Rok 2017: Vrátia sa kultové seriály a možno vzniknú aj nové kulty

Seriáloví maniaci, majte sa na pozore, toto sú najočakávanejšie chuťovky roka 2017.

08.01.2017 12:00
debata
Tom Hardy v hlavnej úlohe seriálu Taboo, ktorý... Foto: HBO
Taboo Tom Hardy Tom Hardy v hlavnej úlohe seriálu Taboo, ktorý má premiéru už v nedeľu.

S Mladým pápežom Paola Sorrentina sa s prvou sériou nelúčime, aj v nadchádzajúcej sezóne nás pozýva do vatikánskych komnát. S novou sériou prichádza aj pocta osemdesiatym rokom – mysteriózny Stranger Things, konečne sa dočkáme siedmej série najchytľavejšieho seriálu všetkých čias – intrigami a krvou nabitej Hry o tróny a po dvadsiatich siedmich rokoch sa znovuzrodí tajomný Twin Peaks režiséra Davida Lyncha a scenáristu Marka Frosta. Okrem toho je na zozname niekoľko sľubných noviniek.

Pomstiteľ Tom Hardy aj wrestlerky

Novinka Taboo má premiéru na HBO už túto nedeľu. Osemdielna miniséria sa odohráva v roku 1814 a Tom Hardy (Revenant) v úlohe cestovateľa Jamesa Keziaha Delaneyho sa vracia z Afriky do Londýna, aby bojoval o dedičstvo po otcovi, ktoré mu právom patrí. Má to však háčik – doma ho čaká odhaľovanie nepríjemných rodinných tajomstiev, zákerní intrigáni a hrozba trestu smrti… Hardyho doplnia herci Jonathan Pryce (Hra o tróny) ako sir Stuart Strange, Michael Kelly (House of Cards) ako Dumbarton, Oona Chaplinová (Hra o tróny) ako Zilpha Geary a David Hayman ako Brace. Autormi námetu sú Tom Hardy a jeho otec Edward Hardy, réžiu si rozdelili Kristoffer Nyholm a Anders Engström.

Netflix najnovšie opäť spojil sily s Jenji Cohanovou, autorkou úspešného seriálu zo ženskej väznice Orange Is a New Black, ktorý tento rok poteší fanúšikov siedmou sériou. Cohanová producentsky zastrešila desaťdielnu komediálnu novinku z prostredia amatérskeho ženského wrestlingu G.L.O.W., odohrávajúcu sa v 80. rokoch v Los Angeles. V prípade Cohanovej sú veľké očakávania na mieste.

Netflix fanúšikom „vráti“ aj dokudrámu Narcos odhaľujúcu príbeh najobávanejšieho zločinca – kolumbijského narkobaróna Pabla Escobara. Tretia séria bude síce bez divákmi milovaného a nenávideného Escobara, ten je totiž definitívne mŕtvy, no zostáva veriť, že autori našli nosné motívy a divákov ani tentoraz nesklamú. Z podobného súdka je aj novinka El Gapo o mexickom narkobarónovi Joaquinovi Guzmánovi. Presné dátumy premiér ešte nie sú známe.

Pokračovať môže byť risk

Viacerí sú zvedaví, ako vypália pokračovania obľúbených príbehov, nie vždy sa to podarí najlepšie, príkladom je Temný prípad, ktorého druhá mini séria bola slabým odvarom predošlej. David Lynch vytvoril v 80. rokoch azda najbizarnejší seriálový príbeh všetkých čias. Jeho kultový Twin Peaks nedal spať miliónom divákov po celom svete a Lynch bol jedným z prvých filmárov, ktorý objavil v seriálovej tvorbe nové vyjadrovacie možnosti. Dokázal, že seriál nemusí nadbiehať diváckemu vkusu a televízni diváci zvládnu omnoho viac, ako by sa zdalo. Novú sériu nakrúcal ako dlhý film, ktorý neskôr rozdelil na 18 epizód, a jej príbeh vychádza z knihy Marka Frosta The Secret History od Twin Peaks.

David Lynch novú sériu Twin Peaks nakrúcal ako... Foto: Showtime Networks
Twin Peaks David Lynch novú sériu Twin Peaks nakrúcal ako dlhý film, ktorý neskôr rozdelil na 18 epizód.

Tvorcovia seriálu Stranger Things, ktorý premiéroval Netflix vlani v lete a spôsobil celosvetovú mániu, bratia Matt a Ross Dufferovci, nechávajú fanúšikov sci-fi trileru, kde majú prevahu bystrí detskí hrdinovia, v tajomnom očakávaní. Dufferovci vzdali seriálom hold Spielbergovi, Kingovi a poetikou nostalgicky odkazujú na fetiše 80. rokov.

Druhá séria by mala mať deväť dielov v rozmedzí od 45 do 55 minút, opäť sa v nej objavia Winona Ryderová aj David Harbour, no presný dátum premiéry zatiaľ neoznámili. „V druhej sérii plánujeme rozvinúť otázky, prečo sa objavilo len jedno monštrum a čo v skutočnosti Upside Down je. Všetky tie odpovede máme, no nie sme si istí, či boli v predchádzajúcej sérii zodpovedané,“ povedal Ross Duffer, keď oznámili, že seriál bude pokračovať. Príbeh sa bude odohrávať rok po tom, čo sa uzavrela prvá sezóna – v roku 1984 v Hawkinse v štáte Indiana. Od druhej série Stranger Things, ktorá bude skôr sequelom ako pokračovaním, vraj môžeme očakávať, že bude o level šialenejšia, ešte o čosi temnejšia a podivnejšia.

Prvá séria seriálu Stranger Things, ktorý... Foto: Netflix
Stranger Things Prvá séria seriálu Stranger Things, ktorý premiéroval Netflix vlani v lete, spôsobila celosvetovú mániu.

Pápežské maniere

Lenny Belardo (Jude Law) si sadol na pápežský stolec ako prvý Američan v histórii Vatikánu a vatikánske osadenstvo tak musí dennodenne znášať jeho bizarné maniere. Rozorvaný mladík totiž na seba ako „zástupca Krista“ prevzal nielen zodpovednosť, ale aj benefity moci. Taliansky guru Paolo Sorrentino si seriál sám napísal i zrežíroval, obsadil Juda Lawa či Diane Keatonovú a dlhometrážny seriálový formát využil v prospech svojho rozvláčneho rozprávačského štýlu. Druhá séria by mala mať premiéru v októbri na HBO a Canal+ a v prípade Sorrentina niet pochýb, že bude rovnako návyková, ako tá predošlá.

Fanúšikovia Hry o tróny si môžu pomaly začať oprašovať príbeh šiestej série, tento rok sa dočkáme siedmej, predposlednej série. Premiéru nebude mať tradične v apríli, ale až v lete. Ešte predtým, vo februári, vypustí HBO novinku Veľké malé klamstvá s hviezdnym obsadením na čele s Nicole Kidmanovou, Reese Witherspoonovou a Alexandrom Skarsgardom. Seriál vychádza z knižného bestselleru a odhalí, aké nebezpečné následky na naše vzťahy môžu mať malé klamstvá a chamtivosť…

Jon Sneh v bitke o Zimnohrad v šiestej sérii... Foto: HBO
Jon Sneh Hry o tróny Jon Sneh v bitke o Zimnohrad v šiestej sérii seriálu Hry o tróny.

David Simon (The Wire) stojí za novinkou The Deuce s Jamesom Francom, ktorý stvárnil rovno dvojičky, a Maggie Gyllenhaalovou v úlohe prostitútky. Príbeh zasadený do New Yorku 70. rokov – do prostredia porno priemyslu, odhaľuje jeho dosah na epidémiu HIV a rozmach v užívaní kokaínu. Tvorcovia zdôrazňujú, že The Deuce nie je novým Vinylom, seriálom o hudobnom biznise, ktorý minulý rok nepriniesol HBO očakávaný úspech, aj keď má obdobnú 70-kovú atmosféru a je plný drog a sexu.

Sľubná česko-slovenská detektívka

Koprodukčný seriál Svet pod hlavou mal premiéru na televízii JOJ už v pondelok. Desaťdielna kriminálka sa odohráva počas komunistickej normalizácie v 80. rokoch. Policajt Filip Marvan sa prebudí z kómy a zistí, že sa vrátil do roku 1982. Musí sa vyrovnať nielen s čiernym obdobím, ale aj s vlastnou rodinnou tragédiou a morálnou dilemou. Režisérmi sú Marek Najbrt a Radim Špaček a rovnako sľubné je aj obsadenie na čele s Václavom Neužilom mladším, Ivanom Trojanom a Janom Budařom. Lekárku mestskej nemocnice stvárnila Judit Bárdos. Ak chcete dať šancu domácemu seriálu, druhý diel bude mať premiéru v pondelok o 23. h na obrazovkách televízie JOJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Sorrentino #Twin Peaks #Stranger Things #Taboo #Svet pod hlavou