Hollywood miluje svoje herečky, no platí im menej ako mužom

V Hollywoode prevláda kríza „rozmanitosti“, latentná rasová a rodová diskriminácia, herci a herečky nie sú za svoje výkony vo filmoch honorovaní podľa jednotných kritérií. O tom, akú má ten-ktorý herec či herečka cenu, rozhoduje množstvo faktorov počnúc vekom, končiac obľúbenosťou v médiách či na sociálnych sieťach. Na situáciu aktuálne upozornila aj oscarová herečka Natalie Portmanová.

14.01.2017 12:00
Hlavne nezáväzne Foto:
Natalie Portmanová (vľavo) zarobila za účinkovanie v komédii Hlavne nezáväzne trikrát menej ako jej kolega Ashton Kutcher.
debata

Tému platovej nerovnosti a diskriminácie žien v Hollywoode už otvorila v súčasnosti najlepšie platená herečka sveta Jennifer Lawrenceová, ale aj Meryl Streepová či Viola Davisová a momentálne zarezonoval rozhovor v magazíne Marie Claire s herečkou Natalie Portmanovou. Otvorene porovnala svoj honorár za účinkovanie v romantickej komédii Ivana Reitmana Hlavne nezáväzne (2011) s honorárom jej hereckého kolegu Ashtona Kutchera. Kutcher vtedy ako jej filmový milenec Adam zarobil trikrát viac, pritom Portmanová v rovnakom roku získala Oscara za účinkovanie vo filme Čierna labuť.

„Preniesla som sa cez to, pretože som vedela, že to súvisí s ,kvótami' v Hollywoode,“ povedala pre magazín. Kutcherove ,kvóty' boli v tom čase trikrát vyššie ako jej, preto producenti rozhodli, že jeho honorár trikrát navýšia, aj keď ich vklad do filmu je porovnateľný. „Nebola som taká nahnevaná, ako by som mala byť. Zarobili sme veľa, na to by sa ťažko sťažovalo, no tá nerovnosť je šialená.“

Vyplácanie hercov v Hollywoode závisí od mnohých faktorov – veku, skúseností a v neposlednom rade od ich popularity a od toho, aký obraz o nich vytvárajú médiá. Jednoducho, čím viac fanúšikov majú, tým viac sú v kurze a ich hodnota stúpa. Odhliadnuc od toho, honorovanie je podmienené vekom u mužov a žien rozdielne. Herec má najvyššiu hodnotu vo veku 51 rokov, cena herečiek rastie do 34. roku, potom opäť klesá, no háčik je v tom, že u žien výraznejšie ako u mužov…

Spoločnosti Sony v roku 2014 po útoku hackerov unikli informácie o tom, koľko zarábajú hollywoodske celebrity, herečky vtedy viac ako zverejnenie tajných informácií pobúril obsah e-mailov. Mnohé totiž netušili, že ich honoráre až tak očividne závisia od pohlavia.

Tému platovej nerovnosti otvorila v minulosti... Foto: Lionsgate
Jennifer Lawrence Tému platovej nerovnosti otvorila v minulosti aj hviezda série filmov Hry o život Jennifer Lawrenceová. Na snímke z filmu Hry o život: Drozdajka 1 (2014).

„Keď sa prevalil ,Sony hack' a zistila som, ako málo mi zaplatili v porovnaní so šťastlivcami s penismi, nebola som nahnevaná na Sony. Bola som rozčúlená zo seba – ako vyjednávač som prehrala, pretože som sa vzdala príliš skoro,“ reagovala hviezda série filmov Hry o život Jennifer Lawrenceová. Vlani tému opäť načala – v otvorenom liste sa pýtala, prečo spolu s herečkou Amy Adamsovou zarobili menej ako ich mužskí kolegovia za účinkovanie vo filme Špinavý trik (2013). Lawrenceová je považovaná za líderku v kritike rodovej nerovnosti v Hollywoode, mnohé jej kolegyne sa od problému dištancujú alebo zaujímajú len opatrné stanoviská. Napríklad herečku Rooney Mara situácia tiež neteší, no je „vďačná za každý honorár, ktorý jej zaplatia“.

Netýka sa to len žien

Natalie Portmanová je jednou z najobsadzova­nejších súčasných amerických herečiek a už pred časom sa dala počuť, že v Hollywoode je pre ženy nedostatok príležitostí. Podľa nej sa píšu scenáre prevažne pre „bielych mužov“ a silné ženské hrdinky sú opomínané. Pritom Hollywood sa svojimi hereckými bohyňami – počnúc Marilyn Monroe končiac Meryl Streepovou – hrdo pýši, omnoho častejšie ako muži sú krásne ženy prezentované ako symboly „filmovej krajiny“, paradoxne však zarábajú menej.

Portmanová prispela aj do diskusie o hollywoodskej „nerozmanitosti“, ktorú otvorilo už minuloročné odovzdávanie Oscarov. Udeľovanie cien americkou filmovou akadémiou má podľa kritizujúcich neadekvátnu politiku, ktorá neodzrkadľuje skutočnú hodnotu diel, opomína minoritné témy a v neposlednom rade afroamerických tvorcov, na čo vlani reagovalo a upozornilo množstvo vplyvných osobností medzi nimi Will Smith či Spike Lee.

Podľa štúdie Hollywood Diversity Report z roku 2014 nie sú ani komerčne úspešné filmy a televízne seriály, na ktorých sa podieľali tvorcovia z minoritných skupín – príslušníci iných etník alebo ženy – docenené. Pri oceňovaní hrajú prím režiséri a herecké hviezdy mužského pohlavia.

Ak chcú teda znevýhodnení tvorcovia svoju situáciu zmeniť, mali by intenzívne apelovať na kolegov a producentov, s ktorými podmienky prostredia spoluvytvárajú.

Najlepšie zarábajúci herci a herečky za rok 2016 podľa magazínu Forbes:

Muži

1. Dwayne Johnson, 61,4 milióna eur

Dwayne Johnson

2. Jackie Chan, 58,1 milióna eur

Jackie Chan

3. Matt Damon, 52,4 milióna eur

Matt Damon

4. Tom Cruise, 50,5 milióna eur

Tom Cruise

5. Johnny Depp, 45,7 milióna eur

Johnny Depp

Ženy

1. Jennifer Lawrenceová, 43,8 milióna eur

Jennifer Lawrence

2. Melissa McCarthyová, 31,4 milióna eur

Melissa McCarthy

3. Scarlett Johanssonová, 23,8 milióna eur

Scarlett Johansson

4. Jennifer Anistonová, 20 miliónov eur

Jennifer Aniston

5. Fan Bingbingová, 16,2 milióna eur

Foto: SITA/AP, (10)
Fan Bingbing

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Jennifer Lawrence #Natalie Portman #honorár #herečky