Febiofest otvorí Baba z ľadu s Kronerovou

Na slávnostnom uvedení snímky sa zúčastnia aj herečka Zuzana Kronerová a spomínaný Sláma.

17.02.2017 07:00
Baba z ľadu Foto:
Zuzana Kronerová, Pavel Nový vo filme Baba z ľadu.
debata
Snímka Baba z ľadu sa zameriava na šesťdesiatničku Hanu, ktorá vedie stereotypný život a stará sa o synov, nevesty a vnúčatá. Po stretnutí s Broňom a zoznámení sa s otužileckou komunitou, začne na svoj život nazerať z iného uhla a začne ho postupne meniť. „Voda má neuveriteľne očistnú moc, dá sa v nej utopiť trápenie. Keď sa ponoríte do studenej vody, je to ako ocitnúť sa v kozmickom priestore. Živel je okolo vás, organizmus sa stiahne do seba. Keď vyjdete von, opäť sa roztiahne a vyplavia sa endorfíny,“ uviedol režisér.
Otužilecký tréning museli pred nakrúcaním absolvovať aj hlavní aktéri, spomínaná Zuzana Kronerová a Pavel Nový. „To, že som sa z najväčšieho zimomravca stala otužilcom, sa mi zdá neuveriteľné,“ vyjadrila sa herečka. „Aj trénovaný otužilec môže ísť do vody na viac ako tri minúty len raz za deň a potom musí mať voľno, aby sa telo zregenerovalo. Aby sme film nakrútili, herci museli ísť do vody dva razy za deň a dva razy za sebou, čo bolo dosť náročné aj pre skúsených otužilcov. Pavel Nový to zvládol bravúrne, Zuzana Kronerová je takisto nesmierne statočná. Veľmi o túto úlohu stála, ale hneď na začiatku hovorila, že je veľmi zimomravá. Potom sa odhodlala ísť do vody a rolu získala. Zuzana je pre mňa reprezentantkou krehkého a silného ženstva, zároveň má aj komický talent. Keď zistila, že jej otužovanie pomáha, dodalo jej to silu a sebavedomie. Pomohlo jej to fyzicky aj psychicky, doslova omladla,“ prezradil režisér. Na snímke, ktorá vznikla v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii, sa podieľali aj Marko Škop a Ján Meliš.

Febiofest sa bude konať od 2. do 8. marca v Bratislave a do 7. apríla zavíta tiež do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Febiofest #Baba z ľadu