Televízne Vianoce boli stávkou na istotu

Sviatočný televízny program ponúkol priestor na nostalgické spomínanie v objatí vianočných stálic Perinbaby, Popolušky či strateného Kevina, predstavil niekoľko nových pôvodných rozprávok zo slovenskej a z českej produkcie.

27.12.2016 12:00
Dračia nevesta Foto:
Ruskí filmári vykúzlili z filmu Dračia nevesta efektnú fantasy.
debata

Snažil sa tak uspokojiť aj tých, ktorí počas Vianoc nemohli ísť do kina. Dramaturgický koncept sa však ani tento rok výrazne nezmenil.

Kvantina nie je kvalita

Avizovaná "voňavá“ rozprávka Zázračný nos, ktorú premiérovala RTVS v hlavnom vysielacom čase na Štedrý deň na Jednotke, apeluje na rozprávkovú tradíciu pomerne sviežo. Diana sa – podobne ako iné princezné – odhodlá zostúpiť z hradu a zapliesť sa medzi rázovitý ľud, aby zistila, či sa jej život uberá tým správnym smerom. Celkom nepripravená tak okúsi, ako vonia skutočný svet.

V uliciach susedného barokového kráľovstva, kde panuje pompézny kráľ s vyberaným vkusom, sa jej do cesty pripletú siroty po vychýrenom voňavkárovi. Keďže nemá na cestu domov, a navyše sa otcovi nemôže ukázať, kým nepríde na to, ako sa zbaviť pričarovaného nosa, nezostáva jej nič iné, ako u chlapcov chvíľu pobudnúť. Všetko zlé je na niečo dobré, vďaka citlivému čuchu pomôže staršiemu z bratov Tomášovi s prípravou parfumu pre rozmarnú princeznú. V láske im napokon nezabránia "chybičky“ krásy ani chudoba.

Zámena, prepletený ľúbostný štvoruholník, kde sa napokon, samozrejme, každý zamiluje do toho pravého, aj princezná, ktorá chodí po svete inkognito, aby odkryla jeho povrchnosť. Zázračný nos zapracoval žánrové stereotypy do príbehu o moderných mladíkoch hľadajúcich správny smer pomerne nenásilne. V istých momentoch scenáristicky nešikovne zvládnuté peripetie napokon ústia do uspokojivých záverov. Predstaviteľka hlavnej hrdinky – princeznej Diany – Kristína Kanátová prekonáva mužských kolegov Vladislava Plevčíka a Jána Dobríka – jej prejav je prirodzený aj v momentoch, keď je príbeh menej uveriteľný.

Na Štedrý deň mala premiéru slovenská rozprávka... Foto: Filmpark/RTVS
Zázračný nos, Kristína Kanátová, Plevčík Na Štedrý deň mala premiéru slovenská rozprávka Zázračný nos s Kristínu Kanátovú a Vladislavom Plevčíkom v hlavných úlohách.

Rovnako pôvodná rozprávka minulých Vianoc – Johankino tajomstvo – stojí na herečke Dominike Zeleníkovej a padá na chabej zápletke. Jednotka zaradila film v nedeľu podvečer spolu s českou rozprávkou Zázračný venček, diváci tak mali čo porovnávať.

Všetkým pôvodným rozprávkam, ktoré tohtoročný program ponúkol, dominujú podobné motívy a snaha osloviť súčasného mladého diváka. Možno by bolo na mieste pouvažovať nad iným ako rozprávkovým žánrom…

Sympatický rytier aj rozprávkový nepodarok

Česká televízia to tento rok poňala mužnejšie a rozprávku zasadila do "rytierskeho prostredia“. Správny rytier je o generačnom konflikte príliš starostlivého kráľa a jeho jediného syna, ktorý nespĺňa otcove predstavy o ideálnom bojovníkovi. Výsadou rytiera je totiž meč, knihy a umenie ho len odpútavajú od toho, čo je v živote podstatné. Kráľ vedie syna k samostatnosti, jeho snahy však narúša silný rodičovský pud a prehnaná starostlivosť. Sympatický motív stroskotáva na postave kráľa – ten zostáva v zásadných momentoch plochou figúrkou. Namiesto zaujímavých charakterov, na ktorých mohla stáť slušná komédia, tvorcovia siahli po stereotypoch, často predvídateľných zvratoch a suchopárnych vtipoch.

Film Prisľúbená princezná o dievčatku, ktoré rodičia sľúbia za manželku pirátovi, premiérovala Česká televízia v sobotu večer. Autori sa rozprávky zhostili ambiciózne, rozdrvili ju v zmysle postmoderny, no stratili sa vo vlastnom zmätku. Sľúbená princezná mala čo robiť, aby si udržala divákovu pozornosť. Markíza však v rovnakom čase premiérovala romantickú fantasy Dračia nevesta.

Ruskí filmári aj s menšími prostriedkami vykúzlili efektnú fantasy. Stavili na fatálne osudovú lásku medzi dievčinou a dračím mužom, podobne ako tínedžerská sága Twilight o upírovi Edwardovi a dievčine z ľudského sveta Belle. Pracovali s tajomstvom, plagátovou estetikou, dramatickými spomalenými zábermi a epickou hudbou. Rozporuplný hrdina, do ktorého sa jeho väzenkyňa kňažná Mira zamiluje, je bizarne záhadný a ich láska sa rodí a stráca pôdu pod nohami vo vizuálne pôsobivých obrazoch. Dračia princezná tak televíznej obrazovke na Prvý sviatok vianočný neublížila.

Na Dvojke beží od soboty nový osemdielny večerníček Vandy Raýmanovej Drobci. Na Štedrý večer predviedli Ben a Tom malé cirkusové predstavenie, v druhom dieliku si nasadili prilby a zabicyklovali si k rybníku. Príbehy lemované detskými škriepkami sa končia nenásilnou pointou. Na Štedrý deň odvysielala Dvojka aj vianočný diel podareného slovenského seriálu pre deti Mimi a Líza.

Večerníčková novinka RTVS - animovaný seriál... Foto: RTVS
Drobci Večerníčková novinka RTVS - animovaný seriál Drobci.

Oscarovú drámu Dvanásť rokov otrokom o hudobníkovi, ktorý sa v jedinom okamihu stane zajatcom krutého plantážnika, ponúkla na Štedrý večer v hlavnom vysielacom čase JOJ CINEMA. Emotívny príbeh bol príjemnou alternatívou oproti vianočným klasikám. Sviatky sa totiž ani tento rok nezaobišli bez kultoviek Sám doma a Sám doma 2: Stratený v New Yorku – trampoty malého Kevina zaradili do vysielania viaceré televízie. Väčšina z nich aj tentoraz stavila na zaručený vianočný koncept, kde hrajú prím rodinné príbehy. Sviatočný program dostupných televízií tak opäť rezignoval na kvalitnú súčasnú filmovú produkciu a náročnejší diváci museli siahnuť po inej alternatíve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Drobci #Zázračný nos #Prisľúbená princezná #Dračia nevesta