Ceny OTO: Hlas ľudu opäť neprekvapil, humor večera áno

Diváci opäť prehovorili. Spomedzi množstva osobností a programov si vybrali to, na čo sa v televízii pozerajú najradšej. Alebo najčastejšie. Výsledkom 17. ročníka diváckej ankety OTO za rok 2016 opäť dominovali moderátorka Adela Banášová či športový komentátor Marcel Merčiak. Aj keď víťazi v jednotlivých kategóriách viac-menej neprekvapili, prekvapením každoročne zostáva úroveň programu, ktorá sa stáva alarmujúcim štandardom.

13.03.2017 07:00
Milujem Slovensko Foto:
Adela Banášová (druhá zľava) získala spoločne s Marcelom Merčiakom (vpravo) po dve sošky OTO. Na snímke s Lukášom Latinákom a Kristínou Turjanovou z relácie Milujem Slovensko, ktorá sa opäť stala najlepšou zábavnou šou.
debata (6)

Slávnostný sobotňajší galavečer v novej budove Slovenského národného divadla, ktorý mohli diváci sledovať aj v priamom prenose na Jednotke, otvorila vtipná hudobná etuda s populárnou moderátorskou trojicou S hudbou vesmírnou. Z ich rúk si v kategórii moderátor/ka televíznych programov prevzala prvú sošku OTO aj Adela Banášová. „Ďakujem bulváru, pretože ma učí skutočným hodnotám,“ povedala ironicky pri ďakovnej reči Banášová, ktorá v poslednom čase za pozornosť bulváru vďačí paradoxne svojmu priateľovi Viktorovi Vinczemu. Ten ju v televíznom programe Teleráno požiadal o ruku. Z úlohy ocenenej však musela náhle preskočiť do úlohy moderátorky. Spoločne s Matejom „Sajfom“ Cifrom sprevádzala divákov večerom už po piaty raz po sebe. Post moderátorky musela „opustiť“ aj na záver programu, keď si opäť preberala sošku Absolútny OTO.

Veľké prekvapenie nepriniesli ani kategórie moderátor športového spravodajstva aj komentátor športového spravodajstva, v ktorých bodoval Marcel Merčiak. Po soške OTO si znovu odniesli Patrik Hermann a Adriana Kmotríková. Medzi zábavnými programami opäť zabodovalo Milujem Slovensko, seriálom roka sa stala Horná Dolná. Ako najlepší program roka diváci vybrali šou z produkcie TV Markíza Tvoja tvár znie povedome.

Kumšt verzus zábava

Kategória hercov a herečiek ukázala, že ceny OTO presahujú hranice nielen televízie, ale aj povolania. Najlepšou herečkou sa stala Táňa Pauhofová, ktorá u divákov zarezonovala najmä filmom Všetko alebo nič. Zo sošky bola prekvapená takisto ako herec roka, ktorým sa stal moderátor Michal Hudák. Skúsených hercov Daniela Heribana a Jána Koleníka porazil aj napriek tomu, že si minulý rok nezahral v žiadnom seriáli či filme. „Povedz niečo po východniarsky,“ povedala Hudákovi herečka Jana Oľhová, keď mu cenu odovzdávala. Trefne tak zhrnula príčiny jeho víťazstva, ktoré sa viac ako s herectvom spájajú predovšetkým so zábavou. O príjemné momenty na záver sa postarala herečka Božidara Turzonovová, ktorú uviedli do Siene slávy. Jej umiernená reč však bola so zvyškom celého večera v ostrom kontraste.

Humor za čiarou

Takmer trojhodinová šou si vyžaduje sústredenie diváka, ktoré chceli dramaturgovia udržať vtipnými dokrútkami a videami. Opäť si však pomohli overenými zahraničnými formátmi. Rovnako ako v televíznej šou Jimmyho Kimmela nominované herečky čítali urážlivé poznámky z Twittera na svoju osobu, Sajfa si zase spieval karaoke s adeptkami na najlepšiu speváčku v aute, čím odkazoval na populárnu americkú šou Carpool Karaoke s Jamesom Cordenom. Sprievodnému videomateriálu však aj napriek nedostatku invencie nemožno uprieť remeselnú kvalitu.

O kvalite sa však nedá hovoriť najmä v prípade moderátorského výkonu Sajfu, ktorý k otvoreným sexuálnym narážkam opäť pripojil humor prameniaci z výsmechu a urážok. Smiech ako reakcia publika v sále len pripomenul smutný fakt – že humor za čiarou sa stáva každodennou televíznou súčasťou a ak nikto nezasiahne, hranice sa budú posúvať čoraz ďalej.

Ceny OTO sú však diváckou anketou a odrážajú predovšetkým vkus ľudí. Jediný, kto môže zasiahnuť, sú teda oni sami. Majú predsa v rukách mocnú zbraň – televízny ovládač.

Víťazi ankety ceny OTO

Moderátor televízneho spravodajstva – Adriana Kmotríková (TV JOJ)
Moderátor športového spravodajstva – Marcel Merčiak (RTVS)
Komentátor športového spravodajstva – Marcel Merčiak (RTVS)
Moderátor/ka televíznych programov – Adela Banášová (TV Markíza, Dvojka RTVS)
Redaktor spravodajstva – Leona Kočkovičová-Fučíková (RTVS, začínala v TV JOJ)
Seriál roka – Horná Dolná (TV Markíza)
Zábavný program roka – Milujem Slovensko (RTVS)
Redaktor publicistiky – Patrik Hermann (TV Markíza)
Program roka – Tvoja tvár znie povedome (TV Markíza)
Herec roka – Michal Hudák
Herečka roka – Táňa Pauhofová
Speváčka roka – Kristína
Spevák roka – Adam Ďurica
Skupina roka – IMT Smile
Absolútny OTO – Adela Banášová
Sieň slávy – Božidara Turzonovová

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Hudák #Adela Banášová #Táňa Pauhofová #OTO #Matej Cifra #OTO 2017