Zamestnanci, ktorí vymenili obálky na Oscaroch, už poznajú trest

Brian Cullinan zodpovedajúci za obálky s menami víťazov odovzdal Warrenovi Beattymu, ktorý mal spolu s Faye Dunaway oznámiť meno víťaznej snímky, obálku z nesprávnej kategórie.

02.03.2017 18:05
Martha Ruiz Foto: ,
Martha Ruiz (vľavo) a Brian Cullinan (vpravo) vymenili obálky počas udeľovania Oscarov.
debata (8)

Zamestnanci spoločnosti Pri­cewaterhouseCo­opers (PwC), ktorí sú zodpovední za chybu na tohtoročnom udeľovaní Oscarov, už nebudú pracovať na ďalších ceremoniáloch a­merickej Akadémie filmových umení a vied. Oznámila to prezidentka akadémie Cheryl Boone Isaacs v rozhovore pre agentúru AP, pričom dodala, že prehodnocuje vzájomnú spoluprácu s fir­mou, ktorá je od roku 1934 zodpovedná za počítanie hlasov a zabezpečenie utajenia víťazov.„Samoz­rejme, posudzujeme protokoly o odovzdávaní obálok, pretože sa to nikdy predtým nestalo a už sa to nikdy nezopakuje. Pripravujeme nové pravidlá, nové protokoly a naozaj preskúmavame každý krok, aby sme sa uistili, že sa to už nikdy nestane,“ uviedla. 

Cenu pre najlepší film dostala v noci na pondelok dráma Moonlight. Tú však za víťaza vyhlásili až po upozornení tvorcov La La Landu, ktorí už na pódiu ďakovali za svoj triumf. Dôvodom bola chybná obálka, ktorú Brian Cullinan, jeden zo zamestnancov, odovzdal Warrenovi Beattymu a Faye Dunaway. Tí mali oznámiť názov najlepšieho filmu, ale namiesto toho dostali obálku s výsledkom kategórie Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Spomínaný Cullinan stál na ľavej strane javiska a jeho kolegyňa Martha Ruiz na pravej strane, pričom každý z nich mal na starosti dve sady obálok. Jedna z nich bola pripravená pre osobnosti odovzdávajúce Oscary, ktoré na scénu prichádzali z ich strany, druhú mali ako zálohu pre prípad možnej zmeny smeru. Ku chybe došlo po tom, čo sa Cullinan venoval sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde zverejnil fotografiu herečky Emmy Stone zo zákulisia, aj napriek tomu, že to mali zakázané, a dal Beattymu obálku z nesprávnej sady. Spoločnosť PwC za incident prevzala plnú zodpovednosť a v neskoršom vyhlásení uviedla, že ich zamestnanci dostatočne rýchlo nenasledovali pro­tokol na napravenie chyby. 

Podľa týždenníka The Hollywood Reporter predseda americkej pobočky PwC Tim Ryan po incidente navrhol stretnutia jednotlivým členom a členkám správnej rady filmovej akadémie. Počas nich by mali tento týždeň prekonzultovať zacho­vanie ich 83-ročnej spolupráce. Ako potvrdil hovorca spoločnosti, spomínaní Cullinan a Ruiz aj napriek pochybeniu zostanú zamestnancami firmy. 

„Povedala by som, že ma najviac mrzí, že sa stredobodom pozornosti stalo záverečných 90 sekúnd, ktoré posunuli do úzadia nádheru celého dňa,“ uviedla pre AP Boone Isaacs, ktorá vysvetlila, že na situáciu so svojím tímom reagovala neskôr, až po jej lepšom pochopení. „Nemôže to byť len emocionálna odpoveď. Musí to byť jasné. Chceli sme reagovať hneď, ale zároveň sme sa nechceli nesprávne vyjadriť,“ povedala a pochválila všetkých zúčastnených za zvládnutie nečakanej situácie.

Akadémia sa v stredu okrem toho ospravedlnila austrálskej producentke Jan Chapman, ktorej fotografiu tvorcovia ceremoniálu omylom použili namiesto snímky jej kolegyne Janet Patterson v seg­mente In Memoriam venovanom zosnulým osobnostiam filmového priemyslu. 

8 debata chyba
Viac na túto tému: #omyl #Oscar 2017 #Brian Cullinan