Nenechajte si ujsť sviatočné televízne chuťovky

Televízna klasika či novinky? Čo na obrazovke uprednostníte počas sviatkov vy? Ponúkame tipy.

24.12.2016 09:00
Kristína Svarinská Foto:
Kristína Svarinská (vľavo) a Marta Issová v rozprávke Sedem zhavranelých bratov.
debata (1)

Traja veteráni

  • ČT 1, 24. 12. 12.55 h

"Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo…“ Kto by nepoznal text známej pesničky z nesmrteľnej českej rozprávky Traja veteráni. Príbeh o troch vyslúžených vojakoch v podaní Rudolfa Hrušínského, Petra Čepka a Josefa Somra, ktorí musia v živote nájsť skutočné hodnoty, neomrzí nikdy. Rovnako ako slovenský humoristický tandem Lasica+Satinský, ktorý sa vo filme objavil po boku mnohých známych hereckých osobností.

Fanfán Tulipán

  • ČT 2, 24. 12. 15.15 h

Nestarnúca francúzska klasika s Gérardom Philipom a Ginou Lollobrigidou z roku 1952. Šarmantný mladík Fanfán Tulipán má vysoké ambície. Radšej vstúpi do armády, ako by sa mal oženiť s prostou dedinskou dievčinou. Podľa predpovede dcéry verbovača Adeliny (myslenej ako žart) je mu predsa súdené vziať si dcéru samotného francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. a tejto vízie sa rozhodne nemieni vzdať. Postava Fanfána Tulipána sa stala životnou úlohou Gérarda Philipa. Ten zomrel veľmi mladý na vrchole svojej slávy. Mal len 36 rokov.

Sedem zhavranelých bratov

  • Jednotka, 24. 12. 18.00 h, 26. 12. 14.40 h
Rozprávka Sedem zhavranelých bratov režisérky Alice Nellis minulý rok príjemne rozčerila vody československej kinematografie. Film na základe predlohy z pera Boženy Nemcovej rozpráva príbeh o mladej Bohdanke, ktorá na seba berie ťažkú úlohu. Musí premôcť kliatbu a sedem havranov opäť premeniť na svojich bratov. Snímka minulý rok bodovala aj na Českých levoch. Zo Slovákov si cenu za najlepšie masky odniesol Juraj Steiner, Peter Čanecký s českým kolegom Ondřejom Mašekom zase získali cenu za najlepšiu scénografiu.

Miazgovci

  • Dvojka, 25. 12., 17.35 a 18.00 h, 27. 12. 17.35 a 18.00 h

Seriál Miazgovci si v 70. a 80. rokoch získal popularitu nielen v domovskom Maďarsku, ale aj v bývalom Československu. Každý s chuťou sledoval vtipné neobyčajné príbehy v zásade obyčajnej rodiny, ktoré sprevádzalo množstvo kultových replík. Seriál si stále nachádza cestu aj k dnešným divákom, za čo vďačí aj skvelému dabingu hercov ako Magda Paveleková, Jozef Skovay, Zuzana Cigánová či Juraj Kukura. Nikto predsa nezabudne na útrapy mamy Pauly vždy sprevádzané vetou: "Prečo som si radšej nevzala Pištu Hufnágela.“

Mad Max: Zbesilá cesta

  • HBO, 25. 12. 21.45 h

Málokedy sa stane, že reboot prekoná pôvodný film. Minuloročná snímka Georgea Millera Mad Max: Zbesilá cesta je však výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Filmár ňou nadviazal na svoju sériu z prelomu 70. a 80. rokov, Mela Gibsona vymenil za Toma Hardyho, pridal skvelú Charlize Theronovú, pôsobivé efekty, rýchle strihy a film tak premenil na skutočnú šialenú jazdu, ktorá vám celých 120 minút nedá vydýchnuť. Súhlasí aj americká filmová akadémia, ktorá Mad Maxovi udelila rovno šesť Oscarov.

Dívka na koštěti

  • ČT 1, 26. 12, 7.20 h

Pamätáte si ešte na zaklínadlá ako "rudexe ux“ či "dexempo multo šupoplex“? Vyrastali sme s nimi ešte predtým, ako sa v Anglicku zrodil Harry Potter, a to vďaka mladej čarodejnici Saxane, alebo ak chcete, Dívky na koštěti. Na rozdiel od britského kolegu sa Saxana nakoniec rozhodne žiť medzi ľuďmi a vzdá sa tak všetkých výsad nadprirodzených bytostí. Snímka z roku 1971 sa pred šiestimi rokmi dočkala aj pokračovania, no žiadne počítačové efekty nedokážu nahradiť kúzlo filmovej klasiky.

Niekto to rád horúce

  • ČT 2, 26. 12. 20.00 h

Dvaja muzikanti sa snažia ujsť pred gangstermi, ktorí ich prenasledujú. Preoblečení za ženy sa preto snažia asimilovať s dievčenským orchestrom. To, čo spočiatku znie ako úvod tuctovej hollywoodskej komédie, je v skutočnosti zápletkou vynikajúcej komédie Billyho Wildera z roku 1959. Za svoj úspech vďačí najmä hereckému obsadeniu, v ktorom sa blysla trojica Jack Lemmon, Tony Curtis a Marilyn Monroe. Užijete si množstvo komických situácií a rôznych nedorozumení, ktoré ústia do nevyhnutnému "stretu“ oboch pohlaví.

Amy

  • Dvojka, 27. 12, 20.10 h

V roku 2011 pribudla britská speváčka Amy Winehouseová do zoznamu osobností ako Jimi Hendrix, Janis Joplinová, Jim Morrison či Kurt Cobain. Dôvodom je smutne známy Klub 27 tvorený hudobníkmi, ktorí v tomto veku zomreli. Prečo svet opustila v takom mladom veku na vrchole kariéry? Aká žena sa vlastne skrývala za mediálnym obrazom hudobnej ikony? Vniesť trochu svetla do jej života sa snaží oscarový dokument Amy, vďaka ktorému odhaľujeme, že v živote vlastne túžila len po dvoch veciach – skutočnej láske a hudbe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #program #televízne tipy