Televízne tipy Pravdy: Harrison Ford ako Utečenec aj svet čeliaci ničivým mimozemským útokom

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 19. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

12.01.2017 14:00
Harrison Ford Foto:
Harrison Ford ako Richard Kimble v snímke Utečenec (1993).
debata

Štvrtok: 12. 1.

Tanečník, HBO, 20.00
„James Dean baletného sveta,“ tak označil tanečníka Sergeja Polunina britský denník Daily Telegraph. Ukrajinský „rebel baletu“ sa vo svojich devätnástich rokoch stal historicky najmladším sólistom Kráľovského baletu v Londýne. O dva roky neskôr, na vrchole kariéry, sa však rozhodol zo súboru odísť a nakoniec opustiť tanečný svet úplne. Dokumentárna snímka sleduje život tohto svojského umelca od jeho začiatkov na Ukrajine cez strhujúce výkony vo Veľkej Británii, v Rusku a nakoniec aj v USA, kde ho David LaChapelle nakrútil pri tanci na Hozierovu skladbu Take Me to Church. Toto video sa neskôr stalo hitom internetu. Stačí však bohatstvo a úspech ku šťastiu?

Piatok: 13. 1.

Bunker, Cinemax, 20.00
V snahe nájsť pokoj a sústredenie na svoju tajomnú prácu si študent prenajme miestnosť v dome jednej trojčlennej rodiny. Hostitelia ho síce vrelo prijmú, ale po nejakom čase ho manželský pár prinúti, aby sa stal učiteľom ich osemročného syna Klausa, ktorého dovtedy vzdelával doma jeho otec. Namiesto toho, aby tu našiel pokoj pre svoje štúdium, sa mladík postaví na obranu čudáckeho osemročného chlapca, ktorý je obklopený neurotickou rodinou.

Sobota: 14. 1.

Piata vlna, HBO, 22.05
Americký sci-fi thriller sa odohráva v postapokalyp­tickom svete, zničenom štyrmi vlnami stále sa stupňujúcich mimozemských útokov. Šestnásťročnú Cassie na úteku pri hľadaní mladšieho brata poháňa strach a nedôvera. Zatiaľ čo sa pripravuje na smrtiacu piatu vlnu, zoznámi sa so záhadným mladým mužom, ktorý by mohol byť jej poslednou nádejou – len keby mu dokázala veriť… Hlavnou devízou mrazivého filmu je talentovaná Chloë Grace Moretzová (známa z filmov Kick-Ass či Hugo a jeho veľký objav) v hlavnej úlohe. Námetom snímky je rovnomenná kniha žánru Young Adult.

Nedeľa, 15. 1.

Alica v Krajine za zrkadlom, HBO, 20.00
V pokračovaní filmovej Alice v Krajine zázrakov prežijú obľúbené postavy vytvorené spisovateľom Lewisom Carollom úplne nový príbeh. Alica je v ňom skúsenou moreplavkyňou, ktorá brázdi oceán. Po návrate do Londýna sa však pomocou kúzelného zrkadla ocitá späť v magickej ríši, kde nájde vyšinutého Klobučníka (Johnny Depp) v zúfalom stave. V snahe zachrániť jeho život a celé kráľovstvo sa vydáva na riskantnú cestu naprieč časom. Výpravné trikové predstavenie vás zavedie do pestrofarebného sveta s mnohými fantastickými postavičkami. Jednu z nich, motýľa Absolema, nahovoril Alan Rickman – bola to jeho posledná filmová rola.

Utečenec, Markíza, 22.40
Úspešný cievny chirurg s vysokými príjmami, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. To všetko sa v jednej sekunde zmení. Doktor Richard Kimble (Harrison Ford) po návrate z nemocnice nájde svoju milovanú krásnu manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj na neho. Po úteku útočníka sa Richard stane hlavným podozrivým a odsúdia ho na popravu smrtiacou injekciou za úkladnú vraždu manželky. Pri prevoze väzňov autobusom dôjde k havárii a jemu sa podarí utiecť. Stáva sa štvancom na úteku, len aby dokázal svoju nevinu.

Streda, 18. 1.

Mapplethorpe: fotograf, ktorý šokoval svet, HBO, 0.40
Tento dokument je rovnako odvážny a provokatívny ako muž, o ktorom hovorí. Jediné, čo dokáže šokovať ešte viac, než Mapplethorpeove fotografie, je jeho život, ktorý predčasne skončil v roku 1989. Intímne odhalenia, ktoré prináša jeho rodina, priatelia a milenci, prekoná len Mapplethorpeova neskrývaná úprimnosť v sérii znovu objavených, dosiaľ nezverejnených rozhovorov. Jedinečný portrét umelca, ktorý premenil fotografiu na súčasné výtvarné umenie s odvážnou víziou a rozpútal tak kultúrnu vojnu zúriacu dodnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #televízne tipy #Alica v krajine za zrkadlom #Mapplethorpe #Sergej Polunin