Televízne tipy Pravdy: Miroslava Šafránková ako Malá morská víla či ukrajinský rebel baletu

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 5. do 12. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

05.01.2017 12:00
Malá morská víla Foto:
Miroslava Šafránková a Petr Svojtka vo filme Malá morská víla z roku 1976.
debata

Štvrtok 5. 1.

Mapplethorpe: Fotograf, ktorý šokoval svet, HBO, 20.00
HBO láka na pútavý dokument, ktorý bol nominovaný na dve ceny Emmy: za najlepší dokument a kameru. Je vraj rovnako odvážny a provokatívny ako muž, o ktorom rozpráva: americký fotograf Robert Mapplethorpe. Jediné, čo totiž dokáže šokovať ešte viac než Mapplethorpove fotografie, je jeho život, ktorý sa predčasne skončil v roku 1989. Film obsahuje otvorené výpovede jeho rodiny, priateľov i milencov, ale aj unikátnu sériu doteraz nezverejnených rozhovorov priamo s Mapplethorpom. Kontroverzný umelec sa preslávil portrétmi celebrít, autoportrétmi, motívmi ženskej i mužskej nahoty či obrazmi kvetín. Premenil súčasnú fotografiu na výtvarné umenie s víziou.

Desať malých černoškov (1), Prima family, 20.15
Nová verzia klasickej detektívky Agathy Christie vznikla v roku 2015. Ak ste aj čítali knihu, tento dvojdielny krimifilm vás dostane. Veď si len spomeňte: na odľahlý ostrov na juhu Anglicka je pozvaných desať ľudí s pochybnou minulosťou. Navzájom sa nepoznajú a ani presne nevedia, kto ich vlastne pozval. Keď začnú jeden po druhom záhadne umierať, uvedomia si, že vrah je asi medzi nimi a že sú v pasci.

Piatok 6. 1.

Bella a Sebastián, Jednotka, 9.20
Príbeh chlapca a jeho psa, ktorý milujú už štyri generácie, tentoraz v nádherných kulisách Savojských Álp. Sebastián žije v horách u svojho adoptívneho starého otca a jedného dňa sa tajne spriatelí s divou sučkou Bellou, veľkým horským psom. Uprostred polodivokej prírody na alpských svahoch spolu zažívajú nejedno dobrodružstvo a čoskoro nadíde čas na to najväčšie z nich. To, ktoré im prinesie svet dospelých v období 2. svetovej vojny. Nakrútili Francúzi v roku 2013.

Film Bella a Sebastián je príbeh chlapca a jeho... Foto: Radar Films
Bella a Sebastián Film Bella a Sebastián je príbeh chlapca a jeho psa, ktorý teší už štyri generácie, tentoraz v nádherných kulisách Savojských Álp.

Malá morská víla, Jednotka, 11.00
Andersenova rozprávka v réžii Karla Kachyňu z roku 1976. Hrajú tu obe sestry Šafránkové – Mirka aj Libuška, podmorského kráľa stvárnil Radovan Lukavský. Filmu vraj zvláštnu atmosféru dodávajú Prachovské skaly. Ako to, že mi táto rozprávka celé roky unikala?

Dedo, JOJ, 14.40
Pre jedného nepodarený film, iný tvrdí, že kto nie je z Valašska, ten to asi nepochopí. O čo ide? K rázovitému valašskému dedovi v podaní Františka Segrada prichádzajú na prázdniny vnúčatá z Prahy (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov). Zaneprázdnení rodičia (David Suchařípa a Petra Hřebíčková) vysielajú svoje deti v dobrom úmysle, aby aspoň na chvíľu zanechali svoj virtuálny svet internetu, mobilov a tabletov a objavili svet celkom iný. Keď deti na povale dedovej chalupy nájdu zabudnutý poklad, získate vstupenku na tajomnú exkurziu históriou starého Valašska od jari až do zimy. Dáte so mnou tejto českej komédii z roku 2016, kde nemôže chýbať Bolek Polívka, šancu?

Sobota 7. 1.

Krásna Varvara, Dvojka, 15.05
Klasická ruská rozprávka od Alexandra Roua, tvorcu Mrázika, z roku 1969. Nepamätám si ju, tak si príbeh o temnom vládcovi podzemnej ríše Čudovi Judovi rada pozriem.

Muž, ktorý poznal nekonečno, HBO, 20.00
Britský film inšpirovaný životom matematika Srinavasu Ramanujana nás vraj presvedčí, že matematika nie je nuda. Dej sa začína v roku 1913 v Indii. Ramanujan je 25-ročný úradník a nadaný matematik samouk. Dostane pozvanie do Anglicka od profesora z Cambridgeskej univerzity, opustí rodinu i milovanú nevestu a cestuje na druhý koniec sveta. Musí, samozrejme, bojovať s predsudkami, no napokon sa stane priekopníkom matematických teórií. Lákajú mená protagonistov: Deva Patela (nominovaného na cenu BAFTA za Milionára z chatrče) aj oscarového Jeremyho Ironsa.

Nedeľa 8. 1.

Návrat rysov, Dvojka, 11.05
Tento dokument môže byť zaujímavý: strážca národného parku sa podujal na neľahký experiment – návrat rysov do voľnej prírody.

Štvrtok 12. 1.

Tanečník, HBO, 20.00
A máme tu ešte jeden dokument, tentoraz o Sergejovi Poluninovi, ktorého britský denník Daily Telegraph označil za Jamesa Deana baletného sveta. Ukrajinský „rebelant baletu“ sa v 19 rokoch stal historicky najmladším sólistom Kráľovského baletu v Londýne. O dva roky neskôr, na vrchole kariéry, sa však rozhodol zo súboru odísť. Snímka sleduje Poluninov život od jeho začiatkov na Ukrajine cez strhujúce výkony vo Veľkej Británii, Rusku a USA, kde ho David LaChapelle natočil pri tanci na skladbu Take Me to Church a video sa stalo hitom internetu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Malá morská víla #Desať malých černoškov #Mapplethorpe