Do boja o Českých levov zabŕda história

Životopisná dráma Masaryk s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe, historický triler Operácia Anthropoid a slovensko-česká koprodukčná televízna dramédia Učiteľka, to je trojica snímok, ktoré si môžu 4. marca odniesť najviac Českých levov, rozhodli o tom členovia Českej filmovej a televíznej akadémie.

19.01.2017 12:00
Masaryk Foto:
Karel Roden ako Jan Masaryk a Eva Herzigová ako jeho priateľka Madla.
debata (4)

Hodnotili 42 celovečerných hraných a animovaných filmov a 29 dokumentov premiérovaných v uplynulom roku. Český lev sa môže ujsť aj slovenským herečkám Zuzane Mauréry a Zuzane Kronerovej.

Dominuje história a technická presnosť

Najväčšiu pozornosť českých akademikov si získali filmy náročnejšie na produkciu, ktoré sa vracajú do minulosti. Najlepším filmom roka môže byť Operácia Anthropoid v réžii Angličana Seana Ellisa, Ja, Olga Hepnarová režisérov Petra Kazdu a Tomáša Weinreba, Masaryk v réžii Juliusa Ševčíka, Rodinný film Olma Omerzua alebo Učiteľka Jana Hřebejka. Menovaní filmári sa pobijú aj o Českého leva za najlepšiu réžiu. Okrem snímky režiséra a scenáristu Olma Omerzua Rodinný film sa všetky nominované filmy odohrávajú v minulosti.

Historickú životopisnú drámu o veľvyslancovi a československom ministrovi zahraničných vecí Janovi Masarykovi, synovi prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka, bolo možné vidieť tesne pred koncom minulého roka v jedinom pražskom kine. Film so štrnástimi nomináciami tak v poslednej chvíli splnil podmienky akadémie.

„Masaryk je skôr dielom rozporným. Plným kvalít i pochybností, podobne ako jeho hrdina stvárnený Karlom Rodenom. Už len tým prekonáva väčšinu tuzemskej produkcie a zaslúži si pozornosť. Škoda len, že nezašiel ďalej. V čomkoľvek,“ konštatuje recenzent českého online magazínu aktualne.cz Martin Svoboda. Podľa neho dielo prevyšuje český štandard, no sklamaním je jeho opatrné spracovanie. Ševčík sa vraj vyhýba invenčným krokom a uchyľuje sa k „sterilnej presnosti“.

Podobne je na tom historická dráma Operácia Anthropoid, nominovaná v dvanástich kategóriách. Snímka, ktorá vznikla v britsko-česko-francúzskej koprodukcii so zahraničnými hviezdami Cillianom Murphym a Jamiem Dornanom v hlavných úlohách, je klasickou, poctivo nakrútenou žánrovkou. Príbeh československých výsadkárov, ktorí v roku 1942 spáchali atentát na zástupcu ríšskeho protektora a jedného z hlavných architektov holokaustu Reinharda Heydricha, rezonuje najmä témou. V tomto prípade ju spracovali zahraniční filmári a Česko sa pričinilo o koprodukciu. Medzi príbehy so silným potenciálom zaujať široké publikum nepochybne patrí aj osud Jana Masaryka, ktorý bol rozporuplnou osobnosťou – bohémom vo vysokej politickej funkcii. Tvorcovia oboch filmov sú nominovaní aj vo väčšine „technických“ kategórií.

Retro drámu Ja, Olga Hepnarová a Omerzuov Rodinný film môžeme nazvať autorskými snímkami. Weinreb a Kazda napísali príbeh o poslednej popravenej vrahyni Olge Hepnarovej, ktorej psychická choroba a nevšímavosť okolia vyústili do jej zúfalej pomsty, výrazne subjektívne. V kategórii najlepší scenár im konkuruje napríklad aj najznámejší český scenárista Petr Jarchovský (Učiteľka) či Petr Václav. Ten už v roku 2014 získal za sociálnu drámu Cesta von dvoch Českých levov – za scenár aj réžiu. Jeho posledný film Nikdy nie sme sami je mozaikovitou skladačkou českého zapadákova a dominuje mu bizarná absurdnosť. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil Karel Roden a má dvojnásobnú šancu zabodovať – okrem nominácie na cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe za účinkovanie vo Václavovom filme je nominovaný aj za snímku Masaryk.

České levy do rúk Slovákom?

Hviezda filmu Učiteľka, nominovanom v deviatich kategóriách, Zuzana Mauréry má už ako nepríjemná, rafinovaná ruštinárka ocenenie z karlovarského festivalu. Český lev by sa jej mohol ujsť ako najlepšej herečke v hlavnej úlohe. No karty môže zamiešať napríklad mladá talentovaná Poľka Michalina Olszanská, ktorej strohý prejav dominuje snímke Ja, Olga Hepnarová, čím film očaril mnohých zahraničných kritikov.

Účinkovanie v koprodukčnej detektívke Červený kapitán v réžii Michala Kollára prinieslo nomináciu za najlepší ženský herecký výkon Zuzane Kronerovej. V príbehu podľa rovnomenného bestselleru Dominika Dána stvárnila pracovníčku miestnej fary Mariku. Martin Štrba je nominovaný za kameramanský výkon vo filme Masaryk a najlepším kameramanom môže byť aj rodený Prešovčan Alexander Šurkala (Polednice). Slovenská kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková má šancu odniesť si Českého leva za filmy Masaryk a Učiteľka. Za snímku Učiteľka je nominovaný aj scénograf Juraj Fabry a maskérka Anita Hroššová. Film môže priniesť cenu za najlepšiu hudbu aj slovenskému skladateľovi Michalovi Novinskému, s ktorým s obľubou spolupracuje napríklad český režisér Jan Svěrák.

Dvadsiaty štvrtý ročník odovzdávania výročných cien Český lev sa uskutoční 4. marca v Rudolfine a moderovať ho bude Adela Banášová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nominácie #Český lev