Televízne tipy Pravdy: Kultový Trainspotting aj mocní Mediciovci

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 2. do 9. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.03.2017 11:00
Trainspotting Foto:
Trainspotting, ČT2, 21.55
debata (1)

Štvrtok 2.3.

Zlosť, Cinemax, 16.50
Hviezdne obsadená americká komédia z roku 1995: Harvey Keitel, Madonna (hoci iba v miniúlohe), Lou Reed, Jim Jarmusch a Michael J. Fox. Film niektorých pobavil viac ako jeho predchodca Smoke (Dym), iných sklamal. Je to vraj skôr dokumentárny či pohľadnicový portrét Brooklynu a jeho obyvateľov. Kto má rád konverzačky a suchý humor, asi si príde na svoje.

V žiari reflektorov: Carrie Fisher a Debbie Reynolds, HBO, 21.30

Obe hviezdy – najskôr dcéra Carrie, známa ako princezná Leia z Hviezdnych vojen, a hneď na to aj jej mama Debbie, hviezda muzikálu Spievanie v daždi – koncom vlaňajšieho roka zomreli. HBO v tomto dokumente ponúka intímny portrét hollywoodskej majestátnosti vo všetkej jej výstrednosti. Výnimočná dáma Debbie Reynoldsová ešte v 83 rokoch vystupovala v Las Vegas odetá v zlatom lamé. Hranie si však vybralo svoju daň a neblaho sa podpísalo na jej zdraví. Jej dcéra Carrie Fisherová to ťažko niesla a jej reakcie boli humorné i srdcervúce zároveň. Dokument ukazuje, ako obe herecké legendy stále spájala pomyselná pupočná šnúra. Snímka o šoubiznise a horkosladkej rodinnej láske, nakrútená v štýle cinema verité, nás zavedie do srdca súčasného Beverly Hills, kde Carrie a Debbie žili spolu pod jednou strechou.

Piatok 3.3.

Supy – skrytý pôvab mrchožrútov, ČT2, 20.25
Pôvabný názov dokumentu o vtákoch, ktoré podľa niektorých zoológov majú obrovské osobné čaro, sú inteligentné a podľa ďalších dokonca krásne. Snímka z kolekcie BBC Earth ma láka.

Politické kruhy, Dvojka, 22.00
Názov neznie veľmi pútavo, no ide o nekonformnú satiru na britskú politiku. Stredobodom má byť agresívny expert na vzťahy s verejnosťou Malcom Tucker, ktorý z poverenia premiéra žehlí prešľapy členov vlády. Nič nehovoriaci výrok neschopného ministra pre miestny rozvoj o prípadnej vojne spustí reťazec absurdných medzinárodných udalostí. Verbálna ekvilibristika sa vraj vo filme snúbi s frenetickou reportážnou kamerou, čím vzniká realistický pohľad do groteskného zákulisia politických hier. Alebo ako zhodnotil akýsi divák: „Film s výrečnou horkosťou ukazuje, že neschopáci a darebáci sú pre politiku rovnako potrební ako ľudia, ktorí naozaj vedia rozhodovať. Jeden z najmrazivejších filmov o vojne, hoci v ňom nevystupuje žiadny vojak, má zároveň enormne vtipný scenár.“

Sobota 4.3.

Ženy idú na západ, Jednotka, 15.50
Dobré hodnotenie má aj klasický americký western z roku 1951. A o čom je? Whitmanovo údolie v Kalifornii má všetko, aby v ňom mohol prekvitať život – úrodné polia a pasienky, dostatok koní a dobytka a šikovných chlapov k tomu. Aby naozaj rástlo a žilo, chýba mu však jedna vec – ženy, manželky a matky detí. Keď si to rančer Whitman uvedomí, vydá sa do Chicaga, aby našiel pre svojich zamestnancov ženy. Tie, ktoré sú ochotné vydať sa do neznáma, čaká dlhá a strastiplná cesta.

Trainspotting, ČT2, 21.55

V kinách je práve Trainspotting 2, kto si chce pripomenúť mimoriadne úspešný prvý diel podľa kultového románu Irvina Welsha spred 20 rokov, má šancu. Film o feťákoch v Škótsku s hudbou, ktorá nezostarla.

Nedeľa 5.3.

Mediciovci: Vládcovia Florencie (4/8), Jednotka, 21.25 Pre milovníkov histórie a spletitých príbehov nachystala Jednotka veľkolepú rodinnú ságu o jednom z najvplyvnejších a najbohatších rodov talianskej histórie, Mediciovcov.

Tajomný vlak, Dvojka, 22.25
A milovníci Jima Jarmuscha si tento týždeň opäť prídu na svoje. Dvojka premietne film z roku 1989, za ktorý režisér Jarmusch na MFF Cannes získal cenu za umelecký prínos. Film sa odohráva v Memphise v Tennessee počas 24 hodín. Za ten čas sa toho prihodí ozaj veľa. Veď je to mesto Elvisa Presleyho a Carla Perkinsa. V ošumelom hoteli kdesi na periférii sa pretnú osudy niekoľkých postáv. Mladých japonských turistov, čo sa vydali po stopách rokenrolových legiend, Angličana so zlomeným srdcom aj Talianky Luisy, ktorá vezie pozostatky svojho manžela do Ríma…

Pondelok 6.3.

Veľké malé klamstvá, HBO, 20.00
Po prvom diele ma táto temná komediálna dráma o trojici matiek predškolákov chytila. Matky hrajú herečky Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová a Shailene Woodleyová. Ale pozor, stane sa aj tajomná vražda. Knižná predloha austrálskej spisovateľky Liane Moriartyovej obsadila prvé miesto v prestížnom rebríčku bestsellerov New York Times.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlosť #televízne tipy #Trainspotting #Ženy idú na západ