Hepburnová. Medzi filmami je rozdiel šesťdesiat rokov! A stále námet režisérov baví!

Anjeli, Jednotka, 0.30 Film je nakrútený podľa knihy Michala Viewegha Anjeli všedného dňa. Je o našich anjeloch strážnych a je humorný. Aj títo anjelici majú svoje problémy, svoj svet, z ktorého sledujú ten náš  a často ho nechápu… Film sa hodí do vianočnej nálady. Je z roku 2014 a hrajú v ňom Marián Labuda st., Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Bolek Polívka, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková, Zuzana Kronerová.

Nedeľa 25.12.

Kniha džunglí, HBO, 20.00
Nové americké spracovanie klasického námetu čerpá z Kiplingovej knižnej predlohy a z animovanej disneyovky. Teraz sa pridal počítač a vzniklo vraj niečo úchvatné. Dobrodružstvo pre celú rodinu!

Utorok 27.12.

Celkom Nový zákon, Cinemax, 20.00
Francúzska komédia o tom, že Boh existuje, ale je trocha iný, ako sa traduje. V tomto príbehu je to poriadny frfloš, má syna Ježiša a desaťročnú dcéru, ktorá sa proti otcovi búri. Bývajú v Bruseli a Boh vymýšľa nezmyselné zákony. Jeden narobí riadny zmätok.

Streda 28.12.

Kaktusový kvet, ČT2, 20.00
Toto bola svojho času obľúbená veselohra! Vznikla ešte v roku 1969, ale dodnes mi utkvelo v pamäti , že názov Kaktusový kvet sa vzťahuje na postavu vznosnej Ingrid Bergmannovej, ktorá bola pichľavá ako kaktus a rovnako krásne vedela zakvitnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #medveď #televízne tipy #Johankino tajomstvo #Zázračný nos