Filmové premiéry: Brad Pitt a Marion Cotillardová ako Spojenci aj Paterson oslavujúci všedný deň

Od štvrtka 16. januára si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť snímku s Bradom Pittom a Marion Cotillardovou Spojenci, poetický film Jima Jarmuscha Paterson či historickú drámu Posledný kráľ.

26.01.2017 16:00
Spojenci Foto:
Brad Pitt a Marion Cotillardová v snímke Spojenci.
debata

Kráľovná Kristína

Príbeh švédskej kráľovnej Kristíny, ktorá nastúpila na trón vo veku šiestich rokov, je portrétom extravagantnej mladej ženy, ktorá sa vzpierala tradícii i konvenciám a popritom zmenila beh dejín. Mladá žena vzdorujúca konzervatívnym silám brániacim pokroku sa rozhoduje medzi rozumom a citom, medzi kvalitným moderným vzdelaním a anachronickým svetom štátnických povinností – medzi úchvatnosťou svojej mysle a nezrozumiteľnými túžbami svojho tela.

Miluji tě modře

Film rozpráva príbeh mladého maliara Dávida, ktorý žije pod jednou strechou s matkou, ktorá je posadnutá jógou. Má otca záletníka, ktorý ho neustále zásobuje osvedčenými radami, ako dobývať ženy. Osud mu navyše čerstvo nadelí výpoveď z práce v Národnej galérii. Ale to pravé zamestnanie ho ešte len čaká… Vo výklade zazrie aranžérku Terezu, krásnu bytosť, do ktorej sa zamiluje na prvý pohľad. Ibaže Tereza má priateľa Igora, artistu a hlavne žiarlivca, ktorý vie dobre narábať s nožmi. Aj napriek tomu sa Dávid zo všetkých síl snaží Terezu zaujať. Zdá sa, že sa mu to aj podarilo, ale jedného dňa Tereza záhadne zmizne…

Spojenci

Píše sa rok 1942 a Max Vatan (Brad Pitt) zoskakuje padákom do dún marockej púšte s cieľom zabiť v Casablanke nemeckého veľvyslanca. V meste sa stretáva s Francúzkou Marianne (Marion Cotillardová), ktorá má hrať rolu jeho manželky a pomôcť mu so splnením jeho misie. Predstieranie manželskej intimity a zamilovanosti postupne prerastie v skutočnú vášeň, a preto po ukončení operácie párik spoločne odíde do Londýna, kde sa navzdory vojne zoberie. Ich rodinné šťastie trvá len do chvíle, kedy sa Max dozvie, že aj toto môže byť len dômyselná hra, ktorá by vo finále mohla výrazne ovplyvniť výsledok druhej svetovej vojny. V tú chvíľu začína jeho zúfalý hon za pravdou a za nádejou, že to, čo o jeho žene tvrdia jeho nadriadení, nie je pravda.

Posledný kráľ

Píše sa rok 1206 a Nórsko je rozvrátené občianskou vojnou. Vo víre intríg umiera kráľ a tesne pred svojou smrťou odhaľuje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonsona, dediča trónu. Začína zúrivý súboj o život malého dieťaťa. Lojálni služobníci trónu Skjervald a Torstein sa snažia svojho budúceho kráľa udržať nažive zo všetkých síl. Stojí proti nim neúprosná príroda a dánski nájazdníci, ktorí nemajú zľutovania. Obstojí dvojica hrdinov v nerovnom súboji a dostane následníka trónu do bezpečia?

Paterson

Paterson je vodič autobusu v rovnomennom mestečku Paterson. Každý Patersonov deň je zdanlivo rovnaký ako ten predošlý: prechádza trasou svojej linky, pozoruje mesto ubiehajúce pred čelným sklom a počúva úryvky rozhovorov. Píše si básne do zošita, ide na prechádzku so psom, zastaví sa v bare vždy len na jedno pivo a prichádza domov za svojou ženou Laurou. Život Laury je pravým opakom – všetko v ňom sa neustále mení a každý deň prináša nové sny a nápady. Paterson a Laura sa navzájom milujú a podporujú: on jej pomáha realizovať najnovšie plány, ona obdivuje jeho básnické nadanie. Film je príbehom víťazstiev a porážok všedného dňa a krásy, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších detailoch.

Chlapci

Kim, Momo a Bella sú kamarátky, ktoré majú problémy so školskou šikanou. Útočiskom sa im stane záhradný skleník, kde sa jedného dňa dostanú k semienku, z ktorého cez noc vyrastie tajomná kvetina. Keď sa rozhodnú ochutnať nektár z jej bobúľ, netušia, že ich rastlina dokáže premeniť na chlapcov. Kúzlo však môže trvať len jednu noc… Magická gender rozprávka nápadito aktualizuje príbeh o dospievaní a ukazuje ako môže moment sebauvedomenia náhle obrátiť náš život hore nohami.

Resident Evil: Posledná kapitola

Posledná časť filmovej série priamo nadväzuje na predchádzajúci diel. Alice (Milla Jovovichová) prežila kľúčový boj s nemŕtvymi a teraz sa vracia na miesto, kde všetko začalo. V podzemnom komplexe Hive v Raccoon City zhromažďuje spoločnosť Umbrella Corporation všetky svoje sily a chystá finálny útok proti posledným preživším…

Divoké vlny 2

Tučniaky už zase menia zavedené pravidlá, venujú sa surfovaniu a trávia čas na pláži. Možno nie úplne všetci, ale celkom iste mladý tučniak Cody, ktorý sa vo filme Divoké vlny stal prekvapivým šampiónom v surfovaní, sa teraz vracia v novej animovanej komédii Divoké vlny 2. A zase vo veľkom štýle – na surfe. Animovaná komédia Divoké vlny mala v roku 2007 veľký úspech a jej pokračovanie prichádza do kín po desiatich rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Spojenci #Resident Evil #Paterson #Miluji tě modře