Zlaté glóbusy sú rozdané: La La Land sa zapísal do dejín

V noci z nedele na pondelok v hollywoodskom Beverly Hills ocenili najlepšiu filmovú a televíznu tvorbu minulého roka. Zlaté glóbusy udeľovala Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov. Sedemdesiaty štvrtý ročník prevalcoval nekonvenčný muzikál mladého amerického filmára Damiena Chazelleho La La Land.

09.01.2017 17:28
La La Land Foto: ,
Herci z filmu La La Land Ryan Gosling and Emma Stoneová po slávnostnom odovzdávaní Zlatých glóbusov.
debata

Chazelle napísal aj najlepší scenár, stal sa najlepším režisérom a tancujúci a spievajúci filmový pár Emma Stoneová a Ryan Gosling si odniesli Zlaté glóbusy pre najlepších hercov v kategórii komédia alebo muzikál.

Muzikál je mŕtvy, nech žije muzikál

La La Land za sebou nechal komédie 20. Century Women, Božská Florence, Deadpool aj muzikál Sing Street. Získal sedem Zlatých glóbusov čím prepísal dejiny udeľovania cien. Najviac sošiek v histórii mali doteraz Prelet nad kukučím hniezdom (1975) Miloša Formana a Polnočný expres (1978) Alana Parkera. La La Land ich tromfol o jednu cenu a po prvý raz tak výrazne zarezonoval film zaradený v žánri muzikál.

 Isabelle Huppert (kategória najlepšia herečka)...
Billy Bob Thornton so Zlatým glóbusom (najlepší...
+15Claire Foy so Zlatým glóbusom (najlepší ženský...

No La La Land nie je tak celkom muzikálom. Snímka je skôr postmodernou hrou s citáciami a odkazmi, nielen na ikony starého Hollywoodu. Damiena Chazelleho inšpirovala francúzska nová vlna a do veľkej miery ho ovplyvnil farebný muzikál Dáždničky zo Cherbourgu režiséra Jacquesa Demyho. „Recyklovanie“ je prítomné vo filmoch mnohých tvorcov, no Chazelleho snímka pracuje so žánrom celkom unikátne – vzdáva hold symbolom a zároveň si z nostalgických prežitkov a súčasnej „malej veľkej“ všednosti uťahuje doslova s chlapčenským nadšením. Na pozadí žánrovej hry odhaľuje tragikomédiu moderných partnerských vzťahov. La La Land nie je klasickým hollywoodskym filmom, tridsaťjedenročný Chazelle pochádza z „nezávislého“ prostredia a svojmu „pôvodu“ zostáva verný.

„Mesto hviezd, svietiš len pre mňa? Mesto hviezd, je tam toho toľko, čo nemôžem vidieť. Ktovie? Už prvým objatím som cítil, že naše sny sa stanú skutočnosťou. Mesto hviezd, len jedinú vec všetci chcú – v baroch, v cigaretovom dyme preplnených reštaurácií – je to láska…“ spieva Ryan Gosling ako jazzový pianista Sebastian. Autorom pôvodnej hudby pre film La La Land aj pôvodnej piesne City Of Stars (Mesto hviezd) je Justin Hurwitz a za oboje ho ocenili Zlatým glóbusom. S Chazellem spolupracoval už na jeho predošlých, tiež hudobných snímkach Guy a Madeline na lavičke v parku (2009) a Whiplash (2014).

Najlepšou drámou sa stal film Moonlight režiséra a scenáristu Barryho Jenkinsa. Na príbehu tínedžera Chirona rozvíja tému homosexuality z pohľadu černošského chlapca. „Jenkins sa vyhýba tomu, čo nazývam ,negerské hyperboly‘ – bombastické klišé, ktoré sú tak často používané na reprezentáciu černošského amerického života,“ píše Hilton Als, recenzent magazínu The New Yorker. Moonlight je podľa neho pomalý a málovravný film, k divákovi pristupuje s rešpektom a odhaľuje bolestne krásny príbeh poznačený fatalitou.

Ako Michèle pátra Isabelle Huppertová v belgicko-francúzskom trilleri Elle po neznámom útočníkovi, ktorý ju znásilnil v jej vlastnom dome. Je najlepšou herečkou v kategórii dráma, čím tromfla horúce kandidátky – herečky Amy Adamsovú (Prvý kontakt), ktorá má mimoriadne plodný rok – hlavnú úlohu stvárnila aj v novinke Toma Forda Nočné zvieratá, a Natalie Portmanovú – hviezdu životopisnej drámy o manželke Johna F. Kennedyho Jackie.

Elle je podľa zahraničných novinárov aj najlepším cudzojazyčným filmom a Zlatý glóbus v kategórii animovaný film získal Zootropolis.

Prišlo aj na politiku

Herečku Meryl Streepovú, ktorá sa naposledy predviedla ako mimoriadne netalentovaná speváčka Florence Foster Jenkinsová v komediálnej životopisnej dráme Božská Florence (2016), odmenili za celoživotné dielo cenou Cecila B. DeMilla. Ďakovná reč držiteľky troch Oscarov sa zvrtla na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Streepová vyzdvihla potrebu zdravej žurnalistiky a novinárov, ktorí majú moc uvádzať veci na pravú mieru.

„Hollywood je plný cudzincov a outsiderov, takže ak ich vykopnete preč, nebudete môcť pozerať nič iné než americký futbal a bojové umenia, čo nie je žiadne umenie. Neúcta vyvoláva neúctu. Násilie plodí násilie. A keď budú mocní ľudia zneužívať svoje postavenie, aby šikanovali ostatných, prehráme všetci,“ povedala Streepová. Trump sa pre denník New York Times vyjadril, že udeľovanie cien nesledoval, no „výsmech liberálnych filmárov“ ho vraj vôbec neprekvapil.

Prehľad víťazov a víťaziek v 74. ročníku filmových a televíznych cien Zlatý glóbus:

FILMY

Najlepší film – dráma: Moonlight
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Isabelle Huppert – Elle
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Casey Affleck – Manchester by the Sea
Najlepší film – komédia alebo muzikál: La La Land
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Emma Stone – La La Land
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Ryan Gosling – La La Land
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Viola Davis – Fences
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Aaron Taylor-Johnson – Nočné zvieratá
Najlepšia filmová réžia: Damien Chazelle – La La Land
Najlepší filmový scenár: Damien Chazelle – La La Land
Najlepší cudzojazyčný film: Elle – Francúzsko
Najlepší animovaný film: Zootropolis
Najlepšia pôvodná hudba: Justin Hurwitz – La La Land
Najlepšia pôvodná pieseň: City Of Stars – z filmu La La Land

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál – dráma: The Crown
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Claire Foy – The Crown
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Billy Bob Thornton – Goliath
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Atlanta
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Tracee Ellis Ross – Black-ish
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Donald Glover – Atlanta
Najlepší miniseriál alebo televízny film: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Sarah Paulson – American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Tom Hiddleston – Nočný manažér
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Olivia Colman – Nočný manažér
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Hugh Laurie – Nočný manažér

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Ryan Gosling #Emma Stone #Elle #La La Land #Moonlight