Carrie Fisherová bola bojovníčkou aj v reálnom živote

Jej meno sa pravdepodobne navždy bude spájať s postavou odvážnej Princeznej Leiy, ktorú stvárnila v kultovej trilógii Georgea Lucasa Hviezdne vojny. Pre tých, ktorí možno slávny príbeh nikdy nevideli, však zostane ženou, ktorá dokázala čeliť nepriazni osudu so zdvihnutou hlavou a najmä s vtipom. Vo veku 60 rokov zomrela 27. decembra na dôsledky masívneho infarktu známa americká herečka Carrie Fisherová.

28.12.2016 18:51
debata
Carrie Fisherová ako Princezná Leia Organa vo... Foto: Lucasfilm Ltd.
Carrie Fisher Carrie Fisherová ako Princezná Leia Organa vo filme Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977).

Carrie Fisherová bola hollywoodskym produktom. Titulky novín a časopisov plnila už ako bábätko. Narodila sa totiž miláčikom Ameriky, hviezdnemu páru Debbie Reynoldsovej a Eddiemu Fisherovi, ktorý neskôr rodinu opustil pre vzťah s Elizabeth Taylorovou. Svetlá reflektorov, zákulisie filmových štúdií, záujem médií… To všetko malo vplyv na jej dospievanie. „Moja realita bola formovaná hollywoodskou verziou reality. Ako dieťa som si napríklad myslela, že seriál Father Knows Best bol skutočný a môj život bol podvrh,“ spomínala herečka na svoje detstvo v knihe Wishful Drinking (2008).

Jej herecký debut prišiel v roku 1975, keď si v snímke Šampón zahrala po boku Warrena Beattyho. Ďalšia príležitosť sa rysovala už rok nato. Vhodné ženské predstaviteľky do svojich filmov vtedy spoločne hľadali George Lucas, ale aj Brian De Palma, ktorý pátral po filmovej „Carrie“ do pripravovaného hororu. Carrie Fisherová to však nakoniec nebola, aj keď sa zúčastnila obidvoch kastingov. Zaujala však Lucasa. Ten ocenil najmä chémiu, ktorá medzi ňou a Harrisonom Fordom, jej budúcim hereckým partnerom, zaúčinkovala. Chémia však zaúčinkovala aj mimo „pľacu“. Herečka vo svojich posledných memoároch The Princess Diarist prezradila, že s ním počas nakrúcania prežila ľúbostný románik.

Dospievajúca tínedžerka úlohu Princeznej Leiy Organy nakoniec získala, a rovnako ako jej matka mala 19 rokov, keď začala nakrúcať film, ktorý jej zmenil život. V prípade Debbie Reynoldsovej išlo o slávny muzikál Spievanie v daždi.

Mark Hamill, Carrie Fisherová a Harrison Ford v... Foto: 1977/1997 20th Century Fox
Mark Hamill Carrie Fisherová Harrison Ford Mark Hamill, Carrie Fisherová a Harrison Ford v snímke Hviezdne vojny IV - Nová nádej.

Nikto nedokázal predpovedať úspech, aký v roku 1977 sprevádzal prvý diel sci-fi ságy Hviezdne vojny IV – Nová nádej. Odveký boj dobra proti silám zla zasadený do jedinečného intergalaktického univerza si razom získal početnú fanúšikovskú základňu. Rovnako ako hrdinovia snímky – Leia, Luke Skywalker (Mark Hamill) a Han Solo (Harrison Ford). Z popularity snímky vyťažili filmári maximum. Trh zaplavili hračky s motívmi Hviezdnych vojen, detské izby zdobili miniatúrne filmové postavičky, na stenách viseli plagáty s ich podobizňami. To, čo dnes poznáme ako filmový merchandising, sa začalo práve tu. Súčasťou obrovskej mediálnej mašinérie bola, prirodzene, aj Carrie Fisherová, ktorá sa zrazu stala idolom a tajným snom miliónov, prevažne mužských fanúšikov.

Boli to najmä jej kovové bikiny z tretieho dielu Hviezdne vojny VI – Návrat Jediho (1983), ktoré z nej okrem iného urobili aj novodobý sexsymbol. Herečka sa v nich však vôbec necítila príjemne, pretože pri nesprávnej polohe vraj odhaľovali viac, ako by mali. Nie príliš pozitívny vzťah mala aj ku kostýmom či extravagantným účesom, ktoré pre ňu George Lucas vymyslel. Bála sa však, že ju režisér vyhodí, a tak radšej mlčala.

Herečka v slávnych kovových bikinách vo filme... Foto: 1983/1997 Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox
Carrie Fisherová bikini Herečka v slávnych kovových bikinách vo filme Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho (1983).

Pri nakrúcaní dokonca nemohla nosiť ani podprsenku, pretože Lucas tvrdil, že vo vesmíre nie je žiadna spodná bielizeň. Podľa jeho teórie sa telo v beztiažovom stave rozpína, no podprsenka nie, takže môže svoju majiteľku zadusiť. Carrie Fisherová neskôr žartovala, že by to bol skvelý nekrológ – utopená v mesačnom svite, zaškrtená vlastnou podprsenkou.

Vďaka Hviezdnym vojnám sa mladá herečka stala prototypom silnej ženskej hrdinky v žánre sci-fi. Bolo to ešte dva roky predtým, ako na striebornom plátne zvádzala boj s Votrelcom Sigourney Weaverová. Sama však okrem Impéria a zástupu stormtrooperov musela bojovať aj proti vlastným démonom. Už počas nakrúcania filmu Hviezdne vojny V – Impérium vracia úder (1980) trpela silnou závislosťou od kokaínu, pričom sa nevyhýbala ani alkoholu či práškom na spanie. Prežívala tiež turbulentné manželstvo so spevákom Paulom Simonom, ktoré sa skončilo rozvodom. Šťastne sa neskončil ani jej druhý vážnejší vzťah s Bryanom Lourdem, s ktorým má jedinú dcéru Billie. Ten ju opustil pre iného muža po tom, čo zistil, že je bisexuál.

Carrie Fisherová a Paul Simon počas ich... Foto: SITA/AP, Mario Suriani
Carrie Fisherová Paul Simon Carrie Fisherová a Paul Simon počas ich svadobnej recepcie (1982).

So svojimi životnými neúspechmi sa rozhodla vyrovnať po svojom. Začala písať knihy. Najznámejšou je román Postcards From The Edge, ktorý sa stal bestsellerom a v roku 1990 ho sfilmoval Mike Nichols v hlavných úlohách s Meryl Streepovou a Shirley MacLainovou. Taktiež začala spisovať svoje memoáre, kde so svojským humorom otvorene písala o svojich závislostiach či bipolárnej poruche, ktorou trpela. Po Hviezdnych vojnách síce hereckých príležitostí ubudlo, objavovala sa skôr vo vedľajších úlohách či cameo rolách, každá jej kniha sa však postarala o novú senzáciu a zákulisné informácie, ktoré zaujali médiá.

V roku 2015 sa mnohým fanúšikom splnil sen. Hviezdne vojny sa dočkali pokračovania a na filmovom plátne sa s novými hereckými kolegami stretla aj pôvodná zostava. Carrie Fisherová však už nebola mladá princezná, ale generálka, ktorej tiahlo na 60-tku, čo sa nevyhlo rôznym netaktným komentárom. „Keď som bola tým 25-ročným obrazom modelky s ikonickými kovovými bikinami, neuvedomila som si, že som si tým podpísala neviditeľnú zmluvu, ktorá ma zaviazala vyzerať rovnako ďalších 30–40 rokov. Nuž, zjavne som zmluvu porušila,“ napísala ako odkaz fanúšikom ešte v roku 2011 v knihe Shocalholic.

Herečka na európskej premiére filmu Star Wars:... Foto: Reuters, Paul Hackett
Carrie Fisherová Herečka na európskej premiére filmu Star Wars: Sila sa prebúdza (2016).

Herečka sa vďaka modernej technológii nedávno objavila v snímke Rogue One: A Star Wars Story ako mladá Leia, ako generálku Leiu ju budeme môcť ešte naposledy vidieť v ďalšom pokračovaní hviezdnej ságy budúci rok.

Ako neochvejnú princeznú si Carrie Fisherovú budú pamätať mnohí, no okrem toho bola aj vynikajúcou scenáristkou a komičkou, ktorá pravidelne poukazovala na problémy ľudí s mentálnou poruchou. Život brala tak, ako prišiel, s nadhľadom a humorom. Ako napísala v knihe Wishful Drinking, celý jej život by sa dal zhrnúť do jednej frázy: „Ak by môj život nebol zábavný, zostal by len pravdivý, a to je neakceptovateľné.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #Hviezdna vojny #Carrie Fisher #George Lucas #princezná Leia