Chystá sa Mária Terézia – veľký projekt štyroch televízií

„Je to ženská dráma,“ hovorí Miroslava Zlatníková, scenáristka príbehu o Márii Terézii – jednej z najpozoruhodnejších panovníčok v dejinách stredoeurópskej histórie.

07.02.2017 07:00
Marie-Luise Stockinger Foto:
Najvýznamnješiu habsburskú panovníčku Máriu Teréziu v pripravovanom televíznom filme stvárni rakúska herečka Marie-Luise Stockinger.
debata (1)

Dvojdielna dobová dráma o žene, ktorá vládla v habsburskej monarchii v 18. storočí, bola jedinou českou kráľovnou, reformátorkou, zreorganizovala armádu, viedla vojny a popri tom vychovávala šestnásť detí, vzniká v koprodukcii Českej televízie, rakúskej televízie ORF, slovenskej RTVS, maďarskej televízie MTVA a ďalších spoločností.

Rozpočet dvojdielneho televízneho projektu, ktorého každá časť by mala mať zhruba 100 minút, je takmer 6 miliónov eur bez DPH. Slovenská televízia do projektu vstúpila so sumou 826-tisíc eur. Nakrúcať sa začne v marci a réžia pripadla na hollywoodskeho filmára Roberta Dornhelma. Za dokument The Children of Theatre Street (Deti z divadelnej ulice) bol nominovaný na Oscara a na konte má tridsiatku prevažne televíznych projektov, okrem iného sa podieľal na úspešnom seriáli Cesta na západ.

Pre rodeného Rumuna Dornhelma bolo dôležité, aby predstaviteľka Márie Terézie spĺňala nielen atribúty krásy, ale aby presvedčivo stvárnila jej prerod na mocnú panovníčku. Márii Terézii teda prepožičia tvár mladá rakúska herečka Marie-Luise Stockingerová a úlohu jej manžela Františka Štefana Lotrinského zveril režisér českému hercovi Vojtěchovi Kotekovi.

Rozhodol scenár

„Mária Terézia ma zaujala už keď sme sa o nej učili v škole. Jej príbeh som mala v hlave roky. Akosi mi tie jej razantné zmeny a zarytosť, ktorou bránila svoje dedičstvo, nešli dokopy s pokorou, ktorú zdôrazňujú jej životopisy. Poslušné ženy sa takto v živote obvykle nepresadia. Ak chcú niečo dokázať, musia vystrkovať rožky,“ hovorí pre Pravdu Miroslava Zlatníková, ktorej scenár presvedčil štyri európske verejnoprávne televízie.

Príbeh filmu štartuje, keď má Mária Terézia približne pätnásť rokov a presadí si rozhodnutie vydať sa z lásky. „V kontexte vtedajšej Európy to bola nevídaná vec. Ideme s ňou životom desať rokov, až do okamihu, keď začne o láske pochybovať. Posledná scéna sa odohráva v Prešporku, teda v Bratislave, kde je korunovaná za uhorskú kráľovnú. Pre ňu osobne to bol zlomový okamih a Bratislava osudové mesto,“ približuje príbeh Zlatníková, ktorej s rešeršom pomáhal historik.

Na všetko sama

„Nejde o klasický historický príbeh, ale o príbeh ženy, ktorá sa úplne nepripravená ocitne v konflikte medzi rodinou, prácou a povinnosťou reprezentovať. Na všetko bola sama,“ odpovedá Zlatníková na otázku, z akej perspektívy na hrdinku v príbehu nahliadala. Mária Terézia podľa nej riešila podobné problémy ako súčasné ženy, no tie majú na rozdiel od nej psychológov, kamarátky a ženské časopisy. „Všetci od nej niečo vyžadovali. Je ťažké nezblázniť sa z toho aj dnes, keď máte deti, domácnosť, chodíte do práce a musíte nejako vyzerať – no to s vami nevedie vojnu polovica Európy.“

Odhalí príbeh Máriu Teréziu inak, ako ju poznáme z hodín dejepisu? „Mária Terézia bola niečo, čomu sa dnes hovorí control – freak. Veľmi starostlivo si strážila kto a čo o nej kde napísal. K dispozícii sme mali len jej oficiálne životopisy. Kontrolovala všetko, čo sa jej týkalo, chcela pôsobiť ako vzor dokonalosti,“ vysvetľuje Zlatníková a dodáva, že vo filme bude Mária Terézia zobrazená ako normálna žena so slabinami aj pochybnosťami, schopná milovať aj nenávidieť.

Scenáristka však pri písaní a „prehrabovaní“ sa v materiáloch predsa len narazila na menšiu kuriozitu. „Bolo zaujímavé, že moja – pôvodne čistá fikcia – totiž, že sa Mária Terézia niekoľko rokov po svadbe opäť zamiluje – sa pri dôkladnom štúdiu historických prameňov ukázala ako nie až tak úplná fikcia.“

Kulisami príbehu budú české zámky v Kroměříži a vo Valticiach, nakrúcať sa bude aj v Bratislave, vo Viedni a v Toskánsku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Terézia #Vojtěch Kotek #Miroslava Zlatníková