Spielberg spojí prvýkrát v jednom filme Hanksa so Streepovou

Americký režisér Steven Spielberg nakrúti novinársku drámu The Post o skutočnej kauze úniku a zverejnenia citlivých vládnych informácií počas vojny vo Vietname.

12.03.2017 09:24
debata

Pre svoj nový film získal Spielberg oscarových hercov Toma Hanksa a Meryl Streepovú, ktorí sa podľa týždenníka Entertainment Weekly objavia na plátne prvýkrát spolu.

Film ukáže úlohu denníka The Washington Post v afére zvanej Pentagon Papers z roku 1971. Aféra sa týkala tajných dokumentov amerického ministerstva obrany o vietnamskej vojne, ktoré dokazovali, že politici a vládni činitelia klamali Američanov. O dokumentoch informoval tiež denník The New York Times.

Hanks bude hrať známeho novinára Bena Bradleeho a Streepová legendárnu vydavateľku novín a držiteľku Pulitzerovej ceny Katherine Grahamovú, ktorí rozpútali súdnu bitku o to, či majú noviny právo uniknuté dokumenty zverejniť.

Citlivé vládne materiály vyniesol vojenský analytik Daniel Ellsberg, označovaný za jedného z prvých „whistleblowerov“, to znamená človeka upozorňujúceho na nekalé praktiky na svojom pracovisku.

Kto bude hrať úlohu tohto protivojnového aktivistu, sa zatiaľ podľa americkej tlače nevie.

Americké aj ďalšie zahraničné médiá píšu, že téma snímky je momentálne viac ako príhodná s ohľadom na boj nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s médiami a na prípady úniku utajovaných informácií. Streepová je navyše známa svojou kritikou nového šéfa Bieleho domu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Meryl Streep #Tom Hanks #Steven Spielberg #The Post