Zem spieva: folkloristi nie sú superhviezdy

"Folklórna šou o krajine, ktorá má najbohatšiu a najpestrejšiu pokladnicu ľudovej kultúry," uvádza komentár na začiatku "historicky prvej súťažnej šou" - očakávaného projektu RTVS Zem spieva.

31.01.2017 14:00
Zem spieva Foto:
V prvej časti šou Zem spieva sa predstavil aj folklórny súbor Urpín.
debata (11)

Počas sobotnej premiéry pritiahla k obrazovkám 630-tisíc divákov a v čase vysielania bola najsledovanejšou reláciou na Slovensku.

Spomedzi neprofesionálnych slovenských folkloristov vyberajú tvorcovia relácie žánrovo odlišných zástupcov jednotlivých regiónov, tí v štúdiu predvedú svoje čísla pred odbornou porotou, ktorá z trojice vyberá jedného postupujúceho. Zem spieva pripomína konceptom obdobné talentové súťaže ako Superstar či Slovensko má talent, na rozdiel od nich volí komornejšiu atmosféru a „kamarátskejší“ prístup k umelcom.

Problémom je opatrnosť

„S kým sa národ zabaví a poučí súčasne?“ pýta sa komentátor diváka. Relácia je na rozdiel od formátov, ktoré prevzali komerčné televízie, kultivovanejšia tým, že sa snaží naplniť aj edukatívnu funkciu. S informáciami to však nepreháňa a eliminované je aj odborné pozadie, jednotlivci dokonca často nepredvádzajú umenie regiónu, ktorý zastupujú. A podobne rozpačité je to aj so zábavou. Relácii chýba drive, ktorým by diváka pohltila či zaujala natoľko, aby si „potreboval“ a chcel pozrieť ďalší diel.

Hlavným problémom je opatrnosť, súťaž totiž potrebuje konflikt a ten tu chýba ako soľ. Vzťah nevzniká medzi protagonistami a porotou, ani medzi súťažiacimi. Vystúpenia v štúdiu a „výlety“ za súťažiacimi do ich domovov či na miesta, kde sa folkloristi stretávajú, sú dramaturgicky doplnené vstupmi moderátorskej trojice Dominiky Morávkovej, Mareka Kolena a Daniela ,Sorizza' Kisa, ktorí tvoria formáciu S hudbou vesmírnou. Ich nevyvážené moderátorské vstupy však idú do stratena.

S moderátormi sa dostaneme na miesta, kde sa konali kastingy, no súťaž neukazuje priebeh výberového konania a teda divák nezistí, na základe čoho účinkujú v súťaži práve títo šťastlivci. Zem spieva sa tak oberá o divácky atraktívny jav – divák nemá priestor zžiť sa s niektorým z vystupujúcich a držať mu palce a jeho záujem tak počas relácie, trvajúcej hodinu a trištvrte, ochabuje.

Porota sa kritike skôr vyhýba – protagonistov láskavo potľapkáva v snahe motivovať ich, čo je síce fajn, ale diváka to neuspokojí, ten si predsa rád vypočuje kritiku na „cudzí účet“, obľubuje prísnych porotcov, akým bol napríklad Paľo Habera v Superstar.

Prvé vystupujúce – Rusínske dievčenské trio dostane pochvalu viac-menej za krásu a v podobnom duchu sa nesie celá súťaž. Práve živelné dievčatá boli najzaujímavejším elementom prvého dielu, ktorý mal aj vďaka nim pomerne sľubný štart, postupne sa však dramaturgicky zacyklil. Najšťastnejšie nie sú ani vsuvky gýčových záberov našej rodnej zeme z vtáčej perspektívy…

Sympatický formát bez zázrakov

Badať však snahu o pestrosť – osobnosti oživujú inak klasický koncept – predstaviť umelca a pozrieť sa na to, čo dokáže. No nejde o veľké skryté talenty, ktorých príbeh by diváka chytili za srdce. Odhliadnuc od toho, optimizmus a nadšenie ľudí, ktorí pestujú záľubu a dostanú príležitosť ukázať sa, môžu byť pre niekoho omnoho sympatickejšie ako súťaživé pretekanie sa…

K slovenským koreňom sa dostávame cez mikropríbehy jednotlivcov. Niektoré sú zaujímavejšie – prví traja rusínski protagonisti sú podarení, iným chýba iskra a ich príbehy sú banálnejšie. Zem spieva na to ide pomerne zaujímavo – súťažiacich predstavuje známa osobnosť, ktorá pochádza z daného regiónu. Na východ nás zobral Mišo Hudák, pôvodom Rusín.

Protagonisti z temperamentného východu sú vybraní veľmi dobre – rusínske trio; kapela Rusín Čendeš Orchestra a solitér Kopýtko sú pestrou vzorkou, zastupujú rôzne žánre a zdá sa, že ľudová hudba môže ešte vždy skrývať neznáme tvary. Výpravy do ďalších oblastí Slovenska – najmä v stredoslovenskom regióne, ktorým sprevádza rodáčka Eňa Vacvalová, však prinášajú pomerne všedné príbehy a vystúpenia. Poslednú súťažnú trojicu predstavil moderátor Sajfa, ten nás „vezme“ dokonca do Dublinu, kde pestuje slovenský folklór komunita miestnych Slovákov, no ani to relácii nepridáva na dynamike…

Zem spieva je predsa sympatický formát, ktorý neurazí, no kto čaká zázraky, bude sklamaný, vzrušujúcich momentov bolo počas takmer sto minút trvajúcej súťaže pramálo…

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #šou #Zem spieva