Piata loď oslávi na filmovom festivale Berlinale tri roky práce

Film Piata loď režisérky Ivety Grófovej bude mať svetovú premiéru na jednom z najvýznamnejších filmových festivalov Berlinale už túto nedeľu. Sprevádzať ho bude početná delegácia tvorcov vrátane detských hercov Vanessy Szamuhelovej a Matúša Bačišina.

10.02.2017 12:00
Piata loď Foto:
Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin ako Jarka a Kristián v snímke Piata loď.
debata

Predsedom poroty 67. ročníka festivalu je hollywoodsky režisér, Holanďan Paul Verhoeven (Robocop, Základný inštinkt), ktorý tento rok získal Zlatý Glóbus za snímku Elle v hlavnej úlohe s tiež ocenenou Isabelle Huppertovou – ašpirantkou na Oscara pre najlepšiu herečku. Osemnásť súťažných snímok bude posudzovať spolu s ďalšími šiestimi odborníkmi, okrem iného aj s herečkou Maggie Gyllenhaalovou. Festival odštartoval včera a organizátori očakávajú, že do nedele 19. februára ho navštívi viac ako pol milióna divákov.

Berlinale uvedie v hlavnej súťaži aj mysterióznu drámu Cez kosti mŕtvych režisérky Agnieszky Hollandovej a mimo súťaže historickú drámu Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka – na oboch sa Slovensko podieľalo ako koproducent. Nestáva sa často, aby v programe takého festivalu ako Berlinale boli hneď tri snímky, v ktorých majú prsty slovenskí tvorcovia.

Úspechom je už účasť

Slovenská dráma Piata loď súťaží v sekcii Generation s dvadsiatkou ďalších snímok z celého sveta. Do sekcie sa každoročne prihlasujú stovky filmov. „Už len predrať sa cez túto konkurenciu je pre slovenských filmárov veľký úspech,“ hovorí producentka filmu Katarína Krnáčová. Film súťaží v rámci podsekcie KPlus združujúcej filmy prístupné aj divákom mladším ako 14 rokov.

„Budeme sa snažiť film čo najlepšie odprezentovať. Spolupracujeme so skúseným francúzskym sales agentom, vkladáme maximum do promovania na festivale medzi nákupcami aj medzi reprezentantmi festivalov,“ hovorí Krnáčová.

Piata loď bude mať premiéru vo veľkej sále s kapacitou takmer tisíc divákov. „Sme veľmi zvedaví na reakcie publika – detí aj zahraničných divákov, ale aj na reakcie profesionálnej filmovej obce. Je ťažké odhadnúť, čo od súťaže čakať. Piata loď je film špecifický svojou vizualitou, atmosférou a veľmi špecifická je aj jeho téma. Preto buď niekoho naozaj chytí, alebo nie, všeobecne je to veľmi subjektívne, no už tým, že sa náš film dostal na festival, preukázal svoje kvality.“

Po tom, čo bol uverejnený oficiálny výber berlínskeho festivalu, o Piatu loď prejavili záujem zástupcovia ďalších festivalov, ktorým tvorcovia film poslali. „Berlinale má po Cannes druhý najväčší filmový trh, zúčastňujú sa na ňom zástupcovia všetkých väčších svetových festivalov,“ vysvetľuje producentka.

Počas Berlinale by sa mala v rámci filmového trhu riešiť aj zahraničná distribúcia filmu. „Slovenské filmy sa často do zahraničnej distribúcie nedostávajú, no šance sú, pretože čoraz častejšie sa nákupcovia špecializujú na arthousové snímky. Sú krajiny ako Francúzsko alebo krajiny bývalej Juhoslávie či Škandinávie, kde sa diváci zaujímajú o umelecké filmy, preto dúfam, že sa nám podarí film predať,“ hovorí Krnáčová.

Berlinale vraj poňali ako malú oslavu trojročnej práce. „Na premiéru ideme asi trinásti. Organizátori festivalu veľmi chceli, aby prišli aj deti – takže idú predstavitelia Jarky a Kristiána, hlavné zložky štábu, ja a režisérka. Budeme teda Slovensko aj film reprezentovať vo veľkom,“ uzatvára položartom. Piata loď vznikla na motívy rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej a v slovenských kinách „zakotví“ 16. marca.

Zvieratám sa neublížilo

Film Agniezsky Hollandovej Cez kosti mŕtvych má premiéru v hlavnej súťaži a odohráva sa v malej horskej dedine neďaleko poľsko-českých hraníc. Keď dôjde k masovému vyvražďovaniu divej zveri neznámymi pytliakmi, dôchodkyňa a aktivistka za práva zvierat Janina Duzsejko sa rozhodne prísť páchateľom na stopu. Dedinčania sú totiž voči udalostiam ľahostajní, spamätajú sa až v momente, keď začnú umierať ľudia…

Slovensko vstúpilo do spolupráce ako minoritný koproducent filmu už počas jeho nakrúcania. Druhým kameramanom bol Tomáš Juríček (Kandidát) a dôležitú úlohu mala spoločnosť Arolla Film. „Ide o filmárov, ktorí nakrútili snímku Vlčie hory, spolupracujú s National Geographic a patria k najlepším tvorcom prírodopisných filmov v Európe. Nakrúcajú v reálnej európskej divočine, čo je veľmi náročné a zabralo by to mnoho času,“ hovorí producent zo spoločnosti Nut produkcia Jakub Viktorím. Arolla Film poskytla Hollandovej zábery zabitých zvierat a výjavy z reálnych poľovačiek, ktoré „pozbierali“ aj na Slovensku. Hudbu k filmu zloženú poľským skladateľom nahral Slovenský symfonický orchester v Slovenskom rozhlase.

U nás predstaví režisérka Agnieszka Hollandová snímku v marci osobne na festivale Febiofest.

Výber z programu Berlinale

T2 Trainspotting

Danny Boyle sa po dvadsiatich rokoch vrátil ku kultovému príbehu o mladíkoch, ktorí podliehajú sebadeštrukcii, drogám, slobode a láske. Prvé ohlasy na film sú viac ako pozitívne, kritici tvrdia, že návrat kultu sa podaril, aj keď herci na čele s Ewanom McGregorom ako ikonickým Markom Rentonom prirodzene zostarli. V našich kinách sa o tom budeme môcť presvedčiť už na budúci štvrtok.
Foto: Sony Pictures Entertainment
T2 Trainspotting

The Other Side Of Hope

Fín Aki Kaurismäki (Le Havre, Svetlá v súmraku) je jedným z najosobitejších autorských filmárov, zástup fanúšikov má nielen medzi divákmi a porotcami festivalov, ale jeho filmy obdivuje napríklad aj režisér Jim Jarmusch. S celovečerným filmom The Other Side Of Hope sa vracia po šiestich rokoch, aby na bizarnom príbehu mĺkvych hrdinov opäť demonštroval, že svet môže byť lepším miestom.

Foto: B-Plan Distribution
The Other Side Of Hope

Final Portrait

Herec a režisér Stanley Tucci, známy z filmov Pevné puto či Sledovačka, sa v snímke Final Portrait (Posledný portrét) inšpiroval životom jedného z najvýraznejších umelcov súčasnosti – švajčiarskym sochárom Albertom Giacomettim. Čerpal z biografie spisovateľa Jamesa Lorda A Giacometti Portrait (Giacomettiho portrét) a príbeh sa odohráva v Paríži v roku 1964, dva roky pred umelcovou smrťou.
Foto: Olive Productions
Final Portrait

Logan

Režisér James Mangold natočil akčnú „x-menovku“ a nezaobišiel sa bez Hugha Jackmana ako Wolverina či Patricka Stewarta ako Professora X. X-meni sa po porážke ukrývajú pred Essexom, ten ich chce zneužiť a vytvoriť z nich zbrane. Wolverine a profesor X navyše začínajú starnúť, pomaly strácajú svoje schopnosti. Do ich dní však vpadne mladé dievča na úteku Laura, a tak sa jej Wolverine rozhodne ujať.

Foto: 20th Century Fox/James Mangold
Logan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Grófová #Monika Kompaníková #Piata loď #MFF Berlinale #Cez kosti mŕtvych