Snímka Piata loď si v Berlíne vyplávala Krištáľového medveďa

Jeden z najvýznamnejších filmových festivalov Berlinale sa v sobotu skončil a slovenský film Piata loď odišiel ako víťaz sekcie Genneration Kplus. Krištáľového medveďa si prevzala režisérka a spoluscenáristka snímky Iveta Grófová. Najlepším filmom súťaže je podľa medzinárodnej poroty pozostávajúcej z jedenástich detí a siedmich tínedžerov.

20.02.2017 12:00
Iveta Grófová Foto:
Režisérka Iveta Grófová si z Berlinale odniesla cenu Krištáľový medveď za film Piata loď.
debata (1)

„To, že film ohodnotila detská porota ako najlepší, je pre mňa obrovská pocta a teší ma, že toto rozhodnutie prišlo priamo od detského publika,“ hovorí režisérka Iveta Grófová. Víťazstvo na áčkovom festivale v konkurencii medzinárodných snímok z celého sveta je pre ňu obrovským prekvapením. Tvorcov teší o to viac, že za úspech považovali už medzinárodnú premiéru Piatej lode na jednom z najväčších európskych festivalov.

„Vybrali sme autentický a kreatívny film o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme absolútne uverili,“ odôvodnila svoje rozhodnutie porota.

Snímka Piata loď sa už po premiére stretla s priaznivými reakciami publika, čo tvorcov utvrdilo v tom, že príbeh, ktorý je adaptáciou rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, divákov oslovil. „Pre slovenskú kinematografiu je ocenenie Piatej lode dôležitým momentom. Od rozdelenia Česko-Slovenska je prvým filmom, ktorému sa podarilo doniesť cenu z Berlinale,“ hovorí režisérka a dodáva, že ocenenie by malo otvoriť filmu cestu na ďalšie festivaly. Piata loď bude mať slovenskú premiéru 16. marca.

Režisérka Agnieszka Hollandová získala za... Foto: Reuters, Stefanie Loos
Agnieszka Hollandová Režisérka Agnieszka Hollandová získala za koprodukčný film Cez kosti mŕtvych Strieborného medveďa - Cenu Alfreda Bauera.

Slovensko sa koprodukčne podieľalo aj na snímke Cez kosti mŕtvych poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorá získala aj napriek rozporuplným recenziám cenu Strieborný medveď Alfreda Bauera. „Aj talentovaní tvorcovia zostávajú opatrní. V komforte žánrových filmov len máloktorí z nich sa odvažuje prekročiť hranice. Ambiciózna kinematografia tak sedí v pohodlnej zóne,“ povedala na festivalovej tlačovej konferencii Hollandová. Pre ňu je nakrúcanie filmov vystupovaním z vlastného komfortu s cieľom urobiť film, aký ešte sama nevidela. Podľa nej sa vytráca avantgarda a autorské ambície. V snímke Cez kosti mŕtvych, ktorú na Slovensku osobne uvedie v marci na festivale Febiofest, nadväzuje na žánre ako mystery či triler.

Hlavná cena pre milencov zo sna

Najlepší film festivalu On Body and Soul (O tele a duši) je netradičným ľúbostným príbehom o mužovi a žene, ktorí sa nedokážu stretnúť v reálnom svete, no každú noc sú prítomní v rovnakom sne. Maďarská režisérka a scenáristka filmu Ildikó Enyediová sa zamerala na dualitu spánku a bdenia, vedomia a skutočnosti. Pýta sa, čo sa môže stať, ak stretnete niekoho, kto sníval rovnaký sen ako vy a roky ste sa každú noc stretávali v tom istom svete. Budete sa cítiť okradnutí alebo šťastní?

„Chceli sme urobiť veľmi jednoduchý film, čo bolo riziko. Ja a moji kolegovia sme mu verili, ale nevedeli sme, či sa k nám publikum pripojí. Obyčajnosť je totiž náročná, preto vďaka bohu, porote a divákom,“ povedala Ildikó Enyediová pri preberaní Zlatého medveďa na slávnostnom ceremoniáli 67. ročníka festivalu v sobotu. Víťaznú snímku budú môcť vidieť slovenskí diváci na jeseň v rámci prehliadky Be2can.

„Som nevyhnutne, automaticky, absolútne lenivý. Stále robím trilógie, len aby som nejako pracoval. Nemohol by som rúbať drevo, to je všetko,“ pobavil na tlačovej konferencii novinárov fínsky filmár s neodolateľným severským humorom Aki Kaurismäki. Med­zinárodná porota, ktorej tento rok predsedal režisér Paul Verhoeven (Elle), ho ocenila Strieborným medveďom pre najlepšieho režiséra za snímku The Other Side of Hope (Druhá strana nádeje).

Veľký rozhovor s autorkou knižnej predlohy filmu Piata loď Monikou Kompaníkovou a režisérkou snímky Ivetou Grófovou nájdete vo štvrtkovom Magazíne denníka Pravda.

V príbehu sa prepletú osudy sýrskeho utečenca Khaleda, žiadajúceho o azyl v Helsinkách, a Wikströma, „potulného“ predavača kravát a košieľ.  Film je spolu so snímkou Le Havre (2011) súčasťou trilógie, ktorou Kaurismäki odkazuje na utečeneckú krízu a xenofóbiu. Na otázku, čo si myslí o islamizácii Európy, odpovedal, že nič také nevníma. „Je to prirodzené miešanie kultúr, ktoré potrebujeme,“ povedal Kaurismäki. Jeho filmom dominujú postavy z okraja spoločnosti, bezprostredná ľudskosť a prostá láska.

Výber z víťazov Berlinale 2017

Zlatý medveď: On Body and Soul (O tele a duši), réžia: Ildikó Enyediová, Maďarsko
Strieborný medveď – Veľká cena poroty: Félicité, réžia: Alain Gomis, Francúzsko
Strieborný medveď – Cena Alfreda Bauera: Cez kosti mŕtvych, réžia: Agnieszka Hollandová, Poľsko, NSR, ČR, SR
Strieborný medveď za najlepšiu réžiu: Aki Kaurismäki, The Other Side of Hope (Druhá strana nádeje), Fínsko, Nemecko
Strieborný medveď za ženský herecký výkon: Kim Minhee, On the Beach at Night Alone, Južná Kórea
Strieborný medveď za mužský herecký výkon: Georg Friedrich, Helle Nächte (Biele noci), NSR, Nórsko
Krištáľový medveď za najlepší film Generation KPlus: Piata loď, réžia: Iveta Grófová, SR, ČR

Zdroj: berlinale.de

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Iveta Grófová #Monika Kompaníková #Piata loď #MFF Berlinale