Reakcie na oscarové nominácie: Vďaka, nadšenie, krik aj plač

Agentúra SITA prináša vybrané reakcie kandidátov a kandidátok v 89. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Takisto si môžete prečítať aj zaujímavosti o oscarových nomináciách.

25.01.2017 09:00
debata

Zoznamu kandidátov vládne snímka La La Land, ktorý získala štrnásť nominácií. Osem si ich na konto pripísali Moonlight a Prvý kontakt, o dve menej majú Miesto pri mori, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu a Lion. Všetky menované sa uchádzajú o Oscara pre najlepší film, pričom deviatku nominovaných v tejto kategórii dopĺňajú Fences, Skryté čísla a Hell or High Water. Slávnostné udeľovanie prestížnych cien sa bude konať v nedeľu 26. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Ceremoniál bude moderovať Jimmy Kimmel.

Viola Davisová s Denzelom Washingtonom v sníme... Foto: Paramount Pictures
Viola Davisová Viola Davisová s Denzelom Washingtonom v sníme Fences.

„Ďakujem Akadémii za uznanie tohto výnimočného, dôležitého filmu a mojej práce na ňom. Ďakujem Denzelovi, že bol pri kormidle!,“ Viola Davisová, nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Fences.

„Chcem poďakovať Akadémii za uznanie tohto úprimného filmu. Najviac však ďakujem rodine Brierleyovcov za to, že sa so svetom podelili o svoj príbeh,“ Nicole Kidmanová, nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Lion.

„To je ale ráno. Som nesmierne vďačná za túto poctu a šťastná, že sa o tento pocit môžem podeliť so svojou rodinou z La La Landu. Najúžasnejšou súčasťou života je spájanie sa s ľuďmi a ja milujem tých talentovaných, láskavých a vášnivých ľudí, s ktorými som mala to šťastie robiť na tomto filme,“ Emma Stoneová, nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film La La Land.

„Som Akadémii veľmi vďačný za uznanie mojej práce na La La Lande. Bola to skutočná spolupráca, takže je to ešte výnimočnejšie tým, že môžem vidieť také veľkorysé uznanie práce všetkých,” Ryan Gosling, nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film La La Land.

Viggo Mortensen v snímke Toto je náš svet. Foto: Bleecker Street Media
Viggo Mortensen Viggo Mortensen v snímke Toto je náš svet.

„Som nadšený, že sa film Toto je náš svet dostal medzi tohtoročných nominovaných. Náš film má srdce aj mozog. V rovnakej miere zabáva, inšpiruje a povzbudzuje k úprimnej komunikácii. Som nesmierne hrdý, že môžem zastupovať výnimočný príbeh Matta Rossa. Predstavuje jednu z najlepších kolektívnych prác, na ktorých som sa podieľal. Chcel by som, aby tu ešte bola moja matka, ktorá milovala filmy a učila ma o nich, aby si mohla užiť túto chvíľu,” Viggo Mortensen, nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Toto je náš svet.

„Práve som hovoril s mamou, ktorá je v Londýne. Kričí a plače a ľudia chodia do jej kancelárie, aby zistili, čo sa stalo. Tieto nominácie znamenajú, že sa príde pozrieť viac ľudí na film, ktorý hovorí o niečom veľmi dôležitom – stratených deťoch z indických ulíc,“ Dev Patel nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Lion.

„Moonlight sa v čase, keď ľudia hľadajú súcit a pochopenie, dotýka mnohých sŕdc. Som Akadémii neuveriteľne vďačná za ocenenie môjho podielu na tomto príbehu a tiež za ostatných členov mojej rodiny z Moonlightu. Bolo pre mňa cťou vydať sa na túto nádhernú cestu s Barrym Jenkinsom a Tarellom McCraneym,“ Naomie Harrisová, nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Moonlight.

Michelle Williamsová v snímke Miesto pri mori. Foto: Claire Folger
Michelle Williamsová Michelle Williamsová v snímke Miesto pri mori.

„Ďakujem Akadémii za toto uznanie. Práca na tomto filme bola neuveriteľne obohacujúca a nič z tohto by nebolo možné bez vedenia nášho nebojácneho lídra, Kennetha Lonergana. Som nadšená, že sa o túto nomináciu môžem podeliť s Kennym, Caseym, Lucasom, celým hereckým obsadením, producentmi a štábom. Gratulujem aj ostatným nominovaným. Je skutočná pocta byť v tejto kategórii s takými úžasnými ženami,“ Michelle Williamsová, nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Miesto pri mori.

„Keď som napísal scenár filmu Lion, chcel som ľudí dojať – pohnúť ich citmi. Nebol som si celkom istý, či a ako veľmi môžem uspieť. Dúfal som však. Bolo preto nesmierne potešujúce, keď som po projekciách, človek po človeku, komentár po komentári zisťoval, že som v tomto smere uspel. Príjemne sureálna správa o oscarovej nominácii, ku ktorej som sa dnes ráno zobudil, tomu dodala sladkú príchuť – že Lion zrejme dojal aj kolegov, ktorí majú za sebou toľko úžasnej práce, že sú členmi Akadémie. Predstava, že vás v takom pozitívnom svetle vidia ľudia, ku ktorým vzhliadate a obdivujete ich, je nesmierne povzbudzujúca. Film je pre mňa akousi hymnou pretrvávania lásky. Nešiel som vedome napísať film, ktorý by vyvolal debatu o etike adopcií alebo celosvetovom probléme obchodu s deťmi. Som však veľmi vďačný, že som dokázal aj to,“ Luke Davies, nominovaný v kategórii adaptovaných scenárov za film Lion.

„Chcem poďakovať Akadémii za uznanie Prvého kontaktu. Znamená to pre nás veľmi veľa. Má to však trošku trpkú príchuť. Amy Adamsová je dušou Prvého kontaktu a preto som veľmi sklamaný, že dnes ráno nezískala nomináciu,“ Denis Villeneuve, nominovaný za réžiu filmu Prvý kontakt.

Mel Gibson, režisér filmu Hacksaw Ridge:... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Mel Gibson Mel Gibson, režisér filmu Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu.

„Čo môže byť vzrušujúcejšie, ako počúvať vyhlásenie nominácií so svojím novorodeným synom v náručí! Je to naozaj úžasná pocta. Som rád najmä za Andrewa Garfielda, našich producentov Billa Mechanica a Davida Permuta, nášho strihača Johna Gilberta a naše úžasné zvukárske tímy. Uznanie Akadémie je odkazom všetkým, ktorí pracovali na Hacksaw Ridge, a tiež každému vojakovi, ktorí priniesol obete v boji za svoju krajinu, vrátane Desmonda Dossa,” Mel Gibson, nominovaný za réžiu filmu Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu.

„Som skutočne ohromený. Ďakujem, členovia Akadémie. Ďakujem a gratulujem skvelému hereckému obsadeniu, producentom a štábu. Je nesmiernou poctou byť medzi ostatnými nominovanými a všetkými tými výnimočnými filmami. Pokúsili sme sa urobiť film o ľuďoch, ktorí pri sebe stoja bez ohľadu na okolnosti. Ďakujem všetkým, ktorí nám dovolili to skúsiť a tiež všetkým, ktorí sa pokúšajú povedať pravdu o tom, aké je to byť človekom,“ Kenneth Lonergan, nominovaný za réžiu a pôvodný scenár filmu Miesto pri mori.

Zaujímavosti o oscarových nomináciách

  • La La Land so štrnástimi nomináciami vyrovnal rekord snímok Všetko o Eve (1950) a Titanic (1997).
  • Dede Gardner a Jeremy Kleine sa stali prvými producentmi, ktorí získali štyri roky po sebe nomináciu v kategórii Najlepší film. Tento rok sa im to podarilo vďaka snímke Moonlight.
  • La La Land je prvým muzikálom s pôvodnou hudbou aj scenárom, ktorý nominovali v kategórii Najlepší film od roku 1980, keď získal nomináciu All That Jazz, a druhým od roku 1946, keď nominovali Zdvihnúť kotvy.
  • Matt Damon sa vďaka nominácii filmu Miesto pri mori v kategórii Najlepší film stal iba tretím človekom, ktorého nominovali za herecký výkon, scenár a najlepší film. Pred ním sa to podarilo Warrenovi Beattymu a Georgeovi Clooneymu.
  • Denzel Washington je siedmym človekom, ktorý získal za ten istý film nomináciu za herecký výkon a tiež v kategórii Najlepší film. Okrem neho sa to podarilo Warrenovi Beattymu, Kevinovi Costnerovi, Clintovi Eastwoodovi, Bradovi Pittovi, Leonardovi DiCapriovi a Bradleymu Cooperovi.
  • Andrew Garfield, Mahershala Ali, Lucas Hedges, Dev Patel, Isabelle Huppertová, Ruth Neggaová a Naomie Harrisová získali svoje prvé nominácie v kariére. Naopak, Denzel Washington, Jeff Bridges, Natalie Portmanová, Meryl Streepová, Nicole Kidmanová a Octavia Spencerová v minulosti už Oscary dostali.
  • Meryl Streepová zlepšila svoj rekord v počte získaných hereckých nominácií na 20.
  • Kubo a kúzelný meč je druhým animovaným filmom, ktorý nominovali v kategórii Vizuálne efekty. Prvým bola snímka Predvianočná nočná mora (1993).
  • Dokument O.J.: Made in America je s dĺžkou 7 hodín a 47 minút historicky najdlhším filmom, ktorý nominovali na Oscara.
  • Nominácia Thomasa Newmana za hudbu filmu Pasažieri je jeho štrnástou a zvýšila celkový počet nominácií pre rodinu Newmanovcov (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na 90, čo je viac, ako má akákoľvek iná rodina.
  • Stuart Craig je s jedenástimi nomináciami v kategórii Výprava rekordérom medzi žijúcimi tvorcami. Celkový rekord drží Cedric Gibbon s 38 nomináciami.
  • Kevin O'Connell a Andy Nelson majú zhodne po 21 nominácií v kategórii Mix zvuku, čo je najviac od roku 1961, keď v tejto kategórii začali nominovať jednotlivcov.
  • Ai-Ling Leeová a Mildred Iatrou Morganová sú prvým ženským tímom, ktorý nominovali v kategórii Strih zvuku. Podarilo sa im to vďaka snímke La La Land.
  • Kim Magnusson získal šiestu nomináciu v kategórii Najlepší hraný krátky film, čo je najviac spomedzi žijúcich tvorcov.
  • Skladba The Empty Chair zo snímky Jim: The James Foley Story je siedmou piesňou z dokumentárneho filmu, ktorá získala nomináciu na Oscara, a piatou za ostatných päť rokov.
debata chyba
Viac na túto tému: #zaujímavosti #La La Land #Lion #Oscar 2017 #Moonlight #Miesto pri mori