Febiofest uvedie snímky z Cannes, Rotterdamu aj Locarna

Podujatie sa bude konať od 2. do 8. marca v Bratislave a od 4. marca do 7. apríla zavíta do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.

01.02.2017 13:51
Michael Fassbender a  Brendan Gleeson Foto:
Michael Fassbender a Brendan Gleeson vo filme Proti svojej krvi.
debata

V sekcii Klubový film uvedú drámu Bezbožní (2016), ktorú režírovala Ralitza Petrova. Snímku vyhlásili vlani na festivale v Locarne za Najlepší film. Je o ľuďoch, ktorí pre vlastné prežitie musia podvádzať či kradnúť. „Film nám ukazuje, čo všetko sa v ľuďoch skrýva a ako málo stačí, aby sa v nich prebudilo to najhoršie,“ uviedol umelecký riaditeľ MFFK Febiofest a kurátor sekcie Přemysl Martinek.

Podobnou tematikou sa zaoberá aj snímka Proti svojej krvi (2016) režiséra Adama Smitha. Vo filme sa predstavil napríklad Michael Fassbender, o hudbu sa postaralo duo The Chemical Brothers. „Starostlivo vyberáme do programu filmy, ktorých režiséri a autori aj dnes vnímajú film ako zrkadlo sveta a nie len ako spotrebnú zábavu,“ dodal Martinek.

Do programu sa dostal aj dokument Ja som ľud (2014) režisérky Anny Roussillon. Snímka sa zameriava na nepokoje a protesty v Egypte z roku 2011. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na historickú životopisnú drámu Smrť Ľudovíta XIV. (2016), ktorá mala premiéru vlani v Cannes. Režisérom diela je Albert Serra. Počas festivalu premietnu aj ocenenú drámu z Berlinale Nevolaj ma syn (2016) režisérky Anny Muylaert. Príbeh tohto filmu sa zameriava na chlapca, ktorý sa dozvie, že ho jeho domnelá matka ukradla ako bábätko z nemocnice. V sekcii Klubový film dnes uvedú aj historickú drámu Proti vetru (2014), dokument Swagger (2016) alebo animovaný film Dievča bez rúk (2016).

debata chyba
Viac na túto tému: #program #Febiofilm #Klubový film