Televízne tipy Pravdy: Tarkovského veľdielo Andrej Rubľov aj Vivaldiho opera Arsilda v priamom prenose

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 9. do 16. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

09.03.2017 12:00
Arsilda Foto:
Olivia Vermeulen (Arsilda) a Lucile Richardot (Lisea) v inscenácii Vivaldiho opery Arsilda.
debata

Štvrtok 9. 3.

Andrej Rubľov, Cinemax, 17.00
Tarkovského filmy sú dosť náročné, pomalé, treba sa na ne duševne pripraviť, ale divák v nich nájde zvláštne obrazy a filozofiu. Ak máte teda čas a meditatívnu náladu, vstúpte do sveta maliara ikon z 15. storočia Rubľova. Ako ho vidí Tarkovskij? A ako budeme vnímať tento ruský film? Už tiež zostarol – je z roku 1966.

Arsilda, Dvojka, 18.45
Milujem priame prenosy – je to vždy trocha adrenalín. Toto bude priamy prenos Vivaldiho opery Arsilda zo SND. Všetko musí klapnúť, veď je to spolupráca Opery SND s festivalom Dni starej hudby, so spoločnosťou Gesamtkunstwerk a s divadlami Grand Theatre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles, Opéra de Lille a Theatre de Caen. Premiéru si teda možno pozrieť v dobrej spoločnosti a v novom šate – bude sa hrať na starých dobových nástrojoch, čo v televízii asi aj dobre uvidíme.

Piatok 10. 3.

GEN. Jiří a Otto Bubeníčkovci, ČT2, 15.55
Tanečníci Bubeníčkovci pochádzajú z cirkusantskej rodiny, sú jednovaječné dvojčatá a tancom očarili svet. S vystupovaním skončili, ale pokračujú v choreografii, scénografii, komponovaní. A majú mnoho zážitkov. Film natočila Tereza Kopáčová, vraj s krédom, že každý sa má zavčasu nájsť. Bubeníčkovci to mali ľahké – odmalička každý videl, ako dobre tancujú!

Tanečníci Otto a Jiří Bubeníčkovci. Foto: Benedikt Renč
Bubeníček Otto Tanečníci Otto a Jiří Bubeníčkovci.

Jan Masaryk: Život (1), Smrť (2), ČT2, 20.00
Veľa som už čítala o smrti Jana Masaryka, ale stále neviem, čo sa v tú noc v roku 1948 stalo. Je tam toľko tajomstiev, otázok, jeho život bol taký zvláštny! Téma je veľmi zložitá.  

Nech žije sloboda!, Dvojka, 21.35
Jej, toto je výborný film! Je o politike, ale má humor a šarm. Ide o dvoch bratov, dvojčatá: jeden je politik, druhý filozof, prvý počas predvolebnej kampane zmizne a nahradí ho jeho brat. Strana okamžite získava prívržencov, lebo prejavy sú zrazu celkom iné, než počúvame od ozajstných politikov. Filozof sa ľuďom prihovára priateľsky a zrozumiteľne. Dvojrolu hrá Toni Servillo, ktorý často účinkuje v Sorrentinových filmoch, tento však natočil Roberto Ando v roku 2013. Mali by to premietať v parlamente.

Sobota 11. 3.

Ľalie poľné, Dvojka, 20.15
Fascinujúci názov, fascinujúci film! Scenár Vincent Šikula, režisér Elo Havetta, hrá Ján Melkovič či Ivan Krivosudský… Kopa nehercov, bizarné postavy. Film z roku 1972 má úžasnú atmosféru, je v ňom smútok a karnevalový inotaj.

Žofia Martišová a Lotár Radványi v snímke Ľalie... Foto: SFÚ
Ľalie poľné Žofia Martišová a Lotár Radványi v snímke Ľalie poľné režiséra Ela Havettu z roku 1972.

Plytký hrob, ČT2, 22.10
Film natočil známy režisér Danny Boyle, ktorý neskôr robil Trainspotting. V tejto anglickej kriminálke hrá už aj Ewan McGregor. Príbeh má zaujímavú expozíciu – trojica priateľov si hľadá štvrtého do počtu, aby spolu bývali v prenajatom dome. Ten sa nájde, niečo sa mu stane a zostane po ňom kufor peňazí. Čo teraz s mŕtvolou a s podozrivým „dedičstvom“? Pokušeniu čiernych peňazí sa nedá odolať, ale vyžiada si to svoju daň. Čo všetko chamtivcov čaká?

Nedeľa 12. 3.

Orol Eddie, HBO, 20.00
Príbeh zázračného anglického skokana na lyžiach, ktorého volali Orol Eddie. V skutočnosti sa volal Michael Edwards (hrá ho Taron Egerton). Mal slávu, ale bol aj v situácii, že ho všetci odpísali, no on sa vzchopil. Film sleduje jeho prípravu na zimnú olympiádu v Calgary v roku 1988, kde zvíťazil a podmanil si svet. Vo filme je vraj vyjadrený aj podiel jeho mamy a trénera na úspechu. To je vždy zaujímavé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Andrej Rubľov #Jan Masaryk #Arsilda #Ľalie poľné #Plytký hrob