Rozprávkové resty? Doženiete na Vianoce

Vianoce v televízii nebudú len o stratenom Kevinovi a Popoluškinej črievičke, čaká nás niekoľko premiér.

23.12.2016 16:00
Zázračný nos, Kristína Kanátová, Plevčík Foto:
Na Štedrý deň má premiéru slovenská rozprávka Zázračný nos s Kristínu Kanátovú a Vladislavom Plevčíkom v hlavných úlohách.
debata
V pôvodnej rozprávke Zázračný nos prináša RTVS prevoňaný príbeh o princeznej, ktorá sa rozhodne zistiť, či jej kráľ vybral toho pravého ženícha. Premiéru má na Štedrý deň o 19. 40 h na Jednotke. V hlavných úlohách sa predstavia mladí slovenskí herci Kristína Kanátová ako princezná Diana a Vladislav Plevčík ako voňavkár Tomáš. Režisérom filmu je Stanislav Párnický.

Diana podľahne jarmočnému šarlatánovi, vypije elixír a krásu tak nechtiac vymení za citlivý, no gigantický nos. Po svete navyše blúdi ako chudobná tuláčka a keď sa do toho všetkého pripletie Dianin pytač (Ján Dobrík) a krásne rozmarná princezná (Petra Šimberová) zo susedného kráľovstva, na svete je poriadne zamotaný milostný viaclístok. Zázračný nos budú zrejme viacerí porovnávať s rozprávkou v réžii Juraja Nôtu Johankino tajomstvo, ktorá mala premiéru na RTVS minulý rok. Na 1. sviatok vianočný ju odvysiela Jednotka. Slovenskú premiéru bude mať aj vlaňajšia česká novinka Korunní princ.

Sľubný večerníček

Na Štedrý deň má RTVS darček pre najmenších divákov – v premiére uvedie nový večerníček. Animovaný seriál Drobci vznikol podľa úspešného krátkeho animáku Kto je tam? režisérky a animátorky Vandy Raýmanovej. Príbehy o dvoch bratoch – nezbedníkovi Tomovi a mudrlantovi Benovi sú dynamicky hravé a autori by chceli deti nielen pobaviť, ale aj nenásilne poučiť. Chlapci prehovoria hlasom Petry Polnišovej, s výtvarnou stránkou a rekvizitami pomohla Raýmanovej animátorka Ivana Šebestová (Štyri, Sneh) a spolurežisérom bol Michal Struss. Drobci vznikli 2D animáciou ako „digitálny papierkáč“, čo v praxi znamená, že „maľované podklady sú digitálne spracované“, vysvetľuje režisérka.

Sedemdielny seriál začne vysielať Dvojka 24. decembra, no na Slovensku sa jeho cesta nekončí – autori totiž plánujú ďalšiu distribúciu, záujem o Drobcov už prejavila Česká televízia. „Chceli by sme Drobcov dostať k čo najväčšiemu počtu detí. Po filme Kto je tam? máme veľmi dobré skúsenosti s kinodistribúciou a školskou distribúciou vo Francúzsku a Belgicku.“

Dobrou správou je aj to, že Drobci pravdepodobne nebudú jednosériovou záležitosťou. „Chceli by sme pokračovať ďalšími šiestimi dielmi a knihou, pretože je to, rovnako ako Mimi a Líza, multimediálny projekt a radi by sme ho rozšírili vo viacerých rovinách,“ prezrádza Vanda Raýmanová.

Trojdielny eastern Winnetou, na ktorom vyrastala generácia dnešných tridsiatnikov, bude mať premiéru na Jednotke na 2. sviatok vianočný. Remake obľúbenej trilógie oživí pokrvných bratov – bielokožca Old Shatterhanda a náčelníka Apačov Winnetoua – po pol storočí.

Zasnežené rozprávky

Animák Ľadové kráľovstvo na motívy klasickej rozprávky Hansa Christiana Andersena rozpráva príbeh Anny, ktorá musí zachrániť sestru uväznenú vo večnej zime. Na ceste ju sprevádza drsný mladík a jeho sob. Dobrodružstvo lemované severskými mýtmi získalo v roku 2014 dvoch Oscarov, jedného za pieseň Let it go. Filmovú zimu si môžete pustiť do obývačky o 18.30 h na obrazovkách televízie JOJ, no štedrovečerný maratón disneyoviek tu začne už o 14.20 h Popoluškou z roku 1950 a rodinnou komédiou Doba ľadová 2 o 15.30 h.

Podobne ako RTVS aj Česká televízia má v rukáve premiéru pôvodnej rozprávky. O tom, aké ťažké to má princ, ktorý sa viac ako o meče zaujíma o maliarsky štetec sa presvedčíme v rozprávkovom príbehu Pravý rytíř. Kráľ Teodor sa vidí vo svojom synovi, no vonkoncom sa mu nepáči, že inklinuje k umeniu. Počas spoločného hľadania unesenej princeznej si navzájom poriadne pošliapu na otlaky. Film uvedie ČT na Štedrý deň o 19. h a v hlavných úlohách sa predstaví Lukáš Vaculík, Jaromír Hanzlík a Táňa Pauhofová.

Markíza vsadila na tutovku a 24. decembra ponúka klasický vianočný trojboj – začína o 16.55 h. Jakubiskovou Perinbababou, pokračuje o 19. h rozprávkou Tri oriešky pre Popolušku a do tretice poteší Mrázikom o 20.45 h. O deň neskôr ponúkne v hlavnom čase premiéru ruskej výpravnej fantasy Dračia nevesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #Vianoce #televízne tipy #Zázračný nos