Sherlock má o čosi tvrdšie praktiky

Kultový britský detektív Sherlock Holmes sa v roku 2010 „reinkarnoval“ do britského herca Benedicta Cumberbatcha. O kritikmi a divákmi ospevovaný seriálový upgrade klasického príbehu sa vtedy postarali filmári Steven Moffat a Mark Gattis.

07.01.2017 09:00
SherlocK Foto:
Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) a John Watson (Martin Freeman) sa vrátili v štvrtej sérii obľúbeného seriálu.
debata

Príbeh odohrávajúci sa pôvodne vo viktoriánskom Anglicku zasadili do 21. storočia a seriál Sherlock pozbieral niekoľko ocenení vrátane BAFTA a Emmy. V seriáli nadväzujúcom na literárnu klasiku Arthura Conana Doylea dostali detektív Holmes a jeho „parťák" doktor John Watson (Martin Freeman) postmoderný šat. Moffat a Gattis ich vhodili do zločineckých sietí moderného Anglicka, čím spôsobili malú revolúciu.

Doyle bol na konci 19. storočia jedným z priekopníkov detektívneho žánru, ktorý sa stal najobľúbenejším nielen v literatúre, ale aj vo filme. Tvorcovia seriálu Sherlock ho vytvarovali do podoby, ktorá sadla divákom mimoriadne dobre. Sherlock je vždy o niekoľko krokov pred súperom, keď sa mu však situácia vymkne spod kontroly, neváha ju riešiť chlapsky, ako sa na správneho akčného hrdinu patrí.

Holmes pritvrdil

„Sherlock sa v Šiestich železných dámach vracia s príbehom o skrytých životoch a politických porážkach, aby pripravil prekvapivé javisko pre temnejšiu nadchádzajúcu sériu,“ sľubovali autori seriálu, ktorý pokračuje očakávanou štvrtou sériou. Pokračovanie Sherlocka viselo vo vzduchu hlavne kvôli vyťaženosti hlavných hereckých protagonistov, no Cumberbatch si popri účinkovaní v marvelovke Doktor Strange napokon na televízny projekt našiel čas.

Prvá časť s názvom Šesť železných dám vychádzajúca z Doylovej predlohy The Adventure of the Six Napoleons (Dobrodružstvo šiestich Napoleonov) mala premiéru minulú nedeľu nielen v Británii, ale aj na slovenskej Dvojke. Internet zaplavili prevažne priaznivé ohlasy. Britský Guardian však vyčíta Sherlockovi odkláňanie sa od pôvodnej Doylovej predstavy hrdinu, kritizuje prílišnú „akčnosť“ a pomalé premieňanie sa Holmesa na agenta 007. Jeho text vyprovokoval tvorcov k reakcii. Mark Gattis v liste adresovanom redakcii argumentuje, že Holmes mal „šikovné päste“ už v Doyleových príbehoch a ako dôkaz vymenúva konkrétne diela, kde ich neváhal použiť.

Gattisov list však nie je útočnou obhajobou, ide o vtipný odkaz na obdobnú Doyleovu reakciu. Svojho času mu totiž dobový kritik vyčítal, že Holmes nie je práve zosobnením cnostného detektíva, a preto nie je oprávnený „navážať sa“ v príbehoch do iných fiktívnych detektívov. Faktom je, že Doyle vykreslil Holmesa ako bohéma, ktorý sa posilňuje kokaínom, morfiom a inými omamnými látkami, čo sa s vlastnosťami cnostného detektíva objektívne rozchádza, no vytvoril ambivalentného hrdinu úspešne odolávajúceho času.

Akčný štart

Drsných scén je v úvode novej série požehnane, no Sherlock je predsa akčák! Tempo je dynamické, Holmes chrlí informácie a rozuzlenia priamo z fleku, divák ich často ani nestihne postrehnúť a bystro sa tváriace dejové slučky vrcholia akčnými rozuzleniami pekne podľa žánrovej šablóny. Všetko zastrešujú suché vtipy, ktoré sa občas bizarne podaria. Od invenčnej a skutočne napínavej seriálovej detektívky, akou je napríklad severský Most, je však Sherlock na míle vzdialený.

Príbeh je v istých momentoch nevierohodne pritiahnutý za vlasy, scenáristi „došívajú“ prehistórie postáv, aby z hrdinov vytiahli nové prekvapivé motívy, na ktoré „namotávajú“ diváka a podľa všetkého s nimi budú štrikovať počas celej štvrtej série. V ohrození sú hlavní hrdinovia, do mimoriadnych úzkych sa dostáva Watsonova manželka Mary, najnovšie šťastná matka. Scenáristi obkľúčili a spochybnili hlavných hrdinov, aby diváka napínali, no ťah na bránku štvrtou sériou poľavuje, tvária sa však, že ide do tuhého a upriamujú sa na akciu. Diváci im to však pravdepodobne veľmi radi odpustia, sympatickí hrdinovia a efektné spracovanie, ktoré bez debaty prevyšuje televízny štandard, za to stoja.

Benedict Cumberbatch tromfol filmového Sherlocka Roberta Downey Juniora, ktorý sa predstavil vo filmovom spracovaní režiséra Guya Ritchieho. Namiesto dobových rekvizít má v rukách takmer nepretržite iphone a rieši problémy v dotyku s reálnym svetom, príbeh je adaptovaný na súčasnosť mimoriadne šikovne a pre tých, ktorí poznajú Doyleovu predlohu má v druhom pláne prichystaných viacero vtipných parafráz. Niet divu, že pôvodne zamýšľaná miniséria sa kvôli diváckemu záujmu rozrástla na štyri sezóny. Byť múdry je nové sexy a Sherlock nás o tom rád presviedča.

„Je to príliš bizarné a barokové, má ma to okúzliť, popichnúť a nalákať, slučka, do ktorej strčím hlavu,“ zaznie z úst Sherlocka Holmesa, tak sa nenechajte núkať, ďalší diel má premiéru na Dvojke už túto nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #seriál #Sherlock Holmes #Martin Freeman #Sherlock