Trump stopol oscarového režiséra

Hollywood čoraz častejšie dvíha hlas proti novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

31.01.2017 08:58
debata (6)

Naposledy viacerí umelci kritizovali jeho príkaz na pozastavenie vydávania víz občanom z prevažne moslimských krajín ako Sýria, Irán či Irak minimálne na najbližších 90 dní. To spôsobilo, že cudzinci z týchto krajín, ktorí do Ameriky prileteli s platným povolením, zrazu uviazli na letiskách v nezávideniahodnej situácii. Vyvolalo to protesty nielen na letiskách, ale aj vlnu nevôle medzi hollywoodskymi umelcami.

Režisér Asghar Farhádí s Oscarom za film... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Asghar Farhádí Režisér Asghar Farhádí s Oscarom za film Rozchod Nadera a Simin a Emma Stone s cenou Screen Actors Guild.
Hlasy proti Trumpovi zneli aj na udeľovaní ceny cechu filmových hercov (Screen Actors Guild). Na úvod večera pozdravil jeho moderátor Ashton Kutcher nielen členov cechu a divákov pri obrazovkách, ale aj všetkých na letiskách, „ktorí patria do mojej Ameriky. Ste súčasťou nosnej konštrukcie toho, kým sme, milujeme vás a vítame vás“. Kutcher nebol jediným, kto počas večera kritizoval prvé Trumpove rozhodnutia v úrade. „Môj otec utiekol pred prenasledovaním kvôli náboženstvu z nacistami okupovaného Francúzska. Som americká patriotka. A milujem túto krajinu, a pretože ju milujem, som zdesená z jej kazov a tento imigračný zákaz kazom je a je to neamerické,“ povedala Julia Louis-Dreyfus, ktorá si odniesla cenu pre najlepšiu herečku v komediálnom seriáli Viceprezident(ka). Stvárnila v ňom fiktívnu viceprezidentku, z ktorej sa neskôr stane prezidentka USA.
V dramatickom seriáli získali  ocenenie...
Lori Petty získala cenu SAG za výkon v...
+3Nicole Kidman odovzdáva cenu SAG herečke...

Čo by mu povedal Kennedyho nástupca?

Bryan Cranston, ktorého preslávil seriál Perníkový tatko, si takisto odniesol cenu za úlohu prezidenta, tentoraz skutočného. V televíznom projekte HBO Nástupca stvárnil Lyndona B. Johnsona, 36. prezidenta USA, ktorý sa do úradu dostal po atentáte na Johna F. Kennedyho. Vraj sa ho často pýtajú, čo by si Johnson myslel o Trumpovi. „Úprimne sa domnievam, že 36. prezident by toho 45. chytil okolo ramien a vážne by mu zaželal úspech,“ povedal Cranston s tým, že potom by Johnson Trumpovi ešte pošepol: „Iba nečúraj do polievky, ktorú musíme jesť všetci.“

Voči Trumpovi a jeho politike sa počas večera vymedzili aj mnohí ďalší, vrátane Lily Tomlin, ktorá získala cenu za celoživotné dielo, či Emmy Stone ocenenej za La La Land. „Naša krajina sa nachádza v naozaj zložitej dobe a veci sú veľmi neospravedlniteľné a desivé,“ povedala pri preberaní ceny Stone.

Delením šíria strach

Trumpov príkaz na pozastavenie vydávania víz ovplyvní aj oscarový galavečer. Iránsky režisér Asghar Farhádí, ktorý sa o cenu uchádza v kategórii cudzojazyčných filmov so snímkou Klient, už vyhlásil, že na odovzdávanie Oscarov nepríde. „S ľútosťou oznamujem, že som sa rozhodol neprísť na udeľovanie cien akadémie,“ píše sa v jeho stanovisku, ktoré zverejnil denník The New York Times. „Zástancovia tvrdej línie, bez ohľadu na svoju národnosť, politické argumenty či vojny, chápu svet podobným spôsobom a podobne sa k nemu aj stavajú,“ napísal tvorca s tým, že niektorí mocní tohto sveta rozdeľujú ľudí na „my a oni“. „Využívajú to, aby vytvorili strašidelný obraz "tých druhých“ a spôsobili strach u ľudí vo svojej vlastnej krajine," napísal filmár, ktorý už doma jedného Oscara má. Získal ho v roku 2012 za snímku Rozchod Nadera a Simin.

Jeho najnovší film je príbehom mladej dvojice hercov, ktorých vzťah naruší, keď sa z rozpadajúceho domu presťahujú do bytu, v ktorom predtým údajne bývala prostitútka. Snímka získala na festivale v Cannes cenu za scenár (Asghar Farhádí) a trofej pre najlepšieho herca si odniesol Shahab Hosseini. Či príde na Oscary, nie je jasné, jeho herecká partnerka z filmu Klient Taraneh Alidoosti však už vyhlásila, že udeľovanie cien bude bojkotovať.

„Trumpov zákaz víz pre Iráncov je rasistický,“ uviedla herečka na twitteri. „Rozhodla som sa, že nepôjdem, aj keby sa mi taká možnosť naskytla, pretože ma hlboko zraňuje, keď vidím, ako je obyčajným ľuďom z mojej krajiny odopierané to, čo by malo byť ich zákonným právom, aby mali prístup k svojim deťom žijúcim v zahraničí alebo prístup do svojich tried ako študenti,“ citoval herečku portál Teherantimes.com. Taraneh Alidoosti patrí k najpopulárnejším iránskym herečkám. Spolu s nemeckou dramédiou Toni Erdman je iránsky Klient favoritom na získanie Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #SAG