Perinbaba ožila v Kežmarku po tridsiatich rokoch

Kultová rozprávka o Perinbabe znovu ožíva. Jej hlavným hrdinom bude tentoraz Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba. Pokračovanie divácky úspešného príbehu sa začalo filmovať tento víkend pod Tatrami. Prvá klapka Perinbaby 2 cvakla v sobotu ráno pri Bazilike minor svätého Kríža v Kežmarku.

18.02.2017 14:00 , aktualizované: 20.02.2017 09:39
perinbaba, lukáš frlajz Foto: ,
Hlavnú postavu Lukáša hrá v rozprávke herec Lukáš Frlajz.
debata (15)

„Dej filmu nadväzuje na prvú Perinbabu. Rozprávka sa končila svadobným tancom Alžbetky a Jakubka pred starým mlynom. Dvojka sa začne v starom mlyne, kde Alžbetka dá svojmu synovi Lukášovi na krk medailón a vypraví ho do sveta. Pokračovanie Perinbaby je o putovaní Lukáša svetom, o hľadaní šťastia a lásky,“ prezrádza režisér filmu Juraj Jakubisko.

Nakrúcať sa malo už pred rokom, no proti bolo počasie. Teraz ukázalo svoju prívetivejšiu tvár. Ľudí z produkčnej spoločnosti J&J Jakubisko Film Europe vítali v sobotu ráno snehové vločky, teplota mierne pod nulou a zamračená obloha. To všetko im pomáhalo zachytiť atmosféru zimy. Pripravené delá na výrobu umelého snehu ani nemuseli naštartovať. Medzi prvými nakrútenými scénami bol historický jarmok a niekoľko ďalších výjavov v uličke pri kostole, ktorá si zachovala historický ráz.

„Prípravy na nakrúcanie Perinbaby 2 sa začali približne pred dvoma týždňami. Nasledoval výber komparzistov, remeselníkov a hudobníkov, ktorí si majú v rozprávke zahrať. Spomedzi asi tisícky už pred rokom prihlásených komparzistov sme si vybrali 47 dospelých a desať detí. V piatok ich čakala kostýmová skúška a v sobotu už ostré nakrúcanie,“ povedala riaditeľka produkčnej spoločnosti Deana Jakubisková.

Na filmovaní v Kežmarku prevládali na pľaci... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
perinbaba, komparz, film, juraj jakubisko Na filmovaní v Kežmarku prevládali na pľaci komparzisti.

Do mesta sa vrátila Perinbaba po tridsiatich rokoch. Interiérové scény sa v „jednotke“ odohrávali aj v evanjelickom drevenom artikulárnom kostolíku, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. „Tentoraz si filmári vybrali priestor pri katolíckej bazilike, takže v Perinbabe bude mať zastúpenie po evanjelickej aj katolícka cirkev z Kežmarku,“ prezradila zaujímavosť z pohľadu Kežmarčanov Beáta Oravcová z komunikačného odboru mesta.

Medzi komparzistami sú prevažne Kežmarčania. Úlohu vo filme dostal aj primátor mesta Ján Ferenčák, ktorý si zahrá sudcu. „Vo filme hrám prvýkrát, aj keď ako politik musí byť človek aj tak trochu herec. V rámci deja vykonávam rozsudky a hľadám pravdu. Text mám naozaj veľmi náročný (smiech), počítam od jeden do dvadsaťpäť,“ usmieval sa počas nakrúcania Ferenčák, odetý do veľkého kabáta a parochne na hlave. „Pre Kežmarok je to veľmi dobrá reklama,“ povedal o nakrúcaní.

Predstaviteľa do úlohy Lukáša hľadali rok. Napokon sa rozhodli pre mladého slovenského herca Lukáša Frlajza. Režisér Jakubisko pritom zdôrazňuje, že Perinbaba by nebola Perinbabou, keby v nej neúčinkovali aj postavy Zubatej a Perinbaby. Perinbabu hrala dnes už nežijúca slávna talianska herečka Giulietta Masina. „Jednu z premien Zubatej si zahrá pani Ľudmila Swanová a Perinbabou bude opäť Giulietta Masina. Využijem modernú digitálnu technológiu a spravím zázrak pre diváka,“ povedal režisér Jakubisko.

Komparzisti si zahrajú mešťanov, dedinčanov, žobráka, sudcu, mníšky, drába a ďalších. Výrobcu kapcov, pernikárku, pomocného kováča a košikára stvárnia originálni remeselníci. Roly čertíkov, anjelikov či troch kráľov obsadia deti. „Pocity nie sú nijako zvláštne. To, že účinkujem v tomto filme, mi možno dôjde vtedy, keď sa uvidím na obrazovke,“ priznal 65-ročný Kežmarčan Ján Miroslav.

Juraj Jakubisko verí, že dvojka Perinbaby bude... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
perinbaba, juraj jakubisko, film Juraj Jakubisko verí, že dvojka Perinbaby bude ešte úspešnejšia ako jednotka.

Miriam Hozová z Popradu bola mníškou. „Boli sme hneď v prvom zábere, kde nás vystrašili čerti. Nemám žiadny text. Na to, že budem vo filme, sa tešia najmä moje deti. Do filmu som chcela prihlásiť ich a napokon vybrali mňa,“ podotkla. Niektorí z účinkujúcich si zahrali aj v prvej časti Perinbaby alebo sa v dvojke objavia ich potomkovia. „V piatok prišli za mnou dve miestne panie a ukázali mi fotografie. Bola na nich ich babička, ktorá účinkovala v prvej časti Perinbaby,“ podotkol režisér.

Lukášovho psieho kamaráta si zahrá päťročná sučka Kačena z Prahy. Koňa, husy, kačice, králiky či holuby zapožičal filmárom majiteľ ranča v Kežmarku Stanislav Čajka. Súčasťou filmovania, i keď nepriamo, bola aj miestna Stredná odborná škola na Garbiarskej ulici v Kežmarku. Študentky z odborov kaderníčka a kozmetička sa podieľali na príprave účesov a masiek. Študenti gastronomických odborov mali na starosti gastroservis a katering. Po tri dni zabezpečovali občerstvenie asi pre sto ľudí.

Filmári nakrúcali v nedeľu v Ždiari scény Jakubka so psíkom a so Zubatou. Pobyt pod Tatrami využili na nakrútenie zasneženej krajiny, pričom im pomáhali aj drony. Začiatkom marca budú filmovať na zámku Zbiroh v Česku. „Na Slovensku budeme pokračovať v nakrúcaní v lete. Bude to v lokalite Spiša i v okolí Kežmarku,“ podotkla Deana Jakubisková. Producentka verí, že premiéra pokračovania slávnej rozprávky bude v júni budúceho roka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #film #juraj jakubisko #Perinbaba