Leví kráľ či Kráska a zviera. Walt Disney recykluje overené tituly

Spoločnosť Walt Disney pred pár rokmi narazila na zlatú žilu, z ktorej plánuje ťažiť ešte niekoľko rokov – remaky vlastných animovaných klasík, ktoré pomocou špeciálnej digitálnej technológie uvádza na filmové plátna ako hrané filmy.

21.02.2017 09:00
Kráska a zviera Foto:
Nové spracovanie filmu Kráska a zviera v hlavnej úlohe s Emmou Watsonovou príde do slovenských kín 16. marca.
debata

Bolo len otázkou času, kedy štúdio siahne aj po jednom zo svojich najväčších tromfov – filme Leví kráľ z roku 1994. Jeho nové spracovanie nedávno spoznalo aj hlavné obsadenie. Dospelému levovi Simbovi požičia svoj hlas americký herec, filmár a hudobník Donald Glover, Simbovho otca Mufasu zase nahovorí herec James Earl Jones, ktorý si tak zopakuje svoju úlohu z pôvodnej snímky.

Dojemný príbeh mladého leva Simbu, ktorý nájde odvahu vrátiť sa domov a postaví sa intrigám strýka Scara, vraha jeho otca, zarobil viac ako 968 miliónov dolárov (asi 910 mil. eur). Filmová spoločnosť zrejme plánuje na minulé úspechy nadviazať, na post režiséra preto dosadila Jona Favreaua, ktorý sa osvedčil už pri minuloročnom remaku filmu Kniha džungle. Ako filmár zbieral skúsenosti aj pri komiksových snímkach ako Iron Man či Iron Man 2.

Zaznie aj pôvodná hudba

Novému Leviemu kráľovi nebude podľa tvorcov chýbať ani pôvodná filmová hudba Hansa Zimmera či ústredná pieseň Can You Feel the Love Tonight od Eltona Johna a Tima Ricea, za ktoré si ich tvorcovia odniesli aj sošku Oscara.

Divákov by mal čoskoro potešiť aj remake filmu... Foto: Walt Disney Pictures
Lion King Divákov by mal čoskoro potešiť aj remake filmu Leví kráľ z roku 1994.

Čo sa týka hercov Donalda Glovera a Jamesa Earla Jonesa, so štúdiom Walt Disney (po tom, čo odkúpilo spoločnosť Lucasfilm v roku 2012) ich spája aj kultová galaktická sága Hviezdne vojny. Jamesovi Earlovi Jonesovi vďačí za svoj hlas temný lord Darth Vader, Donald Glover si zase na budúci rok zahrá postavu Landa Calrissiana v samostatnom filme o pašerákovi Hanovi Solovi.

Vlna, ktorá sa nedá zastaviť

Komiksové giganty ako Marvel či DC Comics majú spoločne s filmovými štúdiami Twentieth Century Fox a Warner Bros. v súčasnosti naplánovanú produkciu na pár rokov dopredu. Podobný scenár možno čaká aj spoločnosť Walt Disney. Posmelená úspechmi filmov ako Alica v krajine zázrakov (2010), Vládkyňa zla (2014), Popoluška (2015) či Kniha džungle, ktorý zarobil takmer 967 mil. dolárov (908 mil. eur), sa rozhodla spracovať ďalšie klasické rozprávky ako Mulan, Snehulienka, Malá morská víla či Pinocchio. Okrem snímky Mulan, ktorá by mala prísť do kín v novembri 2018, nie sú však podrobnosti ich vzniku známe, rovnako ako v prípade remaku Levieho kráľa.

Pri novom spracovaní animovaného filmu Kráska a zviera je však termín istejší. Do slovenských kín príde už 16. marca. V hlavnej úlohe sa ako Bella predstaví Emma Watsonová, známa najmä zo série filmov o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Anglická herečka si vo sfilmovanej rozprávke dokonca po prvý raz aj zaspieva.

Trailer k filmu Kráska a zviera (2017)

Ako nedávno v krátkej dokrútke prezradil režisér filmu Bill Condon, jeho zámerom nie je ťažiť z úspešného a osvedčeného námetu, ale zasadiť ho do 21. storočia, spolu s novou emancipovanou hrdinkou: „Obraz disneyovských princezien sa značne zmenil, odkedy vznikol v roku 1991 originálny film Kráska a zviera. Tento remake dáva možnosť Belle prejaviť sa viac ako osobnosť, dáva jej nezávislosť. Vzniká tak silná ženská postava, ku ktorej môžu vzhliadať najmä mladé dievčatá.“

Okrem Emmy Watsonovej si v snímke zahrajú aj Dan Stevens, Luke Evans, Emma Thompsonová, Ewan McGregor, Kevin Kline, Ian McKellen či Stanley Tucci.

Z ďalších príbehov, ktoré plánuje Walt Disney oživiť…

Aladin
Klasického príbehu s príchuťou Orientu by sa mal ujať anglický režisér Guy Ritchie, ktorý stojí za filmami ako RocknRolla či Sherlock Holmes. Nové spracovanie by malo obsahovať aj množstvo odspievaných pasáží, rovnako ako pôvodná snímka z roku 1992, ktorá si odniesla Oscary za najlepšiu filmovú hudbu a titulnú pieseň.

Aladin

Dumbo

Zrežírovať príbeh lietajúceho slona Dumba by mal americký filmár Tim Burton, ktorý v hranom filme oživil aj Alicu v krajine zázrakov. Scenár pôvodného filmu z roku 1941 by mal upraviť Ehren Kruger. Ten sa scenáristicky podieľal aj na sérii filmov Transformers.

Dumbo

Cruella

Prvýkrát sme ju v snímke 101 dalmatíncov videli v roku 1961, v roku 1996 sa zase vrátila v podaní herečky Glenn Closeovej. Postavu Cruelly de Vil, ktorá by si z malých dalmatíncov najradšej urobila kožuch, by mala v najnovšom spracovaní stvárniť Emma Stoneová, známa aj z filmu La La Land.
Cruella

Peter Pan

Režisér David Lowery, ktorý sa v roku 2016 postaral o remake filmu Pete a jeho drak, by mal na striebornom plátne opäť oživiť príbeh chlapca, ktorý odmietol vyrásť. Nie je to prvý hraný film o Petrovi Panovi. Rozprávka z roku 1953 už inšpirovala aj snímky ako Hook (1991) či Peter Pan (2003).

Foto: Walt Disney Pictures (4)
Peter Pan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Emma Watson #Kráska a zviera #Dumbo #Mulan #Leví kráľ