Českí akademici chcú kvôli Masarykovi meniť pravidlá

Česká filmová a televízna akadémia zváži možnú zmenu pravidiel pre nominácie filmov na Českého leva. Primalo ju k tomu víťazstvo filmu Masaryk v rekordných dvanástich kategóriách a to, že film sa do bežnej distribúcie dostane až tento týždeň. Teda tretí mesiac roku 2017, hoci v sobotu si odniesol cenu pre najlepší film roka 2016.

08.03.2017 07:00
Karel Roden Masaryk Foto:
Karel Roden v hlavnej úlohe filmu Masaryk, ktorý do slovenských kín príde 23. marca.
debata

Pravidlá akadémie však Masaryk formálne splnil, keď sa sedem dní premietal koncom minulého roka v jednom komerčnom kine. Podobnú stratégiu využil pred desiatimi rokmi film Obsluhoval jsem anglického krále, na ktorom sa tiež podieľal producent Masaryka Rudolf Biermann. Najskôr sa premietal týždeň v decembri, do širokej distribúcie prišiel o pár týždňov neskôr, 11. januára. Získal však „iba" štyri ceny vrátane Levov za film roka a za réžiu (Jiří Menzel).

„Ešte tento týždeň sa stretne prezídium akadémie, lebo mnohým zvolená interpretácia stanov pokazila náladu a dojem z inak vydareného ceremoniálu. Musíme si povedať, či ide o akceptovateľnú producentskú stratégiu, či o zneužitie pravidiel vyžadujúcich si ich úpravu v prospech celej českej filmovej a televíznej tvorby," vyhlásil Ivo Mathé, prezident akadémie, ktorá o cenách rozhoduje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #Karel Roden #pravidlá #nominácie #Český lev #Masaryk #Ivo Mathé