Masaryk, ktorý prekonal aj rekord Horiaceho kra, príde do kín čoskoro

Český lev má na konte ďalší rekord. Postarala sa oň životopisná dráma režiséra Juliusa Ševčíka Masaryk, ktorá si v sobotu z pražského Rudolfina odniesla spolu 12 sošiek vrátane trofeje pre najlepší film. Prekonala tak rekord Horiaceho kra Agnieszky Hollandovej, ktorý v roku 2014 získal 11 levov.

05.03.2017 18:51
ABA 3358 Foto:
Jiří Bartoška, Julius Ševčík, Rudolf Biermann a Eva Zaoralová pózujú po vyhlásení Českých levov. Bartoška a Zaoralová získali cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii, Ševčík a Biermann sú producentami víťaznej snímky Masaryk.
debata

„Som veľmi rád, že bol film úspešný, pretože všetci ľudia, ktorí na ňom robili, si tak trochu siahli na dno. Film vznikal veľmi zložito a každý do toho musel ísť veľmi osobne. Nebola to iba práca, som rád, že film bol ocenený, zaslúži si to,“ citoval režiséra filmu Juliusa Ševčíka portál Lidovky.cz. Pre Ševčíka je Masaryk tretím celovečerným filmom. Predtým nakrútil experimentujúcu drámu Restart (2005) a triler Normal (2009) v hlavnej úlohe s Milanom Kňažkom.

Príbeh republiky aj Masarykovej duše

„Sledujete odovzdávanie cien pre film Masaryk,“ oznámila uprostred večera jeho moderátorka Adela Banášová. Naozaj to tak vyzeralo, Masaryk, ktorý mal 14 nominácií, ovládol České levy takmer vo všetkých kategóriách. Do českých kín príde 9. marca, deň pred výročím Masarykovho záhadného úmrtia. Aby sa snímka mohla uchádzať o ceny, tvorcovia ju koncom roka krátko uvádzali v Prahe. Neskôr mala medzinárodnú premiéru na festivale v Berlíne. Do slovenských kín príde film, ktorý je česko-slovensko-nemeckou koprodukciou, 23. marca.

Historická dráma Masaryk sa odohráva koncom 30. rokov minulého storočia a v jej centre stojí československý diplomat, minister zahraničia a syn prezidenta T. G. Masaryka Jan. V období, keď sa film odohráva, bol Masaryk veľvyslancom Československa vo Veľkej Británii, krátko po opustení prezidentského úradu mu zomrel aj otec, ale najmä sa rodila mníchovská dohoda. „Príbeh nie je iba o republike, ale o Masarykovej duši. Je to o ceste Jana Masaryka z raja do pekla a späť. Nie je to film o ikonických politikoch, ale o ľuďoch. Sú tam ženy, drogy a vysoká politika,“ povedal režisér Julius Ševčík Českej televízii. „Automaticky ma zaujímala tá doba, keď sa Jan Masaryk dostal do najväčšieho možného konfliktu, keď mal zachrániť krajinu, ktorú jeho otec vybudoval. Je to človek, ktorý je veľmi rozkolísaný a zároveň dostal oveľa ťažšiu úlohu, ako mohol ktokoľvek zvládnuť,“ dodal režisér v dokrútke.

„Pre mňa je na tom filme najdôležitejšie, že sú to naše spoločné dejiny, či sa nám to páči, alebo nepáči. Prajem si len jednu jedinú vec, aby sa takéto dejiny už nikdy neopakovali,“ povedal pri preberaní ceny za najlepší film producent Rudolf Biermann a dodal, že vzťahy Čechov a Slovákov sú stále lepšie a lepšie a bol by rád, keby to tak ešte dlho vydržalo.

Karel Roden v hlavnej úlohe filmu Masaryk. Foto: Bioscop
Masaryk Karel Roden Karel Roden v hlavnej úlohe filmu Masaryk.

Z Českých levov sa tešili aj ďalší Slováci, medzi nimi kameraman filmu Masaryk Martin Štrba. Jeho manželka, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková získala cenu za kostýmy k Masarykovi, nominovaná bola v rovnakej kategórii aj za film Učiteľka Jana Hřebejka. Ten mal 9 nominácií, cena sa mu však neušla. Rovnako ako Anthropoidu, ktorý mal nominácií až 12. Odniesol si len neštatutárnu divácku cenu.

Prvý lev pre Kaisera

Počas večera sa viackrát vtipkovalo na úkor americkej filmovej akadémie, ktorej sa tento rok podarilo popliesť obálky a omylom vyhlásiť iného než víťazného kandidáta v kategórii filmov. „Si si istá?“ pýtal sa Oldřich Kaiser Zuzany Stivínovej, keď ho vyhlásila za držiteľa Českého leva za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. „No to trvalo. Konečne ho držím v ruke, konečne ho teda mám“ dodal Kaiser, ktorý bol na Českého leva nominovaný už niekoľkokrát, sošku však získal až teraz vďaka stvárneniu Edvarda Beneša. Českého leva za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe získal Karel Roden za stvárnenie Jana Masaryka. „Tá postava je dynamická a zároveň je krehká, a to sú dve polohy, ktoré Karel Roden dokázal skvele v tom filme pretnúť,“ povedal režisér snímky Julius Ševčík. Spolu s Petrom Kolečkom a zosnulým Alexom Koenigsmarkom získal aj cenu za scenár.

Jedinými dvoma filmovými kategóriami, v ktorých netriumfoval Masaryk, boli ženské herecké výkony. Za vedľajšiu úlohu matky v dráme Ja, Olga Hepnarová získala ocenenie Klára Melíšková. V rovnakej kategórii bola vďaka snímke Červený kapitán nominovaná aj Zuzana Kronerová. Medzi herečkami v hlavnej úlohe zase mala šancu aj Zuzana Mauréry, nominovaná za Učiteľku. Cenu si nakoniec odniesla poľská herečka Michalina Olszańska, ktorá v snímke Petra Kazdu a Tomáša Weinreba stvárnila titulnú postavu – Olgu Hepnarovú.

Čestné ceny za prínos českej kinematografii získala dvojica Eva Zaoralová a Jiří Bartoška za dlhoročnú prácu na filmovom festivale Karlove Vary. Najlepším dokumentom sa stal Normální autistický film Miroslava Janeka. Na Slovensku ho momentálne diváci môžu vidieť vďaka Febiofestu. Vlani sa kategórie Českého leva rozšírili aj o televízne projekty. Najlepším televíznym filmom alebo minisériou sa stal Zločin v Polné z produkcie Českej televízie. Karel Roden v ňom zhodou okolností stvárnil prezidenta T. G. Masaryka. Najlepším dramatickým televíznym seriálom sa v hlasovaní Českej filmovej a televíznej akadémie, ktorá o cenách rozhoduje, stala Pustina z dielne HBO.

Prehľad víťazov a víťaziek v 24. ročníku cien Český lev:

Najlepší film: Masaryk – producenti Rudolf Biermann, Julius Ševčík
Najlepší dokumentárny film: Normální autistický film – réžia Miroslav Janek, producent Jan Macola
Najlepšia réžia: Masaryk – Július Ševčík
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Ja, Olga Hepnarová – Michalina Olszanská
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Masaryk – Karel Roden
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Ja, Olga Hepnarová – Klára Melíšková
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Masaryk – Oldřich Kaiser
Najlepší scenár: Masaryk – Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík
Najlepšia kamera: Masaryk – Martin Štrba
Najlepší strih: Masaryk – Marek Opatrný
Najlepší zvuk: Masaryk – Viktor Ekrt, Pavel Rejholec
Najlepšia hudba: Masaryk – Michal Lorenc, Kryštof Marek
Najlepšia filmová scénografia: Masaryk – Milan Býček
Najlepšie kostýmy: Masaryk – Katarína Štrbová Bieliková
Najlepšie masky: Masaryk – Lukáš Král
Najlepší televízny film alebo miniséria: Zločin v Polné (Česká televízia) – réžia Viktor Polesný, producent Jan Štern
Najlepší dramatický televízny seriál: Pustina (HBO Europe) – réžia Ivan Zachariáš a Alice Nellis, producenti Tereza Polachová, Steve Matthews, Tomáš Hrubý, Pavla Janoušková Kubečková
Cena Magnesia za najlepší študentský film: Kyjev Moskva – Anna Lyubynetska
Najlepší filmový plagát: Ja, Olga Hepnarová – Lukáš Veverka
Cena filmových fanúšikov: Operácia Anthropoid – Sean Ellis
Mimoriadny prínos českej kinematografii: Jiří Bartoška, Eva Zaoralová

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Karel Roden #Český lev #Masaryk #Julius Ševčík